måndag 3 juni 2013

Att bränna bilar är ett val

Vänsterdebattörer och -politiker försöker rida på en våg av pseudoförklaringar som Husbykravallerna gett upphov till. Senast i raden är Masoud Kamali

Kamali stämplar Husby och andra av vandalism drabbade områden som "marginaliserade". Stefan Löfven var inte bättre när han lyckades sprida myten om Husby som den nedlagda orten, utan vårdcentral och bibliotek. I jakten på förklaringar till vandalismen letas det efter orsakssamband som passar den egna ideologiska utgångspunkten.

Sänkta skatter + nedlagd välfärd + utanförskap = våldsamheter är en populär vänsterformel. Den tar emellertid inte hänsyn till att det vimlar av orter i Norrlands inland som i detta hänseende är värre utsatta än Husby, men där det inte kastas sten eller bränns bilar. Strömsund är en av många glesbygdskommuner med stsora bekymmer. Arbetslösheten är skyhög, andelen invånare som lever på försörjningsstöd bland den högsta i landet (över 16 procent av ungdomarna fick ekonomiskt bistånd under 2012). För alla som är intresserade, se Socialstyrelsens granskning av landets alla kommuner här (varning för skrämselhicka).

Masoud Kamali tycker att politikerna inte pratar nog om den strukturella diskrimineringen. Ändå har just detta ämne ventilerats flitigt efter Jonas Hassen Khemiris omtalade artikel på ämnet i DN Kultur i mars. Nog har det pratats om vardagsrasism alltid.

Kamali har rätt i att politikerna - politiker som i Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven och Erik Ullenhag - inte betraktar Husbyborna som "vi" utan som "dem". Det är emellertid inte bara förortsbor som ingår i kategorin "dem" för en elitpolitiker. Det gör de flesta av oss. Politiker kan aldrig vara "vi".

Valet av boendeort är ett sådant exempel. När Stefan Löfven tagit över jobbet som socialdemokratisk partiordförande, med en årslön på 1,4 miljoner, fick han frågan var han skulle bo när han sökte en större bostad. Hans kötid hos Bostadsförmedlingen skulle räcka till en lägenhet i Tensta. Reportern undrade om Löfven inte kunde tänka sig att flytta dit och fick det politiskt korrekta svaret att han "inte hade något principiellt emot det", men att han vant sig vid att bo i Vasastan och därför ogärna ville flytta. Inget fel på Tensta, alltså, men det är ju jobbigt att byta stadsdel. Jojo.

Ingen förväntar sig nog att Sveriges bäst betalde politiker ska flytta ut till förorten när han kan välja att köpa en bostadsrätt i innerstan. Vilket val skulle du göra? Ändå kunde Löfven inte uttrycka detta i intervjun. Då skulle han nämligen anses skapa ett "vi" och "dem". Det blir ett fånigt spel för gallerierna.

Är det ett problem att ingen toppolitiker och nästan ingen riksdagspolitiker bor i de så kallade drabbade närförorterna? Nej. Men det är ett bekymmer att en vanlig riksdagspolitiker, som inte behöver ha några som helst kvalifikationer förutom partilojalitet, kan sitta i en lagstiftande församling, tjäna dubbelt så mycket som en välutbildad person på den reguljära arbetsmarknaden och efter avslutat värv få en fet riksdagspension. Det är detta, inte valet av bostadsort, som skapar ett "vi" och "dem".

Att skylla på regeringens "nyliberala politik" (hej, Kamali) och social nedrustning (hej, Löfven) är billiga knep för att plocka snabba politiska poäng. Ungdomarna i Husby har precis som resten av landets unga rätt till gratis utbildning, deras föräldrar får barnbidrag, flerbarnstillägg och bostadsbidrag. De är inte mer bortglömda än den arbetslösa flerbarnfamiljen i Strömsund. De bor i ett av världens tryggaste länder.

Att vissa ungdomar väljer våld och skadegörelse säger ingenting om någon annan, bara massor om dem själva. Det är ett val att kasta sten i stället för att spela fotboll. Det är ett val att bränna bilar i stället plugga extra för att få högre betyg. Det, Masoud Kamali, kan vi prata om.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Är inte jämförelsen mellan norrländsk avfolkningsbygd och invandrarghetton som att sammanlikna äpplen och päron?

Du skrev själv tidigare att det inte är svårt att förstå hur hopplösheten kan rinna över i våld.

Varför nämner du inte de rigida arbetsmarknadslagarna som stänger ut invandrare och ungdomar?

Eller hyresregleringarna som skapar skabbiga ghetton?


Anonym sa...

@ Anonym

Så här utestängda är invandrarna från arbetsmarknaden...

http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/integration/manga-nya-jobb-gar-till-utlandsfodda_181707.html

Anonym sa...

Men vad fint. Invandrarna i förortsghettona går arbetslösa frivilligt. LAS och ingångslönerna har ingenting med det att göra

Hans Li Engnell sa...

LAS är dålig på många sätt, men den gör lyckligtvis inte skillnad på olika etniciteter.

Anonym sa...

Du menar högre trösklar inte slår extra hårt mot invandrare, lågutbildade och ungdomar?

Hans Li Engnell sa...

Just det, höga trösklar slår mot ALLA ungdomar och lågutbildade, inte bara mot ungdomar med utländsk bakgrund. Det finns ingen etnisk aspekt i lagen om anställningsskydd.

Anonym sa...

Detta är ett rasproblem punkt!

Varför bränner annars INGA västerlänningar bilar eller ja asiaterna för den delen?!

http://www.nordfront.se/film-99-procent-svarta-pa-en-av-usas-farligaste-skolor.smr

Ovan, 99% är negrer vilka själva valt plugg på eget bevåg. Se hur plugget går för dem. De olika raserna söker sig naturligt vill varandra eller till sig själva om man så vill. Det är bara bra.

Gryggo

Anonym sa...

Noterar att du utelämnar nyanlända till ett nytt land och samhälle och kommenterar det inte ens - varför?

Anonym sa...

Snart är det väl dags att damma av Herman Lundborgs alster också? ;-)

Hans Li Engnell sa...

Jag låter kommentaren stå kvar, men påminner om att vi inte diskuterar "ras" på den här bloggen. Återkom om du har något vettigt att säga.

Anonym sa...

Det intressanta i sammanhanget här är att det nästan uteslutande handlar om babbar från MENA plus en hanfull svenska överklasspampar på vänsterkanten. Dessa borde ju vara de skötsammaste då de säger att de just flytt från sådant här.

Åtminstone borde deras föräldrar och äldre syskon reagera på vad 13 åringarna håller på med.

M.V.H. Jari (en skötsam finne)

Micke sa...

Finnjävlar sa man när jag var liten.