torsdag 13 september 2012

Faran i att njuta

Det är långt ifrån bara Folkhälsoinstitutet som lägger sig i vad vi stoppar i oss. Även Livsmedelsverket är högeligen intresserat av våra kostvanor.

Verket redovisar en studie som visar att svenska folket visserligen förbättrat sina matvanor under de senaste två decennierna men att vi stoppar i oss för mycket socker.

Och så kan vi ju inte ha det. Någon måste göra något! Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson varnar för att matvanorna "hotar folkhälsan" och efterlyser en nationell strategi för mat och hälsa. Såklart. Politiker måste förmå oss sämre vetande att äta rätt. Kanske kommer de berömda socker- och fettskatterna snart upp på bordet igen.

Vad vi stoppar i oss fortsätter att vara av nationellt intresse. Om inte annat kan det alltid motiveras med att den som lever ohälsosamt kostar samhället pengar. I välfärdsstaten är vi ju alla utgiftsposter.

27 kommentarer:

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Micke sa...

Det är märkligt att sanning är ett sånt oerhört hot.


Varför ska marknaden ensamma vara dom som påverkar vad vi gör?

Micke sa...

Hur många barn (och vuxna)skulle äta det godis som du illustrerar inlägget med om dom var fullt medvetna om att det så gott som helt och hållet består av slaktavfall från kor fåglar fisk hästar etc etc och socker ?


Är inte markndsföringen av dessa produkter en lögn?


Varför blir vi friare om om vi oemotsagda får ljuga om vad vi säljer till andra genom att inte öppet deklarera VAD vi säljer?

Anonym sa...

Varför kan vi inte få bestämma själva?

Micke sa...Det får du gärna göra men frågan är varför du inte anser det viktigt att det tydligt och klart framgår att det godis som vi pratar om består av grishud koskallar och fötter från höns?

Anonym sa...

@Micke

Vad har detta med saken att göra? Livsmedelsverket har väl inte krävt någon innehållsförteckning på sötsaker, deras chef kräver en "nationell handlingsplan" mot att vi äter för mycket godis och snask. De vill alltså påverka vad vi äter.

/Ronny

Micke sa...

Det har att göra med att ni inte vill att konsumenten ska vara medveten om verkligheten.

Anonym sa...

@ Micke

"Vi"?

Livsmedelsverket vill ha en NATIONELL STRATEGI (läser du inte?). Det är mer än att bara informera om att godis innehåller socker.

/Ronny

Micke sa...

Yes! och NI ser det som ett problem att människor är medvetna om den verklighet dom lever i.

Snart kommer ni att hävda att all undervisning i skolan som inte är skräddarsydd för att sälja något är ett övergrepp.

Anonym sa...

@ Micke

Dig går det ju över huvud taget inte att diskutera med. Du bemöter ju inte ens vad jag skriver. Jag tillhör för övrigt inget "vi".

/Ronnys sista kommentar

Micke sa...Jag har bemött dig i sak.

Micke sa...

Livsmedelsverket vill ha en NATIONELL STRATEGI (läser du inte?). Det är mer än att bara informera om att godis innehåller socker.
-------------------------------

Nej EN nationell strategi är EN nationell strategi.

En sådan kan OMFATTA mer än information om vad konsekvenserna blir av att äta en blandning av grisöron och socker.

Anonym sa...

Micke har rätt i en sak (första och sista gången troligtvis hahahaha) att det borde framgå vad som är i godiset.

Däremot så det fel att staten skall bestämma och leda oss i en riktning enligt högs subjektiva värderinga, njutning kanske är viktigare än att leva längre, vad vet jag.


Till slut, jag står enbart för mina åsikter och tillhör inget "NI" eller "VI", lika lite som Micke tillhör "NI" som föddes med en underutvecklad hjärstam och cortex.

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Hans Li Engnell sa...

Here we go again.

Vänd dig direkt till den du argumenterar med och släng dig inte med att dela in folk i "vi" och "de" enbart i syfte att provocera.

Micke sa...

Du har alltid haft problem att hantera att andra inte delar din uppfattning och nu har du nått Ingerös nivå.

Han använde sig också av dom rena hatspammarna för att slå mot dom som ifrågsatte det han skrev genom att låta skitspam riktat mot politiska motståndare stå kvar medan motståndarna antigen raderades helt eller modererades på ett sätt som gjorde deras inlägg obegripliga.

Det är naturligtvis en metod liksom det du beskriver i din kritik av vad Putin gör.

Nu lämnar jag din blogg.Kombinationen av svinet som kallar din fru en hora och din censur blir för mycket.

Hans Li Engnell sa...

Jag har varit synnerligen tolerant mot ditt spammande länge nu, men varnade dig för en tid sedan att kommentarer som endast handlar om att provocera eller leka tvärtom-leken och inte bemöter varken mig eller andra i sak kommer att tas bort. Om du håller dig till sakfrågorna och inte fokuserar på de individer som skriver så går det bättre.

Micke sa...

Nja du kan liksom Johan Ingerö inte hantera att någon inte delar din uppfattning.Så enkelt är det.

Du gör det bekvämt för dig genom att kalla detta för "tvärtom leken" och reagerar liksom Ingerö MER aggresivt mot avvikande åsikter än du gör mot rent faktiskt spammande som till och med riktas mot din familj.

Tack och adjöss och ha det så bra med Tjalle balle.

Anonym sa...

Micke: Ingen kommer sakna dig här. Bara ditt och Anderas Pipers skitsnack och spam om Tomias Quick säger ju allt och inget. Ta ett glas det är ju lördag.

Hans Li Engnell sa...

Nej, jag tar bort allt spam så fort jag ser det. Inklusive ditt, Micke.

Anonym sa...

Hans: Precis, du är hård men helt rättvis. Det finns ju även många andra som beteer som Micke men han gör ju felet att alltid hänga på dem. Ungefär som i tråden om Titanic. Någon tog upp nazismen och dess skepp och Micke bemöte bara det och nämnde inget Titanic som var trådens centrala innehåll.

Micke sa...

Ser att nazisten Tjalle balle som är i tråden och visar glädje över att han fick grina över att dom allierade sänkt ett skepp med nazityska soldater i en tråd som handlade om Titanic.

Nu grinar han över att han fick vänta på att få skiten raderad tills jag påpekade att den inte hade i sammanhanget att göra.


Det är så det funkar här.

Micke sa...

Micke: Ingen kommer sakna dig här. Bara ditt och Anderas Pipers skitsnack och spam om Tomias Quick säger ju allt och inget. Ta ett glas det är ju lördag.
------------------------

Ja det är ju lördag och det är ett lotteri om den kombination av sprit och tabletter som du drar i dig dagligen kommer att kanaliseras mot Egnell därför att hans fru inte passar din nazivision eller mot någon annan.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Hans Li Engnell sa...

Nu börjar det spåra ur igen. Håll god ton eller puckla på varandra någon annanstans.

Anonym sa...

Micke: Du är verkar inte bara vara korkad utan även synsk verkar det som. Tror du verkligen att det en och samma person som skriver allt här och ibland kallar sig kalle och ibland BG osv som du skriver? Du anklagade tex nyligen mig för att kalla folk för horor och nazism. Jag har inte skrivit det. Jag är förvisso helt anonym precis som den som skrev visst men vad spelar det för roll?

Somliga säger att dom kan läsa tankar andra tror på tankeöverföring. du verkar tro har alla världens ip:nummer i huvudet.

Ok, jag kallar Gösta från och med nu då.