söndag 12 juni 2016

Om ohederlighet i EU-valkampanjen


Om en och en halv vecka röstar britterna om huruvida Storbritannien ska stanna i eller lämna EU. Kampanjerna är i full gång och opinionsmätningarna svänger åt alla håll. Svenska medier och politiker tycks närmast religiöst eniga om att det vore katastrof om väljarna röstar för att lämna.

DN beskyller lämna-sidan för ohederlighet. Det är inte förvånande att just DN, som aldrig ser bjälken i det egna ögat, inte förmår se ohederligheten på den andra sidan. Även Aftonbladets ledarsida (via Unvisit) går till hårt angrepp mot lämna-sidan i allmänhet och Boris Johnson i synnerhet ("denne blonde spelevink").

Visst förekommer populistiska argument och utspel från lämna-kampanjen. Alla medel är tillåtna i krig och valkampanjer, så även i denna. Detta är dessutom ett val som inte återkommer under de kommande decennierna, varför överdrifter och desperation är väntade inslag.

Men samtidigt som argumenten på denna sida handlar väl mycket om att invandrare tar britternas jobb (eller lever på bidrag på britternas bekostnad), reser stanna-kampanjen halmgubbar så det står härliga till.

Stanna-sidans halmgubbar går ut på att Storbritannien förlorar på att isolera sig från Europa och världen, att det vore en förlust att "fälla upp landbryggan" och att landet behöver samarbeta med andra. Ingen, utom möjligen tokstollar i British National Party, förespråkar emellertid isolationism. Inte heller Ukip och Nigel Farage.

Dessa halmgubbar är därför ohederliga inslag i debatten. Men varken DN eller Aftonbladet bryr sig. Hederlighet är tydligen bara något man kan kräva av ena sidan i en valkampanj, nämligen motståndarsidan.

Stanna-kampanjen kan använda vilka hittepåargument de vill. För Den Stora Sakens skull.

10 kommentarer:

Lotta Trouble sa...

Problemetför stanna-sidan är att de har EXAKT samma argument som för 15 år sedan då det gällde alla fasor som skulle uppstå ifall man INTE gick med i euron...
EU är ett fundamentalt misslyckande bortom alla möjligheter att regormeras och som dessutom bygger på en verklighetsbeskrivning av att Preussen är ett militärt hot.
marcal i Aftonbladet skriver om brödrostar och marmelad, men inte om hur euron tvingar sydeu till permanent stagnation o fattigdom eller EUs handlingsförlamning när det gäller flyktingarna - där 40%, enligt klaus timermanns, inte har asylskäl.
Tyvärr tror jag att britterna stannar så att europa fortsätter att kväva sig till döDS i ytterligare 10 -15 år.

Anonym sa...

Den Brittiska stanna kvar kampanjen påminner inte så lite om den svenska om valutan euron,domedagen kommer om vi inte röstar för euron,den verkar komma även utan den?

Anonym sa...

Aftonbladets Katrine Marçal analyserar läget och bevisar ännu en gång hur oändligt fattig en analys blir när man i förväg bestämt sig för att inte analysera.En grund och faktafri text som egentligen handlar om att övertyga läsarna om att engelsmän är knäppa och vill lämna och att sossar inte är knäppa och inte vill lämna.
Det vilar något sorgligt över Aftonbladet.Något direkt tragiskt.
Om det inte vore för att politikerkåren mediatränats till journalisträdda harar så skulle man även där inse att det handlar om en blaska av sämsta sort.Just det säger mycket om nutidens Sverige.Politikerna låter sig styras av tangentbordskrigare från en blaska som mest liknar SE & HÖR..

Anonym sa...

Hej.

Först bygger vi en rejäl byråkrati med minutiös kontroll av medborgarens vardag - allt från regelverk som styr livsmedels utseende till vad som är lämpligt eller ej att uttrycka utanför sitt eget huvud.

Sedan öppnar vi gränsen för en auktoritär, totalitär och fascistoid ideologi/religion: igår var det socialismen i alla dess vidriga nyanser av folkmord, idag är det islam där folkmordets färger är grönt och svart istället för rött.

Och vad gör en sådan ideologi med ett sådant byråkratiskt system väl den etablerat nödvändig kontroll?

Byråkraten, tjänstemannen och funktionären gör inte annat än byter flaggan på väggen och porträttet på Ledaren - från Tsaren till Stalin, från Juncker till Kalifen. Näringsliv och kapital gör inte annat motstånd än att sondera möjligheterna till god profit i en symbios med staten - Hitlertyskland, Saudiarabien eller Kina kvittar, bara pengarna rullar in till ägarna.

Det enda möjliga motståndet är från folket - från grovarbetare, från serveringspersonal, från små entals och fåmansbolag, från alla som har nord- och västeuropéns inneboende känsla och instinkt för frihet, kamratskap och rättvisa, för vi är de enda som vet vad vi har att förlora.

Därav vikten av att ha media som en del av makten, något som tidigare folkliga (för att inte säga borgerliga i ordets ursprungsbetydelse) resningar saknade: antingen fanns inte media i annan form än maktens påbud och dekret, eller så var de en del av folkets motstånd. Nu är media en del av den ägande hegemonin: Aftonbladet, DN, SvD, Expressen m fl kommer alla om ett årtionde eller så att hylla den censur av innehåll som redan nu är legio på semi-frivillig grund.

Så vad gör vi åt saken, utan att låta oss styras in i sekteristisk splittring och ideologisk renlärighetsstrid? Vad kan vi, svenskar, danskar, finnar och andra folk samlas kring? Och vem eller vilka?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Jan Jansson sa...

Precis! Utan Euron så skulle de svenska företagen få väldiga valutaproblem, hette det. De skulle ha ett stort handikapp gentemot europeiska företag och långsamt trängas ut från den europeiska marknaden. Nu heter det att Storbritannien dkulle förlora sin handel med kontinenten. Nåväl, var det bättre att stanna utanför euron? Just det, alla domedagsprofetior var bara strunt, precis som idag!

Anonym sa...

För att citera: en gnista kan tända en präriebrand..

Anonym sa...

Lena Mellin lutar sig emot en egen opinionsundersökning(AB + Inizio )och slår fast att bara SD:are tror att Trump kan/ska vinna valet.Se där!
Ytterligare ett kännetecken på dom!
Bara SD:are som tror det.
Trump är SD och Åkesson Trump.Liksom.
Stefan Löfven däremot...han är Clinton.Hillary alltså,inte Bill.Liksom.
Dags att visa att bara SD tror på en brexit sen?
Wallström varnar ju någon för en brexit så då måste väl SD vara inblandat?
Sedan återstår bara att bara SD:are tror på Sverige i EM...

Anonym sa...

"Politikerna låter sig styras av tangentbordskrigare från en blaska som mest liknar SE & HÖR.."

Exakt min uppfattning. Så vad har politikerna för mandat egentligen?

V

Anonym sa...

Så statsnyheterna mörkar kravallerna i Marseilles och Orlando-terroristens religion.
Nä mina små barn det här är inget för era öron!

JohJoh sa...

Bara att hålla med.

Stanna sidan har 2 huvudargument som bägge är rejäla halmgubbar:
1. "Vi måste samarbeta med våra grannar" - Ingen som är emot samarbete
2. "Ekonomin kommer rasa om vi lämnar EU" - Really? Nu igen? Någon som tror på dessa "experter" som har ett uselt "track-record"?

Lämna sidans huvudargument är i huvudsak giltiga som jag ser det:
1. "Kunna avsätta politiker via val" - Giltigt, ju fler led mellan väljare och makthavare - desto svagare demokrati och mindre "accountability". T.om Marçal på AB skriver att EU är "odemokratiskt" med det är tydligen inte så viktigt)
2. "Begränsa invandring" - Ingen enkel uppgift vare sig man är med eller ej, men möjligheterna att själva välja och påverka beror tills törsta delen på medlemsskapet.