lördag 25 juni 2016

Nu kräver EU-eliten "mer Europa"


En väntad effekt av det brittiska folkets beslut att rösta för ett utträde ur EU är EU-elitens ilska och öppna hämndbegär.

Guy Verhofstadt, den "liberala" gruppens ledare i Europaparlamentet, höll under fredagen en presskonferens och propagerade för tätare integration, vilket i vanligt språkbruk betyder mer överstatlighet och mer maktförskjutning till Bryssel.

Verhofstadt vill se ett effektivare EU och ondgjorde sig över att 28 stater, snart 27, hela tiden måste komma överens om allting. Han sade sig inte vara förvånad över att britterna, som haft både rabatt på sin avgift och en rad undantag, röstat för att lämna och var klart irriterad över att David Cameron inte vill inleda utträdesförhandlingar omedelbart.

Verhofstadts syn är inte unik. Även Jean-Claude Juncker har uttryckt att det är viktigt att Storbritannien lämnar unionen snarast möjligt. Det ligger visserligen en poäng i detta - ju längre utträdesförhandlingarna tar, desto mer osäkerhet hinner skapas på världens marknader. Men det är också uppenbart att ledarskapet nu vill vända blad och få denna utträdeshistoria ur vägen så snart det bara går.

I Tyskland ska finansministern Wolfgang Schäuble, enligt Handelsblatt, ha varit med om att ta fram en plan i händelse av Brexit. Den handlar om att förhindra att Storbritannien åtnjuter några av de privilegier på den inre marknaden som ett EU-medlemskap innebär och därigenom göra det mindre attraktivt för andra länder att följer efter. Det är alltså som om toppolitiker i EU:s tyngsta medlemsländer nu sitter och håller tummarna för att det ska gå dåligt för britterna utan EU, och gör det inte det ska de minsann hjälpa till på traven.

Finns det då en risk, eller möjlighet, att fler länder inom de närmaste åren kommer hålla folkomröstningar om EU-medlemskapet? Visst kan det ske, men det är inte sannolikt att vi ser ett pärlband av länder följa efter Storbritannien ut i friheten under de närmaste fem åren. Storbritannien har alltid varit en udda fågel i EU-buren. För att ett land som Sverige eller Frankrike ska gå ur krävs en massiv hemmaopinion som är aktiv under många år (och vilken regeringschef ska ta självmordsuppdraget att göra en Cameron?). Där är vi inte än.

Däremot kan diskussionen om vem EU är till för, och vad EU bör vara, ta fart på allvar. Vilket är positivt i sig. Men jag tror inte att det kommer att påverka dagens ledarskap särskilt mycket. Sittande EU-ledare svarar nämligen, som vi sett ovan, på britternas utträde precis som väntat genom att kräva en tätare politisk union. Inklusive Stefan Löfven.

De borgerliga politiker och sympatisörer som ständigt upprepar att de vill stanna i EU för att kämpa för ett "smalare men vassare" EU-samarbete, bör ta en titt på Guy Verhofstadts presskonferens. Detta är det EU vi har i dag och detta är det EU vi kommer ha i morgon.

Läs även:
Adam Cwejman, Johan Hakelius

26 kommentarer:

Fd moderat sa...

Det som förvånar mig är hur många borgerliga som vill förflytta mer makt till Bryssel utan att det skall gå att ställa någon till svars. Alla makthavare skall veta att de kan förlora sin position. Då får de tåla att människor röstar fel.

Anonym sa...

På sikt är euroländerna förlorade ekonomiskt och demografiskt. EU är nu i en nedåtgående trend ekonomiskt utan egentligt hopp om förbättring. Klart är att upplösningen av EU som kommer förr eller senare, troligen senare blir stökig, eventuellt våldsam. Det är oundvikligt nu, endast en tidsfråga när spänningarna blir för kraftiga för att kunna hållas tillbaka.

Anonym sa...

England seglar upp som en möjlig kandidat att flytta till då EU och PK vansinnet når sådana höjder att det inte längre är möjligt att bo kvar här. Kanske vi ska gå ur EU och gå med i UK?

Disillusioned sa...

"På sikt är euroländerna förlorade ekonomiskt och demografiskt."
- På vilket sätt har Euron något med demografin och göra?

Nå mer on topic - Tysklands position är i princip att när man lämnar klubben lämnar man fördelarna bakom sig - Att det här ens behöver förklaras eller motiveras säger mycket om brexitmäniskorna.

Anonym sa...

Brexit innebär att eu-länderna arbetar för att snabba på utträdet och Storbritannien vill givetvis ta tid på sig. Som sd-sympatisör, jublade jag över Storbritanniens val och hoppas på fler avhopp, dominoeffekt. Storfinansen, Bilderberggruppen, har fått alldeles för stort inflytande över politiken. Nu ska politiker på alla nivåer, arbeta för medborgarnas bästa, inget annat.

ProfessorPelotard sa...

Klart är att upplösningen av EU som kommer förr eller senare, troligen senare blir stökig, eventuellt våldsam.

Som jag kommenterade på en annan blogg: Ironiskt att samma politiska ledare som förra året i samband med hundraårsminnet av första världskrigets utbrott hyllade EU för att unionen förhindrade att en sådan katastrof skulle kunna upprepas nu gör sitt bästa för att härma Berthold, Bethmann-Hollweg, Moltke, Poincaré, tsar Nikolaus och de andra figurerna som låg bakom förra århundradets stora och primära katastrof.

Frihetsgudinnan sa...

Tror någon verkligen att den politiska adel kommer demokratisera EU? Se bara på all årtionden som den politiska adeln sagt att de ska minska sina förmåner och pensionsregler men inget gjort. De gillar situationen med att slippa ställas till ansvar inför folket. Precis samma anledning som de nu vill flytta landstingsledningen så långt bort från samhällena som möjligt.

Olof sa...

Ja, det är inte direkt förvånande. Men fortsätter de att fullständigt ignorera medborgarna så kommer nationalisterna att få mer luft under vingarna, och drömmen om europa kommer falla sönder.

Det finns inget folkligt stöd för att expandera EU i storlek eller ansvarsområden som det är just nu. Nu handlar det dessutom om att göra allt för att hindra ytterligare tillväxt i de främlingfientliga leden, och i praktiken är enda sättet att göra det att gå all in på fort europa och stänga gränserna utåt tills EU stabiliserar sig internt.

Annars kommer vi förmodligen få se Front National som styrande parti i Frankrike inom en snar framtid, och då ger jag inte mycket för EU.

Anonym sa...

Verhofstadt är ju tydlig med sin plan för att göra EU mer "effektivt och demokratiskt". Vad är din?

Anonym sa...

Om Marine le Pen blir president i Frankrike kan en fransk folkomröstning och EU-utträde ligga närmare i tiden än du tror. Kan EU överleva utan Storbritannien OCH Frankrike? Inte sannolikt.

Anonym sa...

Detta är början till slutet för EU, åtminstone i dess nuvarande form. Ökad centralisering leder till ökat motstånd och krav på antingen utträde eller omförhandlingar från fler länder. Särskilt intressant om Nederländerna skulle gå ur, eftersom de är en av grundarländerna. Dessutom detta med medlemsförhandlingarna med Turkiet. Accepterar man en islamistdiktatur som medlemsland finns inga gränser för hur lågt man kan sjunka. Det borde rimligen leda till protester, särskilt från östeuropa.

JohJoh sa...

Anonym
"Verhofstadt är ju tydlig med sin plan för att göra EU mer "effektivt och demokratiskt". Vad är din?"

Har du ens tittat på klippet?
Hans lösning för att göra EU handlingskraftigt är att skippa demokratin och låta en lite kärna (där han lär se sig själv som medlem) bestämma åt folket och åt andra länder. Sedan kallar han det "mer demokratiskt".

Anonym sa...

För den som vill studera dilemmat är Labour ett utmärkt objekt.
Kartan ritas om nu.Politiker och journalister kommer vara de sista som förstår det!

Anonym 25 juni 2016 23:28 sa...

JohJoh: Ja, jag har sett klippet och känner väl till Verhofstadt. Han vill ha demokrati på europeisk nivå. Vad är det som är så svårt att förstå med det?

Anonym sa...

"Han vill ha demokrati på europeisk nivå." är ett påstående som behöver utvecklas en aning för att vara trovärdigt..

ProfessorPelotard sa...

Ett utalande från Islands president som sannolikt inte kommer att ge några rubriker i svensk media:

Brexit is good news says President of Iceland

Han säger bl a: "First and foremost the outcome is the most serious setback the leadership of the European Union has seen for a very long time,” [....]“... and a verdict so grim that it is hard to find words to describe this historic event.”

Han tillägger: "it is now obvious that here in the North Atlantic will be a triangle of nations that all stand outside of the European Union: Greenland, Iceland, Great Britain, Faroe Islands and Norway."[....] “This key area in the North will be outside of the influence of the European Union.”"

Det är också uppenbart att Grimsson förstår vad förhandlingarna mellan Storbritannien och EU slutligen kommer att handla om: “Iceland and Norway will now, in a totally new way, become participants in negotiations that must take place between the European Union and the United Kingdom, and the European Union and member states of the European Economic Area (EEA) with this new triangle of countries in the North Atlantic.”

Anonym sa...

Enligt TNS Sifo:

"Det är i åldersgruppen 65+ som stödet för EU är starkast. Bland dem anser 55 procent att Sverige har tjänat på medlemskapet och endast 19 procent vill se en ny EU-omröstning. "

Det är alltså de med kiss-fläckar i byxorna som sviker den unga generationen som är för EU i Sverige.Undrar vad Anders Lindberg och Hynek Pallas och alla de andra propaganda-journalisterna har att säga om en sån sak?

- Jösses i min lilla journalist-hjärna vad jobbigt det är att anpassa hela tiden?

Anonym sa...

Hej.

Nu skall vi inte glömma att statsvetare och ekonomer och andra experter på framtiden var rörande överens så sent som 1988 att Warszawa-pakten och sovjetunionen skulle bestå långt efter år tvåtusen. EU kan snabbt bli irrelevant annat än som casus/jus belli (om än med mer indirekta metoder än öppen strid) för de anti-demokratiska unionsförespråkarna. Frågan är väl vilka illusioner om att EU är ett demokratiskt fredsprojekt man kan hysa numera, med tanke på att det verkar röra sig om ett misslyckande efter ett annat av en franskinspirerad kader av teknokrater och Gaullister.

Frågan jag ställer mig är om inte EU i mångt och mycket är ett NF i repris? Aggressorn i nutid jämfört med 1914 är dock inte nationalister och självständighetsivrande folk så mycket som det är Saudiarabien och Turkiet. Spekulation förstås.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Ådärkomdenja sa...

Nu flaggar EU-topparna att "Ukraina ersätter lätt Storbrittanien". Desperationen verkar total, eller är dessa Brüsselmoguler så korkade? Ta även in sunnimuslimska diktaturen Turkiet på en gång, Tysklandsbossen A(dolf) Merkel har upparbetade kontakter med despoten Erdogan, det ligger därför nära till hands. Turkiet kan ju ta hand om all gränsbevakning för Schengen-området, vilket EU visat sig totalt odugliga på att göra.

Anonym sa...

Skönt att det fortfarande finns en och annan journalist som vågar/vill säga vad de verkligen tycker:

http://video.foxnews.com/v/4985741074001/fallout-from-britains-vote-to-leave-the-eu/?intcmp=hpvid1#sp=show-clips

Försök hitta ngn liknande i Sverige.

V

Anonym sa...

Tror att Aftonbladet och DN tänker sig att tvinga fram en omröstning i Storbrittanien vad det verkar.Svenska ledarsidor har nämligen en enorm genomslagskraft...

JohJoh sa...

@V
Är inte de argumenten rätt konstiga?
Hur kan EU påverka immigrationen till UK från Pakistan, mellanöstern och västindien?
UK är ju inte med i Schengen. EU medlemskapet påverkar endast immigrationen från övriga EU-länder som jag förstår det?!

Anonym sa...

Stefan Löfven kräver nu att GB respekterar omröstningensresultat och lämnar snarast så att Sverige kan ta över betalningsansvaret.Tyskarna har räknat ut att för deras del ligger den nya notan på 30 miljarder.Men det är väl euro och inte kronor det?

Anonym sa...

Varje gång vi får de där klippen där Verhofstadt domderar och gestikulerar, säger någon att det bara är mustaschen som fattas.

Jag tycker det är värre: karln ser nästan ut som en viss statistiker.

A nonym sa...

Polen avslöjar hur EU vill ta över kontrollen av ländernas arméer och ekonomier.
DailyMail:Has Britain avoided a ‘European superstate’? France and Germany ‘draw up plans to morph EU countries into one with control over members’ armies and economies’

Anonym sa...

@Olof: ett annat sätt att mota de "främlingsfientliga" i grind är att öka invandringen till svensk nivå och helt enkelt byta ut de röstberättigade medborgarna mot nya människor, speciellt utvalda för att rösta vänster.