fredag 28 juni 2013

De där strukturerna - och egenansvaret

Det finns en fara i att härleda varje negativ händelse i sitt liv till diskriminering och rasistiska eller patriarkala strukturer. Dels fråntar det individen ett eget ansvar, dels skapar det föreställningar om kollektiv skuld. Svenskar i gemen bär inget gemensamt ansvar för vad ett fåtal rasister företar sig.

Att lyfta fram strukturer som orsak till en rad problem som drabbar enskilda individer är dock frestande eftersom det är tillräckligt luddigt för att gira undan från detaljerade lösningar på det upplevda problemet. Det är också opinionsmässigt fördelaktigt eftersom det i stort frikänner den enskilde från ett eget ansvar för sin ofördelaktiga situation. Det är strukturerna som är orsaken till individens tillkortakommanden.


Sverige är varken ett rasistiskt eller patriarkalt samhälle. Jag skulle med emfas vilja hävda att det svenska samhället tvärtom är öppet, tolerant och jämställt (samtidigt som vi givetvis inte ska glömma att det vimlar av intolerans i mången lagstiftning).

Svenskar är generellt inte flyktingfientliga, även om vissa medier vill måla den bilden. Sedan 1992 har toleransen och acceptansen för flyktinginvandring tvärtom ökat hos befolkningen i stort. Samtidigt har Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen och stärkt sitt väljarstöd runtom i landet, ja.

Men det många, med all rätt, oroar sig över just nu är hur trycket av ökad anhöriginvandring kommer att påverka kommunernas ekonomi, och därmed i förlängningen medborgarnas ekonomi. Eftersom gammelpartierna inte vågar dryfta denna fråga söker sig väljare till det enda parti som gör det.

Ty problem förknippade med flyktingmottagning existerar. Som jag redan visat i en annan bloggpost, är vissa kommuner särskilt hårt ansatta. De kompenseras endast i begränsad omfattning för de kostnader som flyktingmottagandet innebär i form av boende och försörjningsstöd. Staten ersätter kortsiktigt medan kommunerna tvingas ta ett långsiktigt ansvar. En väldigt generös socialtjänstlag gör att kommunerna inte har något val.

Samtidigt som vi självfallet måste diskutera hur Sverige som land bättre kan ta tillvara den kompetens och resurs som varje människa kan vara, är det också nödvändigt att ställa krav på den som väljer att komma hit.

Det brukar hävdas att endast genom att förändra oss själva kan vi också förändra andra. Ett första steg i detta fall är att inte låta Socialtjänsten vara den första myndighet näst efter Migrationsverket som invandrare kommer i kontakt med. Egenansvaret för arbetslöshet och bostadslöshet måste öka. Socialtjänsten ska varken vara en bostadsförmedling eller en källa till livslång försörjning. Att fullt friska människor utan missbruks- eller andra allvarliga sociala problem i år efter år lever på försörjningsstöd är inte rimligt. Ej heller att de i åratal bor på hotell på skattebetalarnas bekostnad.

Vi behöver en reformerad arbetsrätt och en avreglerad bostadsmarknad för att komma någonvart. Men vi behöver också en striktare socialpolitik som ställer krav. Genom att förändra förutsättningarna för flyktingmottagandet kan vi stärka egenansvaret hos de som invandrar. Det skulle tydliggöra att alla är herre över sitt eget liv och att det medför ett stort personligt ansvar att komma till ett nytt land.

Ingen struktur eller ny lag kommer att skapa din framtid åt dig.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Här finns nog en speciell svensk tendens att blanda samman stat och samhälle.

Strukturella ordningar i samhället som hänger ihop med kulturella värderingar går väl inte att förneka?

Att det finns vänsterstrukturer på tidningarnas kulurredaktioner är väl inget kontroversiellt påstående?

Eller att Sverige har ett "präktigare" klimat i avseende om sex, prostitution, droger, alkohol som beror på frikyrko- och nykterhetstraditionerna, än på kontinenten, vilket delvis stänger ute dem som tänker mer europeiskt?

Om det fanns en magisk knapp som fick den svenska staten att försvinna om man tryckte på den, skulle dessa illiberala strukturer inte försvinna med den.

Men jag håller med om att Sverige är i skriande behov av liberaliseringar som stärker egenansvaret.

Anonym sa...

SD vinner så ohyggligt mycket på att inget parti ens vågar peta på invandrarfrågan. Den är någon sorts helig ko.

Anonym sa...

Eller snarare, rättare sagt välfärdsstatsfrågan och dess privilegier till vissa grupper och särintressen på arbets- och bostadsmarknaderna?

Anonym sa...

"Men det många, med all rätt, oroar sig över just nu är hur trycket av ökad anhöriginvandring kommer att påverka kommunernas ekonomi, och därmed i förlängningen medborgarnas ekonomi. Eftersom gammelpartierna inte vågar dryfta denna fråga söker sig väljare till det enda parti som gör det."

Exakt!

