söndag 9 mars 2008

För lite

Reinfeldt har utannonserat ett tredje steg i jobbskatteavdraget. 13 miljarder kronor totalt kommer att betyda någonstans kring 200-300 kronor i månaden för vad Reinfeldt kallar "normala inkomstnivåer", motsvarande månadslöner på 17 000-25 000 kronor.

Det är bra att regeringen fortsätter att sänka skatten för vanligt folk. Det är särskilt glädjande att så sker med tanke på att Reinfeldt tidigare sagt att den tid som återstår av mandatperioden ska användas till "välfärdsreformer", dit jobbskatteavdraget inte riktigt kan räknas. Ändå är det svårt att inte bli en smula besviken på ambitionsnivån i detta jobbskatteavdrag. Totalt 65 miljarder i skattesänkningar är inga jättebelopp. För någon som tjänar 25 000 kr i månaden är 300 spänn skitsamma. Även för den som tjänar 17 000 är detta försumbara pengar. De räcker till en DVD-film, en chipspåse och ett kålhuvud, typ. Knappast tillräckligt för att svänga humöret på alla som tycker att deras liv har blivit dyrare sedan alliansregeringen tog över med dyrare kostnader för bilen och högre a-kasseavgift som följd.

Det är vad folk, dvs. väljarna, upplever som är det relevanta. Det visade sig att få verkligen kände av det största steget i jobbskatteavdraget i sina plånböcker. De flesta vill ha mer pengar att röra sig med, men det går inte att lita på att folk verkligen uppfattar att de har fått en skattesänkning. Detta tredje steg riskerar att mottas med en nonchalant axelryckning hos svenska folket. Det behövs större insatser, riktade särskilt mot alla låginkomsttagare (vilket framför allt gäller alla som tjänar mindre än 17 000 i månaden). Det är för dessa människor en stor skattesänkning skulle göra stor skillnad. För alla som lever på marginalen, som inte har råd att lägga undan pengar varje månad och som har löner som ligger under vad som betraktas som låga inkomster av politikerna. Vi måste snacka en bit över 1 000 kronor i månaden om det ska göra konkret skillnad i människors liv.

Ja, det finns anledning att inte göra gigantiska skattesänkningar i ett läge där det varnas för överhettning i ekonomin. Men att se till att människor kan leva på sina löner och även ha råd att lägga undan lite pengar varje månad (väldigt många svenskar klarar inte oförutsedda utgifter) borde vara viktigt för en borgerlig regering. Då är 13 miljarder i skattesänkningar alldeles för futtigt, alldeles för otillräckligt. Särskilt om Reinfeldt har tänkt sig att få någon goodwill tillbaka i opinionen.

Inga kommentarer: