söndag 15 mars 2009

Principlöshet lönar sig

Att moderaterna har höga opinionssiffror i mellanvalstider är, som Karl Sigfrid påpekar, inget nytt. Jag minns hur vi under min tid i MUF firade att moderaterna var större än socialdemokraterna mitt emellan två val. Det var liksom kul att låtsas att socialdemokraternas dominans var över. Sedan stabiliserade det sig och sossarna vann valet i vanlig ordning.

Det behövs alltså ingen reinfeldtsk principlöshet för att göra bra ifrån sig i opinionen, även om det uppenbarligen underlättar. Skillnaden mot tidigare är att det inte är något oppositionsparti "med tro på förändring" i sin pipeline. Denna gång är moderaterna ett regeringsparti som har arbetat hårt i flera år för att vinna socialdemokratiska väljare genom att överta deras retorik och politik och sedan ge den lite ljusblå smink för att inte partiets egna kärnväljare ska få alltför svåra kväljningar.

Att vara en principlös vindflöjel lönar sig i politiken. Idéer och ideal är på tillbakagång. Inte konstigt att Reinfeldt är framgångsrik. Om han lyckas kommer moderaterna att bli precis det maktparti som socialdemokraterna har utvecklats till genom åren. Makt före idéer. Under tiden kommer partiets egna företrädare att bit för bit få svårare att svara på frågorna: Vad vill ni? Och varför?

2 kommentarer:

Unknown sa...

Något grumligt vatten, bäste herr Engnell! Principlöshet. Rödagröna röran har ju övertagit alliansens politik, så det lixom jämnar ut sej asså, som man säjer, om vi säjer så.

Varför går då alliansen bakåframåt, valfiske? Åh, de gör ett lätt stabiIiIilare intryck. Och så har vi förstås det där med inv/////komputtern gick och hängde sej :o/

Anonym sa...

Jag vågar inte ens försöka förstå opinionen. Alliansen vinner valet genom att formulera sin politik på ett begripligt sätt.

Sen gör de vad de lovar och tappar rejält i opinonsundersökningarna. Det är detta tapp som ligger bakom uppgången. Nu måste de presentera politiken får nästa mandatperiod.
/Berra