Det är främst ekonomi och ökad brottslighet som oroar och bekymrar gemene hen, inte hudfärg och skonummer. Självklart ökar stödet för SD just i stunder då många är arbetslösa och/eller får sina bilar uppbrända men när det väl lugnat sig är folk hygliga och
polare igen.

Mvh Jan Saxman

Anonym sa...

Jag tycker det är ok med anhöriginvandring men medel till detta ska inte tas från kommunerna eller från staten.

Micke sa...

Jag vill inte betala skatt som går till bidragsberoende fascister och deras barn.

Jag vill se en lagändring som gör det möjligt att slippa betala för dessa människor. Unikt för dom.

Micke sa...

D vinner så ohyggligt mycket på att inget parti ens vågar peta på invandrarfrågan. Den är någon sorts helig ko.
----------------------------
Att dom andra partierna inte delar din och SD´s syn betyder inte att dom inte förhåller sig till invandringen. Det betyder att dom har en ANNAN uppfattning än fascisterna i SD.

Jag förstår inte hur det är möjlöigt att koma till den slutsats du gör.

Anonym sa...

Har Micke plötsligt anammat frivillighetsprincipen och sällat sig till den frihetliga icke-etatiska vänstern?

Anonym sa...

För ovanlighetens skull har micketrollet rätt.

Jonte sa...

Jag vill inte betala för någons bidragsberoende. Varken fascister eller invandrare. Dock har jag en känsla av att vi alla försörjer micketrollet via soc...

Anonym sa...

Undrar om det finns NÅGOT ställe på jorden där Micke skulle kunna existera utan att vara permanent ilsken....

Anonym sa...

Det finns väl inget minimikrav på vad som får kallas struktur istället för slumpartad fördelning.

Jonte sa...

Det var ju du micketrollet som skulle pissa alla meningsmotståndare i örat!!

Göring kommentar är ju bara en travers på vad som rör sig i micketrollets huvud. En ironisk kommentar till det djupt tragiska och gravt alkoholiserade micketrollet...

ONTOPIC:

SVTs strukturer är det ingen som ifrågasätter. Alla vet att det nuförtiden bara kommer miljöpartistisk propaganda därifrån. MPs problemformuleringar och lösningar tillåts dominera, nya små uppstickarpartier "glöms" ständigt bort - aldrig att lilla skitpartiet V eller MP "glöms" bort...

Eller så redovisas opinionsställningen i respektive block. Och det lilla partiet får återigen stå utanför, inga redovisade siffror för dem. PP skulle ha behandlats precis likadant om de suttit i riksdagen.

Tack för att du finns Hans och skriver så bra. Lyssna inte på Micke eller idioten som talar om din fru på ett nedrigt och nedsättande vis. Han saknar sexliv uppenbarligen. De flesta av oss som funderar på SD har inget emot andra ursprung. Vi gillar inte den förda invandringspolitiken och slöseriet av skattemedel, that's it.

Anonym sa...

Micke kan väl dra in på spriten och bekosta anhöriginvandringen istället. Men det är ju klart, han kanske går på bidrag även han.

Anonym sa...

Är parasiter mindre parasiter beroende på vilka sidor av gränserna på 1600-talets stormaktsskapelse SD kallar "fäderneslandet" de kommer från?

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Inte trött på att vandalisera Egnells blogg med ad hominem och straw manklotter snart micketrollet?

Micke sa...

"VTs strukturer är det ingen som ifrågasätter. Alla vet att det nuförtiden bara kommer miljöpartistisk propaganda därifrån. MPs problemformuleringar och lösningar tillåts dominera, nya små uppstickarpartier "glöms" ständigt bort - aldrig att lilla skitpartiet V eller MP "glöms" bort...

Eller så redovisas opinionsställningen i respektive block. Och det lilla partiet får återigen stå utanför, inga redovisade siffror för dem. PP skulle ha behandlats precis likadant om de suttit i riksdagen.

Tack för att du finns Hans och skriver så bra. Lyssna inte på Micke eller idioten som talar om din fru på ett nedrigt och nedsättande vis. Han saknar sexliv uppenbarligen. De flesta av oss som funderar på SD har inget emot andra ursprung. Vi gillar inte den förda invandringspolitiken och slöseriet av skattemedel, that's it."


-------------------------------

"Tack för att du finns Hans"

Sannolikt det mest debila rövslickande jag nånsin sett på en politisk blogg.Det är DU ditt jävla as som kallat Egnells kvinna för kineshora. Inte jag grisjävel.

DU!!!!!


Koppla hela inlägget till detta:


"Göring25 juni, 2013 22:39

Va inte rädd Mickelina, säg att du pissar o skiter. Säg att du pissar oss i örat.
Nu så flicka lilla, kom o sitt i fabbos knä så ska jag kalla dig pissluder. Du kan kalla mig Göring."


så finns det inte längre några gränser för dig att spränga Grisen.

Anonym sa...

Test!