onsdag 24 oktober 2012

FN-organ för global datalagring

Som läsaren av denna blogg vet är jag inte helt förtjust i FN. Jag har faktiskt svårt att förstå hur någon kan vara det.

Tanken på förenta nationer som tillsammans löser världens problem är väl fin, men i praktiken vet vi att det är meningslöst pladder.

FN kammar nästan alltid noll i skarpt läge. I Srebrenica och Rwanda misslyckades FN inte bara med att hjälpa offer för ett folkmord - de bistod mördarna (läs gärna Roméo Dallaires Shake Hands with the Devil). I den pågående konflikten i Syrien har FN-systemet åter visat sig handlingsförlamat. Trots detta har FN som institution ett obegripligt högt anseende i Sverige.

FN är summan av dess medlemsstater. Det betyder att homofobi, inskränkningar i yttrandefriheten, brott mot kvinnors rättigheter och annat som förfäktas i skurkstater också drivs aktivt i FN. Föga förvånande tog Ban-Ki Moon starkt avstånd från den senast uppmärksammade filmen om profeten Muhammed.

Nu, på FN-dagen till ära, passar det utmärkt att meddela att FN-organet UNODC (Office on Drugs and Crime) föreslår en global datalagring av all elektronisk kommunikation. Detta är alltså mer omfattande än datalagringsdirektivet.

FN - det godas kraft? Skulle inte tro det.

via Piratpartiet

Inga kommentarer: