fredag 14 mars 2008

Miljömärkt socialism

Miljömärkt socialism. Så kan man beskriva den pågående klimathetsen, politikernas iver att beskatta och reglera medborgarnas konsumtion och privata angelägenheter. Det är en träffande beskrivning därför att det som nu sker är ett slags miljömärkning av gamla förslag och idéer. Politiker på vänsterkanten ser möjligheten att få igenom regleringar, skattehöjningar och nya skatter genom att hänvisa till "klimathotet". Enligt någon pervers logik ska Al Gores fantasier legitimera inskränkningar i människors liv i Sverige. Och folk verkar köpa det, vilket inte är så konstigt; någon öppen debatt i ämnet finns ju knappast.

Det har alltså öppnats upp helt nya möjligheter för inskränkningar i människors frihet. Ohly, Sahlin och Wetterstrand måste känna adrenalinen pumpa just nu. Men de sitter faktiskt i opposition. Det besvärande är att regeringen inte sätter ned foten och säger att nog är nog. Att de inte tänker straffbeskatta bilisterna mer. Att de inte tänker verka för att göra maten dyrare för människor. Att de inte vill bedriva någon klimathetsjakt på folk. Att de inte tycker att Sveriges pyttesmå utsläpp motiverar att vi blir världens mest reglerade och beskattade befolkning. Det går att driva i motsatt riktning om man bara vill. I stället för att göra det, hakar Reinfeldt och hans regering på vänsteroppositionens argumentation och kräver högre miljöskatter och mer regleringar. Någon utbyggd kärnkraft verkar heller inte trolig, trots folkpartiets hållning i frågan.

Välkommen till verkligheten, säger moderaterna. Förbryllande nog är deras verklighet väldigt lik oppositionens.

2 kommentarer:

Bloggskribent: Björn Åslund sa...

Det lustiga är ju att även den borgerliga alliansen tycks vara inne på klimatskatter - öh jag menar socialism...

Anonym sa...

Vad vi ser är inte så mycket socialism som ett slags Marxism-Kapitalism. Låt mig förklara. Beskattnings- och förbudsivern har sitt ursprung dels i medias iver att blåsa upp alla nyheter till motsvarande "KATASTROF"-löpsedlar dels i samvetslösa kapitalisters iver att tjäna pengar på miljön, personer som Al Gore. Låt mig upprepa detta sista, Al Gore är en samvetslös bedragare som tjänar pengar på att blåsa upp klimathotet till orealistiska proportioner. Det blir socialism när det når den politiska sfären, men det förtar inte att det har sitt ursprung i vildvuxen kapitalism. Kapitalism är okej så länge den tillämpas på individ-nivå, dvs jag som person kan bedöma om jag tror på Al Gore. Är jag lurad så är det bara bedräger. Men när stater beslutar att jag skall beskattas hårt för att "man måste tro på Al Gore", då blir det ondsint socialism av den värsta sorten som försöker styra mina tankar och ta mina pengar. Ergo Marxism-Kapitalism.