tisdag 25 september 2012

Fem av åtta

Sture Bergwall frias från misstankar rörande ytterligare två av de mord han dömts för. Det rör morden på norskorna Trine Jensen och Gry Storvik. Åtal har nu lagts ned i fem fall.

Åklagare Björn Ericsson väljer att inte pröva saken i hovrätten utan lägger ned åtalet mot Bergwall. Bland annat konstaterar Ericsson att Bergwalls (Quicks) erkännande saknar all trovärdighet. Han kritiserar åklagare Christer van der Kwast för att ha undanhållit tingsrätten sådant som visade på hur lite Quick egentligen kände till om de två morden och advokat Claes Borgström för att inte ha påpekat detta tydligare i rätten. van der Kwast underkänner inte att åtalet mot Bergwall läggs ned men kallar argumentationen för det "undermålig".

Tre mord återstår (dubbelmordet i Appojaure och det på Charles Zelmanovits, vilket kanske inte ens var ett brott). När Bergwall har friats från alla misstankar även i dessa fall ska han och advokat Thomas Olsson "ta itu med Säter". Det kan bli en resa det också.

2 kommentarer:

apa tycka, apa skriva sa...

Han kritiserar åklagare Christer van der Kwast för att ha undanhållit tingsrätten sådant som visade på hur lite Quick egentligen kände till om de två morden och advokat Claes Borgström för att inte ha påpekat detta tydligare i rätten.

Nu kanske jag sett för många amerikanska rättssalsdramor, men är det inte lite konstigt att kritisera Kwasten för att göra sitt bästa för att få till en fällning?

Är inte problemet helt och hållet att Borgström - verkar det som - satt och sov istället för att ta tillvara sin klients intressen och slå hål på åklagarens - verkar det som - uppenbart usla bevisning?

Patrik S sa...

@apa tycka, apa skriva

Svenska åklagare och förundersökningsledare lyder under Objektivitetsprincipen, vilket för dessa innebär att de är skyldiga att uppmärksamma och tillvarata sådant som talar till den misstänktes oskuld.