söndag 30 september 2012

Veckan som gick #46

# Dubbelfel. Stening av kvinnor, avrättningar av homosexuella, inskränkningar i yttrandefriheten eller andra grova brott mot mänskliga rättigheter. Ingenting är lika upprörande för vissa muslimer som den upplevda kränkningen av profeten Muhammed. Tramsfilmen Innocence of Muslims har fått oerhörda konsekvenser i många muslimska länder. Aktivister har löpt amok med skadegörelse och dödsoffer som följd.

Det är klart att det är onödigt att kränka troende på detta sätt. Att exempelvis bränna Koranen är bara dumt, särskilt då den som gör det vet att handlingen får stora konsekvenser. Men när muslimer som hämnd för en upplevd kränkning av islam själva kränker buddhister genom att bränna ned ett buddhisttempel i Bangladesh, inser man hur lite om religiösa rättigheter det egentligen handlar.

# Ask stoppar granskning. Granskningen av Säkerhetspolisens ekonomi stoppas. Regeringen och justitieminister Beatrice Ask sätter stopp genom att sekretessbelägga hela rasket. Inte ens kaffekassan får granskas. Regeringen missbrukar sekretessbestämmelserna i detta fall för att slippa en granskning av Säpos räkenskaper. Således: Må James Bond-festerna fortsätta!

# Bergwall friad igen. Sture Bergwall har friats från alla misstankar i ännu två mordfall, denna gång morden på Gry Storvik och Trine Jensen. Åklagare Björn Ericsson skriver att Quicks erkännanden saknar all trovärdighet. Christer van der Kwast, som var åklagare i samtliga Quickärenden, håller föga förvånande inte med. Han anser att Bergwall fått "en gräddfil" till frikännandena. Men van der Kwast håller ett försvarstal för de rättegångar han medverkade i, inget annat.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag vet inte om speciellt många kommenteraded konstnärlig kvalitet när det gällde Pussy Riot.

Jag vet inte om så många tar hänsyn till Scientologernas känslor inför den nya filmen, The Master.

Jag vet inte om speciellt många tycker att det är onödigt att inte provocera serber med Ecce Homo-utställningen.
/B