fredag 12 oktober 2012

EU och frrreeden


Uppgifter till norska NRK gjorde gällande att Nobelkommittén i år skulle ge fredspriset till EU. Och så blev det.

Det lät onekligen som ett dåligt skämt, men med tanke på att Barack Obama fick priset 2009 - som tack för att han i egenskap av amerikansk president bedrev krig i både Irak och Afghanistan och bombade civila med drönare i arabiska länder - var det förstås fullt möjligt. Till och med väntat.

Fredspriset har reducerats till ett skämt, en ploj. Vilket i sin tur stänker på de värdiga vinnare som kommittén, måhända som misstag i arbetet, emellanåt plockar ut.

Bara tanken på att en företrädare för EU (blir det den icke folkvalde Herman van Rompuy då...?) leende ska få ta emot ett fredspris gör att det vänder sig i magen. Det blir nästan tragikomiskt.

Unionen har enligt den norska Nobelkommittén "bidragit till fred och försoning, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa". Thorbjørn Jagland nämnde förstås inget om unionens enorma demokratiska underskott utan nöjde sig med att konstatera att det föreligger "social oro" i unionen just nu. Jomenvisst.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dummaste priset någonsin?

Jag har en känsla av att de borde ge NATO priset. Både för att man kan argumentera för att NATO behöll freden under kalla kriget och för att norska nobelkommiten ändå försöker ge Väst priset på nåt sätt (två amerikanska presidenter har fått det rätt nyligt och nu EU.)

Lika bra att göra det ordentligt en gång och få det gjort.

Sen finns det väl inte allt för många bra alternativ men jag gillar Otpor.
/B

Anonym sa...

Det enda som skulle framstå som ännu mer korkat vore om de fick ekonomipriset.