måndag 17 juni 2013

Den farliga idrotten

Moralisterna fick vatten på sin kvarn efter att boxaren Frida Wallberg golvats och fått en hjärnblödning. Nu är det fritt fram för hjärnforskare och neurologer att kritisera boxningen och ropa efter förbud ioch fler regleringar igen.

Ja, boxning kan vara farligt. Precis som störtlopp, Formel 1 eller en rad extremsporter. Men all elitidrott bär med sig en potentiell risk. Det dör folk på fotbollsplanen med jämna mellanrum. Hockeyspelare tvingas sluta på grund av upprepade hjärnskakningar. Elitsport är ingen lek. Kroppen tar stryk, olyckor händer.

Det är klart att risken för skador är större i en sport som går ut på att slå den andre motståndaren, men vems ansvar är det att två vuxna människor vill ställa upp mot varandra i en ring om inte de inblandade parternas? Myndiga människor måste få fatta dessa beslut själva.

Det är bra att branschen har ett helt annat säkerhetstänkande i dag än när Ingemar Johansson boxades och en person kunde bli golvad åtta gånger i samma rond utan att domaren bröt. Men om vi ska ha tillåta vuxna människor att fatta beslutet om de vill boxas eller ej, måste vi också tillåta riktig boxning. Ingen mellanmjölksvariant som bara passar i Landet Lagom.

Hjärnforskare och neurologer - era tjänster behövs annorstädes.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vänta bara till puritanerna upptäcker att MMA existerar i Sverige.

http://reason.com/blog/2010/09/14/reasontv-lex-mcmahon

Moralpanik och totalförbud i vanlig svensk ordning?

Anonym sa...

Har inga problem med att folk vill slå ner varandra men det är stötande att behöva betala deras sjukhusvård.

Syftet i dessa "idrotter" är i stor utsträckning att vålla skada och därför borde de behöva försäkra sig separat för dessa möjliga skador.

Anonym sa...

Samma argumentation används för en restriktiv alkoholpolitik och systembolag, stänga gränserna för att stoppa import av parasiter etc.

Bara välfärdsstaten gör detta till ett problem.

Anonym sa...

Det är även förenat med riskerar att gå på krogen varför man även bör förbjuda detta i sådana fall. Krig är ochså farligt så det borde ochså förbjudas.

Mvh Janne Saxman

Anonym sa...

Glöm inte bilkörning.

Det är självklart att så länge jag tvingas betala för andras livsstilsval ligger det i mitt intresse hur de lever.

Och då finns egentligen ingen gräns för hur totalitär och detaljstyrande av våra liv staten blir. Det är vägen till träldom.

Anonym sa...

Och glöm inte folk som VÄGRAR gå till doktorn eller tandläkaren i tid trots att de har enorm värk, typiskt äldre nordbor kan tilläggas. Detta KOSTAR vill jag lova inte minst iform av sjukskrivningar och utlösta höggskostandsskydd.

Mvh Piss Bosse

Micke sa...

Alla i tråden lider av vanföreställningen att vetenskap som ifrågasätter deras egna föreställningars riktighet är konsekvens av en konspiration.

Anonym sa...

Så... vetenskapen om rasbiologi är inget du ifrågasätter micketrollet?

Micke sa...

Även om du har uppenbara begränsningar som du envetet manifesterar så är min sarkasm om ER syn på vetenskapen som en konspiration mot er i det här fallet så tydlig att man måste vara en betongplint för att att inte fatta den.

När det gäller rasbiologi vet vi sedan tidigare att det är något som apellerar till dina sinnen så att du spammar om det igen är ingen överaskning.