fredag 13 mars 2015

De naivas politik har lett oss hit


Problemet med tältläger, som växer både i storlek och antal runt om i Sverige, får alltmer hårresande konsekvenser.

Politikerna i Malmö, där en rödgrön majoritet styr, har valt att ignorera situationen. För privatpersoner och företag som äger den mark som används som lägerplatser och soptippar, är dock läget akut.

På en industritomt i Malmö har några hundra tiggare byggt ett läger. Miljöförvaltningen kräver att fastighetsägaren städar upp tomten, annars hotas med vite. Sedan en tid tillbaka har fastighetsägaren försökt vräka EU-migranterna utan framgång. För att be Kronofogden om en handräckning måste det nämligen finnas en identifierad motpart, och myndigheten har inte lyckats identifiera samtliga uppåt 200 EU-migranter, varför saken fått bero.

Polisen tolkar det som att EU-migranterna har varit på platsen så länge att de fått besittningsrätt. Men jag undrar om det är en korrekt tolkning. Svensk hyreslagstiftning i Jb 12 kap är väldigt stark till hyresgästens fördel. Men i detta fall finns varken hyreskontrakt eller någon som helst överenskommelse om ett hyresförhållande eller upplåtande av mark för bosättning. Det är fråga om en ren ockupation, egentligen.

Det är olagligt att bo i en lokal som ej är avsedd för detta syfte - även om det finns ett hyreskontrakt. På vilket sätt en inkräktare som utan tillåtelse bosatt sig på annans mark skulle kunna få besittningsrätt övergår faktiskt mitt förstånd.

Om polisen har gjort en korrekt tolkning har äganderätten i praktiken avskaffats. Den som äger mark förfogar inte över den och har ingen möjlighet att freda den. Men i vilket fall är situationen olöst. Polisen säger att den inte kan göra någonting. Kronofogden säger detsamma. Och politikerna vill inte göra någonting.

Bekymret med migrantläger är än så länge främst koncentrerat till storstadsregionerna (som alla styrs av en rödgrön majoritet). I Stockholm har antalet identifierade lägerplatser vuxit från 17 till 44 stycken på ett år. De lär fortsätta öka i antal. Stadshusmajoriteten vill nämligen inte genomföra avhysningar utan att erbjuda migranterna ett annat boende. I Malmö har politikerna uppmanat migranter att lämna Pildammsparken "frivilligt". Vilket, hör och häpna, inte har fungerat.

I slutändan blir det i vanlig ordning skatebetalarna som får stå för notan. Tillsammans med de markägare som tvingas sanera sin mark efter intrånget.

Sverige blir mer absurt för varje dag som går. Det är alltså hit de naivas politik har lett oss.

Läs även:
Fnordspotting

17 kommentarer:

Anonym sa...

Kan EU migranter ockupera annans mark.kan Putin göra samma och polisen säger att efter en dag av taget territorium har de besittningsrätt.Sverige tillhör alla utom de som i Malmö har äganderätten till sin egendom.Kommunismen segrar?

Mona sa...

Det blir nog liv i luckan i sommar när badplatserna upptas av läger...

PerH sa...

Visst går det att lagligt avhysa ockupanter.

Mins ni Skogsnäskollektivet som ockuperade en gård i Taråberg.
Att gården ägdes av skogsbolaget Graninge hindrade dem inte. När de inte fick köpa flyttade de dit ändå, på hösten -76, och hoppades på att allmänhetens stöd så småningom skulle få bolaget att ändra sig. Det blev precis tvärtom.....
Juridiskt sett var det dock solklart. (Okupanterna) Ponny och Svea hade olovligen bosatt sig på annans mark och skulle avhysas. Det skedde med besked, den 14 mars 1980. Omkring hundra poliser tog sig upp på berget, körde bort familjen, brände ned huset, sprängde murstocken och hällde diesel i jordkällaren. Det var en ren styrkedemonstration, och de som eventuellt hade planer på att upprepa Ponny och Sveas idéer avskräcktes för gott.
DN
http://mobil.dn.se/kultur-noje/grona-vagen-rullar-vidare-i-taraberg/

Anonym sa...

