söndag 9 september 2012

Veckan som gick #43

# Välj väg i flyktingpolitiken. När man följer medierapporteringen om svensk flyktingmottagning är det lätt att tro Sverige är ett inhumant land. Sanningen är att vi tar emot överlägset flest flyktingar per capita i hela Europa. Den stora strömmen av flyktingar får Migrationsverket att gå på knäna och kommunerna att be om statlig hjälp. Men en och annan statlig miljard är bara en kortsiktig lösning.

Långsiktigt står många kommuner inför enorma utmaningar med tusentals flyktingar som ska ha svenskutbildning, kontakt med arbetsförmedlingen och ett boende och vars barn behöver särskilt stöd i skolan. Därefter väntar deras anhöriga i nästa lass. Det behövs en seriös flyktingstrategi. Alternativet kan inte vara Sverigedemokraterna eller status quo. Sverige måste välja väg och det måste ske genom öppen dialog med medborgarna.

# Saabköpet klart - farväl, Saab. Det minst sagt utdragna Saabköpet är klart. Elbilskonsortiet Nevs har betalat och fått nycklarna till fabriken, en tio år gammal bilmodell och plattformen Phoenix. Men det finns flera stora frågetecken kring Nevs affärsplan. Vi vet inte varifrån pengarna till projektet ska komma och ingen har lyckats besvara frågan varför just lilla Nevs ska lyckas göra vinst på elbilar när giganter som GM misslyckats. Och första bilen väntas först om 18 månader.

Risken för att vi inom några år åter får se krisrubriker om Saab på löpsedlarna är uppenbar. Då kommer många också fråga sig om konkursförvaltarna verkligen valde rätt köpare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Om den här videon stämmer så kan vi aldrig riktigt hjälpa flyktingar på det sätt vi gör nu. I så fall måste vi komma på nya och bättre ideer.

http://www.youtube.com/watch?v=LPjzfGChGlE