tisdag 11 juni 2013

Nu får det fanimej vara nog!

Land of the free...

Edward Snowden är mannen på allas läppar just nu. Han är den som lämnade ett förmodligen väldigt välbetalt arbete när hans samvete sade ifrån. Som läckte till världen detaljerade uppgifter om den globala övervakningsstat som amerikanska säkerhetsmyndigheter har byggt upp. Som flydde till Hongkong, väl medveten om att han förmodligen aldrig kan återvända till sitt hemland igen utan att ställas inför rätta.

Snowden svek månne sin regering, men han svek inte det amerikanska folket. Det han gjorde var att avslöja hur NSA kan spionera på medborgare i hela världen. Han avslöjade statliga övergrepp inte bara på amerikaner utan på alla människor som har tillgång till en dator eller smarttelefon.

Allt vi gör registreras och granskas utan vårt medgivande. Det är ett fullständigt oacceptabel missbruk den amerikanska administrationen sysslar med. Och det är ett svek av företag som Google, Apple och Microsoft mot oss konsumenter. Frågan är bara hur vi som enskilda användare kan skydda oss när stat och multinationella storföretag går hand i hand på detta sätt.

I och med uppmärksamheten kring NSA:s spionprogram kommer även FRA-frågan upp på bordet igen. Vi har ju faktiskt redan en övervakning av vår elektroniska trafik i Sverige genom Försvarets radioanstalt. Datalagringen klubbades utan större ståhej.

Övervakningens omfattning är skrämmande. Några exempel:

• Varje gång du loggar in på Facebook via mobilen registreras platsen genom telefonens GPS. Facebook sparar och analyserar allt du gör på sajten – vad du trycker ”gilla” på, vilka artikellänkar som kompisar tipsat om du klickar och så vidare. Över tid skapar denna information en mycket heltäckande bild av en individ.

• Om du använder molnbaserade e-posttjänster som Microsofts Hotmail eller Googles Gmail kan NSA läsa dina mejl. Att tjänsterna krypterar mejlen hjälper inte om det stämmer att NSA har direkttillgång till företagens servrar.

Google registrerar förstås allt du googlar, och kan på så sätt lära sig allt från vilka sjukdomar du drabbats av till dina sexuella böjelser. Genom så kallade cookies och ip-nummer fortsätter de att följa vad du gör på nätet även sedan du lämnat Googles sajt. Även om du inte loggat in på någon Googletjänst kan de på så sätt ofta räkna ut vem du är ändå.

• När du tar bilder med din Iphone synkroniserar Apple dem via nätet. Delar du bilden till dina vänner genom Instagram blir den dessutom tillgänglig för NSA även den vägen. Enskilda bilder kanske inte säger något, men många bilder tillsammans skapar ett mönster.

• Konversationer över Skype kan följas av NSA.

Argumentet att den som inte har något att dölja ej heller borde rädas övervakning återkommer ständigt. Men det kommer från människor som inte orkar bry sig. Som inte förstår poängen med ett privatliv. De skulle förmodligen tycka att det var obehagligt om övervakningen skedde av grannar och vänner eller svartklädda agenter i deras hem. Men eftersom vi inte märker av när NSA läser våra mejl, avlyssnar våra Skypesamtal eller kollar vad vi söker efter på internet är det plötsligt OK.

Kort sagt: övergrepp anses acceptabla om de bara sker i det tysta. Försök applicera den inställningen på resten av samhället och se hur bra det går.

Vill vi ha det så här? Vill vi ha hela vårt digitala liv skärskådat av en amerikansk säkerhetsmyndighet? Jag vill inte att någon myndighet har tillgång till allt jag skriver och säger. Jag är less på politikers flathet. Jag är förbannad på alla som inte bryr sig.

Bry dig. Engagera dig. Vi behöver prata om det här. Innan det är för sent.

Läs även:
HAX, Anna TrobergPeter Sunde (Sydsvenskan), Opassande, Christian Engström

9 kommentarer:

Anonym sa...

Forbes perspektiv att det är början till slutet för staten är ändå hoppingivande:

http://www.forbes.com/sites/joshsteimle/2013/06/10/edward-snowden-and-the-disruption-of-government/

Anonym sa...

Törs man säga att det är Islams fel?Efter terrorattentat i USA övervakar myndigheterna allt?eller också använder man Islam som förevändning för att skapa ett 1984 samhälle,eftersom marknadsekonomin krackelerar med sociala oroligheter som följd!Summasumarum Islam vinner eftersom de avskyr demokratiska rättigheter ock har lättare att flytta fram sina positioner,vilket kapitalet skiter i,förtryckare som förtryckare!

Anonym sa...

Törs man säga att det är USAs krig och blowback?

http://mises.org/daily/2588

Gammal glad gumma sa...

Jag är definitivt ingen vurmare av islam, men jag skyller inte bilderberg-elitens övervaknings-kåthet på muslimer.

Dock kan det väl tänkas att Iran kollar sina medborgare så de inte blir allt för islamkritiska (och därmed regimkritiska), i sådana fall skickas väl religiösa polisen på dem.

Visst, USA kollar väl islamister också, men även andra grupper och enskilda individer.

Anonym sa...

Det blir intressant att se vad som händer med den planerade libertarianska beväpnade marschen för att avsätta federala regeringen 4 juli:

http://www.mises.se/amne/valdsamma-anarkokapitalister/

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Micke sa...

Dom kanske blir skjuta som andra terrorister?

Thove sa...

Man lär sig inte av historien... Samma sak hände i Tyskland; små förändringar som ingen reagerade på, sen var det för sent. Jag vet inte vad ni tycker, men jag vill inte att någon ska peta runt i mina privata meddelanden. Jag har gjort en omröstning på plusett om det hela: http://www.plusett.nu/omrostning-3283/tycker-du-att-det-ar-bra-att-manniskor-som-snowden

Anonym sa...

För en gångs skull har micketrollet rätt: jag fruktar att vi kommer få läsa om ett blodbad.