lördag 15 september 2012

Putin den enväldige


Ryssland har tagit ett stort steg närmare diktatur. Parlamentsledamoten Gennadij Gudkov har kastats ut ur duman. Officiellt handlade det om Gudkovs affärsverksamhet, men det är inte svårt att lista ut den verkliga orsaken till han nu får lämna parlamentet.

Gudkov var en hård kritiker av det riggade valet i fjol och har blivit en oppositionens röst i duman. Kort sagt: Han var besvärlig och som före detta KGB-man kanske också en svikare i Vladimir Putins ögon. Att en folkvald kritiker av regimen kastas ut ur parlamentet visar precis hur auktoritär Putin har blivit. Risken är nu överhängande att det även fabriceras bevis mot Gudkov för att sätta honom i fängelse.

Ryssland är ett land med enorm potential. Efter Sovjetunionens fall fanns möjligheten att demokratisera det väldiga riket och närma sig väst. Det skedde, men många misstag begicks längs vägen under en dansande suputs ledning. Sedan Putin tog över har vägen mot diktatorisk enpartistat varit spikrak.

Samtidigt som oppositionen skickas i fängelse, odlar Putin sitt machoideal genom att simma i bar överkropp och flyga med tranor. Nu väntar vi bara på några Putinstatyer i Moskva och att kalendern skrivs om för att hylla Putins släkt. Endast då tillhör han gänget ledare med odiskutabelt storhetsvansinne.

Inga kommentarer: