söndag 23 september 2012

Veckan som gick #45

# "Val" i Vitryssland. Det är inte mycket till valstämning, konstaterar moderaten tillika valobservatören Christian Holm från den vitryska huvudstaden Minsk. Precis som tidigare är valet en charad för att ge diktator Alexandr Lukasjenko någon sorts legitimitet i folkets ögon. Oppositionella har valt att bojkotta valet vilket säkert är riktigt. Ingen poäng i att spela med i Lukasjenkos teater.

# Islamister drivs bort. Libyen var på förhand det land som av många ansågs ha sämst förutsättningar att inom överskådlig tid lyckas med övergången till demokrati. Ändå hålls val som förefaller ha varit hyggligt rättvisa och fria. Efter oroligheterna som bland annat kostade den amerikanske ambassadören Chris Stevens livet har den islamistmilis som sägs vara ansvarig för angreppen på det amerikanska konsulatet i Benghazi drivits ut ur staden. Såväl armé som demonstranter verkar ha gjort jobbet. Det spirar ett fortsatt hopp i det nya Libyen.

# Hollande tappar stöd. Det jublades stort i Paris när Francois Hollande vann presidentvalet mot Nicolas Sarkozy. Månne hoppades många på vänsterkanten på socialistiska reformer. Förhoppningarna var måhända inte lika orealistiska som på Barack Obama, men å andra sidan har stödet fallit desto snabbare för den franske presidenten.

På bara fyra månader har Hollande tappat 10 procent i opinionen. Krisen i den franska bilindustrin är ett skäl. Den kan Hollande inte göra så mycket åt. Han kallade visserligen varslet av tusentals fabriksarbetare hos krisdrabbade Peugeot för "oacceptabelt" men tvangs erkänna att det var nödvändigt. Så snart de kommer till makten inser politikerna hur busenkelt det var att sitta i opposition. Tankarna går snabbt till Mitt Romney.

Inga kommentarer: