fredag 24 juni 2016

Britterna säger "Goodbye Brussels!"


Jag gick och lade mig förvissad om att när jag kollade mobilen på morgonen här i Kina, mitt i natten i Storbritannien, skulle det stå att stanna-sidan vunnit i EU-omröstningen. I stället fick jag möjlighet att följa en spännande valvaka i BBC med lämna-sidan i ledning, en ledning som bara växte allt eftersom rösterna räknades.

Jag spådde att britterna skulle rösta för att stanna. Det gjorde de flesta. Men i takt med att en statsvetare i brittisk TV började lämna uppgifter om att lämna-sidan gick bättre än väntat i sina förväntat svaga områden började jag inse att något stort var på väg att hända. Till skillnad från ett brittiskt parlamentsval räknas ju varje röst lika i denna folkomröstning.

Det dröjde inte länge innan BBC började göra något slags förlustintervjuer med stanna-förespråkare. Saken var klar (se resultatet här).

Jag är förvånad. Glad. Upprymd på samma sätt som jag var när svenska folket röstade nej till euron 2003. Detta är en stor händelse både för Storbritannien och för EU.

Beslutet att lämna är viktigt därför att det öppnar upp för andra länder att följa efter. Storbritannien har visat att det faktiskt går att lämna den politiska unionen via en folkomröstning. Detta är förstås inte minst ett slag i ansiktet på Jean-Claude Juncker, Guy Verhofstadt och Martin Schulz. Och en seger för demokratin.

Från de så kallade Europavännerna heter det nu att Storbritannien "lämnar Europa". Jag kan intyga att landet ligger kvar i Europa, kommer fortsätta handla med övriga Europa, ta emot invandrare från andra europeiska länder och vara en viktig global aktör även framöver.

Själva utträdet lär dröja, kanske i något år. Men beslutet är fattat och David Cameron har inget annat val än att acceptera det. Hans egen politiska framtid känns faktiskt som en oviktig fråga just nu.

Alla kan ha synpunkter på utgången. Men ingen kan kalla väljarnas val förhastat. Över 40 års medlemskap borde ha gett britterna en ganska god grund för att fatta ett bra beslut.

Good for you, Britain. Good for you.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Den svarta svanen.
Hur kunde det bli så?
Bäst att inte fundera så mycket på det här.
Säger som Birgitta Ohlsson, liberal, folkomröstningar är som att lyfta på locket till Pandoras ask.Folk ska inte rösta så mycket.Det är inte bra för dem.
Det finns andra som vet bäst.

Anonym sa...

Det brittiska folket har återtagit sin stolthet och slutat leva på knä som strykrädda hundar under Bryssels ledning.

Utlandssvensk sa...

Hurra!

Nu öppnas dammluckorna! Holländarna ligger tätt efter britterna:

"In Amsterdam, Wilders also called today for a referendum on the Netherlands’ membership in the EU.
Wilders, who is leading opinion polls, said if he is elected prime minister in March general elections in the Netherlands he too will call a referendum."

Går Holland ut är EU slut! Och givet Brexit är det riktigt möjligt att de lämnar!

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 07:54

"Säger som Birgitta Ohlsson, liberal, folkomröstningar är som att lyfta på locket till Pandoras ask.Folk ska inte rösta så mycket.Det är inte bra för dem."

Det var ovanligt blygsamt för att komma från en folkpartist! Nyamko Sabuni förklarade att bindande folkomröstningar är "farliga för demokratin" när hon var sittande minister! Bengt Westerberg ansåg att vissa frågor inte borde kunna vara föremål för folkomröstningar för att de är "för viktiga".

Inbitna antidemokrater, hela bunten.

Anonym sa...

Jag är glad att Bryssel fick sig en rejäl knäpp på näsan idag. Men det känns ensamt utan Storbritannien i EU. De behövs där med sin uppfriskande EU-kritik. Nu finns två scenarion: (1) EU faller samman enligt dominoeffekten; (2) Federationen påskyndas. Vilket tror ni? En sak är i alla fall säker: PK och globalisterna är under starkt tryck just nu, och konservativa skördar stora framgångar. Det är bra!

Unknown sa...

Detta var en härlig morgonnyhet! Nu får man hoppas detta leder påsikt till en swexit! Man kan hoppas britterna nu gör all EU inte är dvs öppnar för riktig frihandel och inte blir protektionistiska, isåfall kommer nog brexit leda till något mycket positivt för UK.

Anonym sa...

Minns ni den här klassikern? Ett tydligt svar på varför Bryssel måste hållas tillbaka.

https://www.youtube.com/watch?v=qQkNTs15mZ4

A nonym sa...

Ja till handelsunion, absolut nej till politisk union.

För oss är det jobbigare eftersom de j*vlarna har skrivit in i grundlagen att vi ska ingå, men om vi kan piska upp viljan så går det vilket Britterna precis visat även om det bara var England som röstade för att lämna de andra delarna ville stanna.

Anonym sa...

Hej.

Jag antar att Helvetets portar just slogs upp, Hitler & Stalin återuppstod, och att Atlantis sjönk i havet?

Inte det?

Istället var det ett folk som visade att nationalstaten, folkgruppstillhörigheten och demokratisk autonomi är att föredra framför ett Sovjetunionen mk II.

"Rule Britannia!
Britannia rule the waves
Britons never, never, never shall be slaves."

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Fd moderat sa...

Jag hoppades men vågade inte riktigt tro att Storbritannien skulle rösta för att lämna. Det de har röstat för att lämna är inte bara hur EU ser ut idag utan även för hur det kommer att utvecklas. Utvecklingen ser dyster ut. Frågan är hur eliterna gör nu för att förhindra att ytterligare länder lämnar.
I de sociala medierna ser jag nu föraktet för dem som röstat fel. De är obildade, okunniga och patrask i största allmänhet. Hur kan de tillstå sig att rösta på detta sätt?
Djupare än så sitter inte respekten för demokrati hos de personer som anser sig vara bättre och finare än alla andra.

Anonym sa...

Jag minns röstningen om EU och euron i Sverige. Visste inte vad jag skulle rösta när jag gick till vallokalen. Det blev en princip-röstning ( nej i båda ), för jag hade inte minsta aning om vad som var bäst. Det känns sunt att vara fri från nyckfulla bindningar. Självklart skall Europeiska länder samarbeta i stora angelägna frågor, men fri från detaljstyrning hur det nu skall gå till? Om jag inte tar helt fel, lät det nyss som sorgemusik på radions P1? För anhängarna kan det nog vara sorg kan jag förstå.

Anonym sa...

Annie Lööv har uttalat sig: "Det är en katastrof!" Visst är det en helt underbar katastrof för EU-etablissemanget och antidemokraterna till både höger och vänster. Det kan nog bli en tuff tid framöver, dels med turbulens på finansmarknaderna, dels med ett EU som desperat försöker öka sin makt ännu mer över medlemsländerna, vilket bara kommer att leda till ökat folkligt motstånd, men jag tror det då är dödsryckningarna vi ser. Jag tror fler länder kommer att lämna inom en snar framtid, alternativt kräva omförhandlingar av sina medlemsvillkor. När tillräckligt många lämnat, kanske frågan kanske rent av blir rumsren att diskutera i Sverige?

Anonym sa...

Härligt!
På den tiden röstade jag mot EU. Hade nog idag röstat mot dagens EU och för gårdagens.

Olof sa...

Och några timmar efter UK röstar för att lämna så tycker Löfven att EU "Behöver mer samarbete" och att EU skall ha gemensam migrationspolitik och fördelning av migranter.

Sverige är ett av problemen i EU.

Anonym sa...

Så här går det. Det är inte svårt att förstå. Så här går det när det politiska etablissemanget vägrar lyssna till vad som rör sig i folklagren. När de skyller motsatta åsikter till deras elitprojekt på rasism och fascism och gud vet allt. När de vägrar att förstå, att en stor del av europas befolkningar är j-gt trötta på elitistiska stormaktsprojekt som tror att de har mandat att göra Europa till ngt annat än vad det är. Politiker är de som gynnas av Bryssel-adeln, inte vanligt folk.

Så här går det. När media ställer sig på samma sida som det politiska etablissemanget. Vanligt folk är j-gt trötta på att aldrig någon från mainstream-media någonsin ifrågasätter detta elitprojekt som endast gynnar det politiska etablissemanget, utan tvärtom anklagar meningsmotståndarna för att vara rasister, fascister och gud vet allt.

Folk är helt enkelt trötta på att få etablissemangets PK-åsikter nerkörda i halsen.

Då blir det så här.

Vår s.k. statsminister har inte fattat en bokstav av ovanstående. I stället väljer han att proklamera att en folkomröstning för svenskt vidkommande inte kan "komma ifråga". I stället för att tänka efter, att ta åt sig, dra förståndiga slutsatser angående Brexit och åtminstone försöka låta som en statsman, väljer han alltså att fortsätta i invanda spår. Därmed bäddar han för ett inbördeskrig. Dumjävulen!

V

Anonym sa...

"Samtidigt tystnar hans politiskt korrekta kritiker – som ansåg att Farage gjorde fel när han använde arabinvandringen som argument för att lämna EU".
Ganska intressant att det förmodligen var kritiken av asyl-invandringen som var tungan på vågen.
http://www.friatider.se/farage-det-h-r-r-en-seger-ver-banker-storpolitik-l-gner-och-korruption

Anonym sa...

Seger! För demokratin, för engelsmännen, för alla som insett vad EU egentligen är bakom alla slingerbultsfraser.