torsdag 25 oktober 2012

Urbota dumt

Det har dragit ut lite på tiden, men nu är det klart med den extra avgiften på externa hårddiskar (80 kronor) och USB-minnen (en krona per gigabyte minne). Detta är fullständigt galet av flera skäl.

Tvisten mellan Copyswede och elektronikbranschen slutade sålunda med seger för upphovsrättslobbyn. Följden blir att en avgift tas ut av alla som köper dessa produkter, oavsett syftet, inte av de som olovligt kopierar.

När jag vill föra över alla semesterbilder från senaste resan till ett USB-minne för att rädda bilderna undan en eventuell datorkrasch, måste jag betala pengar till allsköns artister eftersom detta usb-minne även skulle kunna användas för att kopiera upphovsrättsskyddade verk. Det är så urbota dumt att håret blir grått.

Det är just den här sortens korkat beteende som gör att musik- och filmindustrin bara förtjänar vårt förakt.

Läs även:
Per Hagwall, Anna Troberg

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka innehållsproducenter får ta del i dessa inkomster? Är det bara musiker eller gäller det filmskapare, författare, journalister, fotografer, konstnärer, humortecknare och alla andra tänkbara kreatörer vars verk man kan tänjas lägga på sin hårddisk?

Vem är behörig att ta del i dessa medel och hur fördelas medlen mellan dem? Kan jag som glad amatörmusiker med några låtar på myspace och några gig om året få del i kakan?

/Bashflak

Anonym sa...

"Följden blir att en avgift tas ut av alla som köper dessa produkter, oavsett syftet, inte av de som olovligt kopierar" skriver du, vilket är helt korrekt, och också precis så som lagstiftaren menade att ersättningen skulle tas ut när man införde den i början av 1980-talet, även om den förstås därefter löpande moderniserats efter teknikens utveckling.

Syftet är nämligen inte, och har aldrig varit, att ta ut en "avgift" av de som "olovligt kopierar", utan att ta ut ersättning av branschen som säljer produkter som kan användas till lovlig kopiering, alltså den lagliga.

Eftersom syftet i 30 år varit just det, att ta ut ersättning för laglig kopiering, är det inte konstigt att skiljedomen dömde som den gjorde. Sedan behöver man ju inte gilla att elektronikbranschen, som betalar ersättningen, för över kostnaden på sina kunder, precis som de gör med andra ersättningar, avgifter och licenser. Det är ju alltid kunden som får betala.

Bashflak: Eftersom syftet är att ersätta för inkomstbortfall kan självfallet inte du som amatörmusiker ta del av ersättningen. Om du varit med i ett tv-program som kopieras, eller spelat in en skiva, kan du få ersättning, förutsatt att undersökningar visar att ditt arbete brukar kopieras. Man får inte pengar hursomhelst. Syftet med ersättningen ska naturligtvis fyllas.

Gå in på Copyswedes webbplats och läs mer, www.copyswede.se.

Micke sa...Aktörerna har använt sig av den symbios mellan stat och marknad som normalt kallas korporativism (vilket gränsar till fascism) och "det oerhörda lidande som piratkopiering åsamkar industrin" som yttre motiv för att åsidosätta marknadsekonomin och garantera inkomster.

Som kommunism fast tvärtom.


Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Hur blir det med hårddiskar som är avsedda för intern montering? Vad händer om man köper en lös hårddisk i plastpåse och monterar i usb-låda. Blir det avgift då och i så fall på vilken enhet?

För övrigt, när nu upphovsrättsfacisterna drar in dessa avgifter för kopieringen, då är väl kopieringen betald en gång för alla? Då kan vi väl ladda ner och kopiera hej vilt, vi har ju betalat för det?!?!