måndag 9 mars 2009

USA och Kina leker hink och spade

Nyheten om hur kinesiska och amerikanska fartyg möts till havs och besättningen på de civila kinesiska båtarna börjar håna amerikanerna är så fånig att den nästan kan beskrivas som gullig.

"De kinesiska fartygen, som verkade vara civila båtar, hissade kinesiska flaggor och beordrade det amerikanska skeppet att lämna området. [...] [Det amerikanska övervakningsfartyget] Impeccable svarade med att spruta ner ett av de kinesiska fartygen med sin brandslang. Då gick den kinesiska besättningen upp på däck och tog av sig kläderna. Iklädda bara underkläder fortsatte de att håna det amerikanska skeppet."

Den ena parten tar fram slangen. Den andra näckar. Tänk om stormaktspolitiken kunde vara så lite oftare.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, bra skrivet! Låt folk anamma barnet i sig!

Anonym sa...

Någon som på allvar tror att det var civila kineser som på eget bevåg utförde något dylikt?

Anonym sa...

Jag tror på allvar att kineserna kan håna amerikaner på eget bevåg. Det finns en kluvenhet i Kina gentemot USA. Jag bor i Kina. Bakom det vänliga kinesiska ansiktet döljer dig ibland skrämmande hat. Jag har sett kineser nästa förlora kontrollen när de talar om Japaner. Det är hatobjekt nummer ett. USA skulle kunna kvala in på plats nummer två. Möjligen tillsammans med Frankrike. Olika krig och händelser i historien har skapat dessa nationella stämningar. Men man är kluven för de är bra handelspartners, tillför mycket business och know how till Kina osv. "Ju lägre bildningsnivå, desto mer svart - vit är världen" gäller inte bara i Kina utan även i västvärlden. Kinesiska båtbesätttningar kvalar nog in i den ligan. Jag tror de var vanliga "bonnapojkar" som reagerade på en amerikansk flagga.

Kinesiska sa...

Håller med Yang, jag bor också i Kina och Japan är verkligen hat objekt här, men det har ju sin förklaring i andra världskriget.

USA är det väl lite kluvet med, då de flesta kineser jag träffat gillar amerikanska saker, Amerika men inte Amerikaner då dessa oftast uppträder lite för "kaxigt".

Det här var lätt ett gäng bönder som spårade ur.

Anonym sa...

Det roliga är också folk som "på allvar" direkt tycker sig ana en förklädd provokotion som i hemlighet utformats av den kinesiska staten.
Den typen av hastiga slutsatser har legat till grund för mer än ett misstag med ödesdigra resultat i vår tid.

Anonym sa...

Hanlon´s Razor - Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity

Känns väl relevant i detta fall. Även om det är lite fnisslustigt kan man inte påstå att det är särskilt smart att provocera ett sådant fartyg, och en paranoid besättning kanske skulle skjuitet mer än vatten, men anledning till provokationen var nog ren dumhet.