Bostadsbristen löst.
Bara ta med sig lite plank i pressning slå upp på valfri ledig plats.
Antar att likhet inför lagen gäller lika för mig som EU migranter. Mats

Anonym sa...

Tantolunden, here I come!

Hans Odeberg sa...

Kan bli spännande om bostadsminister Kaplan läser vad Mats skriver ovan. De där påtänkta modulhusen blir då överflödiga. Istället utrustas varje asylsökande med fyra lastpallar, en presenning, och en karta över stadens parker och villatomter. Tänk vilka besparingar!

Micke sa...

Jag mins tydligt vilka som krävde att vi skulle närma oss EU vilket är underlaget till just detta problem.

Låt dom betala.

Anonym sa...

Äsch då, Kristian (15:41) var snabbare än jag, så där rök Tantolunden för min del. Faktum är att jag ibland funderat på Årsta holmar, men det får bli Kungsträdgården som snart övergår i min ägo. Hur länge ska man befinna sig på platsen - ett eller två dygn - för att få besittningsrätt?

:)

//Rick

Anonym sa...

Rick:
Ja, jag drar mig som utsocknes inte för att ta billiga poänger på ett av de få viktiga platser i hufvudstaden jag känner till!

Funderade även på Berzelii Park. Nära och bra till Berns med mera. (Enligt Danielsson var det ett tillhåll för diverse vänsterelement, så de har väl inga betänkligheter.)

Anonym sa...

why, because I'm Spartacus (NOT)

Hemulen sa...

Det börjar bli ganska tydligt att vänsterns vurm för fri invandring syftar till att avskaffa den enskilda äganderätten. Fri invandring är de nya löntagarfonderna, det är bra det att vi inte har någon borgerlighet som kan stå upp mot vansinnet.

Micke sa...

Här är lite till som ni kan fundera över hur det ska lösas.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article20456314.ab

Amnexis sa...

Micke:

Kanske låta poliserna få surfa fritt utan nanny-admin? Eller var du ute efter nån annan, mer skruvad förklaring?

Micke sa...


Nej jag ville bara få er syn på högerextremt våld konfirmerat en gång. Ditt svar och den allmänna tystnaden räcker.

Amnexis sa...

Micke:

Det är ju dina kompisar som ordnat nervositeten som orsakade censureringen av polisens surfning.

Självmål som vanligt.

Micke sa...Ditt svar tillför inget nytt när det gäller er tysta uppskattning av nazivåld.

Anonym sa...

"Kanske låta poliserna få surfa fritt utan nanny-admin?"

Ja självklart. Man bör göra precis tvärtemot vad man nu gör. Ta bort alla "hatbrott"s rubriker. Avskaffa hatbrott som begrepp. Ta bort alla intellektuella stoppord, som fascist, rasist, islamofob osv ur debatten. Om de inte åtföljs av djup analys direkt.

Låt alla prata och diskutera om allting. Intervjua nazister på tv som talar positivt om sin sak. Låt islamister och imamer diskutera teologi och ideologi på bästa sändningstid. Försvåra all typ av enkel demonisering. Genomskåda referens-invektiv hela tiden. Släpp alla tankar fritt. Även de riktigt usla.

Låt de korkade göra bort sig öppet och självmant. Inte via proxy eller falska talesmän.

Strama upp hets mot folkgrupp så det blir mycket svårt att missbruka.

Skydda utsatta grupper med konstruktiva åtgärder och betrakta varje brott mot dem efter deras kriminella värde. Och vidta adekvata åtgärder. Snabbt. Utan politiska bortförklaringar. Brott som brott.

Allt av den här typen skulle göra hela samhällsklimatet mindre polariserat, inte mer. Öka förståelsen för olikheter. Och göra debatten intelligentare efter hand.

Många politiker skulle få det väldigt mycket svårare. Men de flesta skulle troligen tjäna på det. De komplexa sambanden som utgör grunderna för åsiktsbildning skulle få ärligare chanser hela tiden.

(Och jag vill helt enkelt själv höra en extrem islamist och en nazist med egna ord förklara varför just deras uppfattningar är så fantastiskt fiffiga att man självmant hamnar utanför den goda fåran. Och även andra med avvikande uppfattningar).