lördag 15 mars 2008

Välkomna bekännelser

Nu vill inte ens Apoteket ha kvar apoteksmonopolet längre. Företagets VD Stefan Carlsson erkänner att monopolet inverkat skadligt på priser, tillgänglighet, sortiment och service. Därmed ger han alla oss som kritiserat Apoteket under många år rätt. Frågan är varför det har dröjt så länge att erkänna det uppenbara.

Tillgängligheten har varit ett mycket starkt argument mot monopolet. Sverige har ett apotek per 10 340 invånare, Norge har ett per 8 170 invånare medan konkurrensutsatta sydeuropeiska länder kan tillhandahålla ett apotek per 2 500 invånare. Det är en enorm skillnad. Stefan Carlsson pekar också på att servicen kommer att öka, underförstått att företaget inte levt upp till den servicenivå vi kan kräva (vilket är ett brutalt understatement). Han tonar ned de påstådda riskerna med avmonopoliseringen och säger att företaget välkomnar alla förändringar.

Det är många bekännelser på en gång. Man kan förstås se detta som en omvändelse under galgen, ett sätt att behålla lite stolthet när monopolet avvecklas och Apoteket slängs ut på en konkurrensutsatt marknad. Välkommet är det i alla fall. Nu är det väl snart bara ett fåtal vänsterpartister kvar som försvarar apoteksmonopolet. Deras argument har inte direkt ökat trovärdighet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det välkommet! Håller helt med, med tillägget att jag tror att Stefan Calsson tycker det ska bli väldigt kul. Inte bara galgen alltså.

Anonym sa...

Ni liberaler snackar om valfrihet. Vad skall vi välja i framtiden som inte vill gå till en privat kvacksalvare som bara vill åt våra stålar?

Anonym sa...

anonym:
Det är ingen som tänker avskaffa någon farmaceut- eller läkar-licens för att få driva apotek. Inom överskådlig framtid är det heller ingen liberal som räknar med att avskaffa statligt subventionerad sjukförsäkring. Du kan vara lugn. Eller så kan du ju så klart starta ett eget apotek, så att du vet att det blir rätt gjort!

Hans Li Engnell sa...

Precis som Fredrik påpekade vill inte de borgerliga tillåta vem som helst att starta ett apotek. Det är klart att det är farmaceuter och inte skomakare som ska sälja läkemedel. Vill du gå till privata kvacksalvare får du väl vända dig till närmaste "alternativa läkemedel"-affär...