söndag 7 oktober 2012

Veckan som gick #47

# Partiledardebatt. Humorprogrammet Partaj i Kanal 5 lyckades i sin fånighet fånga tristessen som numera präglar svenska partiledardebatter. Kvällens drabbning var inget undantag. Det är som att se färg torka.

För ovanlighetens skull fick invandringspolitiken en del utrymme mellan förutsägbara ordväxlingar om skatter, restaurangmoms och sjukförsäkring. Jimmie Åkesson stod förstås ensam mot resten i frågan, men tonen har ändå hyfsats betänkligt under den tid som Sverigedemokraterna suttit i riksdagen. Hur de tusentals som kommer till Sverige varje vecka ska komma i arbete och hitta en bostad hade föga förvånande ingen svar på

# Putin fyller 60. Vladimir Putin firar sin 60-årsdag. Han hyllades och hånades på sina håll i Ryssland. Vissa tycker att Putin, liksom andra ryssar i den åldern, borde gå i pension. Så blir det nu inte. Putin har just börjat sin tredje mandatperiod som president. Hans land har redan lämnat den demokratiska klubben och allt tyder tyvärr på att den vandringen fortsätter i takt med att presidenten blir alltmer maktfullkomlig.

# Ta det tillbaka. Storbritannien regeras av en märklig koalition: EU-kritiska Tories och (väldigt) EU-vänliga Libdems. Men det är Toryledaren David Cameron som är premiärminister, trots allt, och hans EU-kritiska utspel har blivit alltfler på sistone. Det är välkänt att britterna tycker att EU:s makt har växt för mycket. Nu hotar Cameron att lägga ett veto mot EU:s budget. Det är ett utmärkt sätt att påverka den i rätt riktning (det vill säga att få den att minska). Eller som David Cameron själv uttrycker det: ett gyllene tillfälle att ta tillbaka makt från Bryssel.

Inga kommentarer: