fredag 28 september 2012

En liten värld

Advokat Svante Thorsell anmäler Göran Lambertz till JK för att som justitieråd i HD ha hindrat och fördröjt att allmänna handingar (hans mejlkonversation om Quickfallet med bland andra Christer van der Kwast och Claes Borgström) lämnas ut.

I en artikel i Expressen belyser han vilka övertramp Lambertz begått, men framförallt påpekar han hur liten den svenska juristvärlden är.

Lambertz var tidigare JK och som sådan granskade han Quickärendet genom att läsa de sex tingsrättsdomarna och konstatera att de var mycket bra. Quicks advokat, som kritiserats för att ha åsidosatt sin klients intressen, är god vän med Lambertz. Förundersökningen tog sig Lambertz aldrig tid att läsa (och det har han fortfarande inte gjort, trots att han nu bildat lag med van der Kwast, Penttinen, Borgström och Stigson mot alla kritiker).

Sedan bytte Lambertz jobb och blev justitieråd i HD. Samtidigt gick Anna Skarhed (som gjorde beställningsverket till utredning av sexköpslagen) motsatt väg och blev ny JK. Nu har Lambertz alltså anmälts till just justitiekanslern - som till råga på allt råkar vara en gammal klasskompis till honom.

Juristernas värld i Sverige är liten. Göran Lambertz har tyvärr ytterligare fem år på sig att smutsa ned HD:s anseende och klia gamla vänner på ryggen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Alla har vänner på den nivån.
Man väljer vilket lag man håller på och tror att det spelar någon roll.
Det gör det inte.