onsdag 26 juni 2013

DN smutskastar Snowden

DN har inlett något slags misstänkliggörandekampanj mot Edward Snowden.

Senast ut är Martin Liby Alonso, som upprepar det vi redan vet - att Ecuador ingalunda är press- och informationsfrihetens bästa land. Frågan är varför detta är viktigt just nu. Snowden flyr efter att ha avslöjat det mest omfattande övervakningsprogrammet i världshistorien. Han har världens mäktigaste säkerhetsmyndigheter efter sig.

Om Snowden hade sökt asyl i Ryssland hade han kritiserats. Hade han flytt till Kina och sökt asyl där hade han kritiserats. Nu får Snowden illa dold kritik för att han valt att söka asyl i Ecuador.

Jag tror att Snowden hade föredragit att slå sig ned i Storbritannien, Tyskland eller kanske Sverige. Men eftersom hela EU går i USA:s ledband i det så kallade kriget mot terrorismen, var detta aldrig seriösa alternativ. Då hade Snowden lika gärna kunnat ta första bästa flyg tillbaka till USA i stället.

Edward Snowden kommer, som han själv påpekat, aldrig kunna känna sig säker igen. Men risken att bli utlämnad och dela Bradley Mannings öde i en amerikansk fängelsehåla i resten av livet begränsas markant om han bosätter sig i länder som redan har en dålig relation med USA och som inte anser sig ha något att förlora på att den blir ännu lite sämre. Dit hör bland annat Ecuador och Venezuela

Vi borde hylla det Snowden har gjort i stället för att ifrågasätta hans val av asylland. Och vi borde fråga oss varför inte Sverige är ett land som visselblåsare vill fly till.

10 kommentarer:

Jonte sa...

Nu har DN raderat alla kritiska kommentarer (fanns inga positiva heller...) och man kan inte lämna några nya under Alonsos träck-artikel.

Fi fan vad jävla äcklig tidning DN blivit under Wolodarski och hans agendasättande "journalistik".

Andra idiot-artikeln i DN idag pushar för internet röstning nästa val... Suck!

Nästan så att man är sugen att starta en "kasta bajs-demonstration" (som i Afrika igår) utanför DN-skrapan...

Jonte sa...

Nu har kommentarerna kommit tillbaka under artikeln, utom de med den vassaste kritiken...

Den stora skandalen är ju att Snowden inte har något annat land än Ecuador eller Venezuela som erbjuder han asyl.

Micke sa...

Senast ut är Martin Liby Alonso, som upprepar det vi redan vet - att Ecuador ingalunda är press- och informationsfrihetens bästa land. Frågan är varför detta är viktigt just nu.
--------------------------------

Rimligen lika viktigt som det alltid är om man är konsekvent.
Personligen ser jag Assanges sittande i knät på Ecuadors president som ett större problem än om Snowden blir tvungen att sitta där. Assange sitter där uteslutande för att han inte vill svara på frågor från svensk polis för en påstådd våldtäkt som han inte kommer att fällas för och löper ingen risk att ställas inför rätta i Usa så länge han låter bli att åka dit.

Anonym sa...

Svensk polis hade kunnat höra Assange på plats i London om den bara velat.

Anonym sa...

Flamebait!

Anonym sa...

micketrollande.

Anonym sa...

Har all respekt för att Snowden behöver rädda sin egen stjärt i detta läge. Detta är ett spel. Han har varit en googol gånger mer konsekvent och modig än någon DN-journalist, oavsett asylland.

Anonym sa...

> Svensk polis hade kunnat höra
> Assange på plats i London om den
> bara velat.

Eller så hade Sverige kunnat lova att inte utlämna honom till USA om han kom hit. Men ett sådant löfte var, av någon anledning, omöjligt att utfärda.

Micke sa...

Sverige utlämnar inte någon som har teoretisk möjlighet att dömas till dödsstraff.

Assange hävdar att detta inte gäller just honom för att slippa svara på frågor om hur han hanterar fruntimmer.

Anonym sa...

http://muckrack.com/ggreenwald/statuses/344628502596829184