måndag 17 mars 2008

SVT uppe i det blå

Den förhatliga TV-licensen har ännu inte fått ett slutdatum. I stället för att avskaffa licenseländet och låta SVT och SR vara en statlig utgiftspost bland andra vill SVT:s VD Eva Hamilton utvidga den.

SVT satsar en hel del på nätutbud. Många program läggs ut på SVT.se i konceptet "SVT Play". Vi ska kunna titta på program vi missat och slippa passa repristider samt få lite extra material att gotta oss åt. I och med att SVT utökar denna service, anser Eva Hamilton att alla som äger en dator ska tvingas att betala TV-licens. Detta visar vilken förvirrad bild av medielandskapet och teknikutvecklingen som finns inom SVT.

TV-licensen är redan i dag knäppt utformad. TV-handlaren förväntas rapportera till Radiotjänst när du köper en TV. Det spelar ingen roll om du använder TV:n till att se på film eller spela TV-spel, du ska lik förbannat betala licenspengar till SVT. Nu vill man alltså att detta fullkomligt idiotiska licenssystem ska utvidgas och även gälla Internet. Bara för att SVT lägger ut material på sin webbplats ska alltså alla som äger en dator tvingas betala pengar till dem. En fantastisk affärsidé, egentligen. Enligt denna logik borde alla som lägger ut material på nätet för andra att beskåda kunna kräva betalt av inte bara den som tittar på materialet utan alla som äger en dator.

4 kommentarer:

Anonym sa...

ja kom i komflikt med svensk radiotjänst kiruna AB (det är dom som ringer och kräver in pengarna)
de berättade för mig att det inte är TVn som vi betalar för utan för KANALVÄLJAREN som sitter i tvn
och att det dessutom är olagligt fär privat personer att montera bort denna

Anonym sa...

Hear Hear!

Anonym sa...

De har även roliga rutiner. När jag avslutade min tv-licens så skickade jag bara ett email till dem, sa att min tv var sönder, vilket den faktiskt är, men att bara skicka ett email varpå det sen är avslutat, fick inget papper om att det var avslutat däremot fick jag en utbetalning på ca 230kr av Radiotjänst AB då jag avslutade mitt i en period. Idag äger jag en projektor, som jag potentiellt kan ansluta digitalbox till, var det tydligen ingen som tänkte på ;)

Unknown sa...

Kommentar till Pär:
Efter vad jag har fått förstått så ska det vara avgiftbelagt även fast du har en trasig tv hemma... Då den var konstruerad från början att ta emot tv-program. Men en projektor har ingen metod att utan tillägg visa tv, därav så är den inte avgiftbelagd, digitalboxen däremot är avgiftsbelagd