fredag 7 augusti 2015

Vad är väl en nedriven reklamaffisch?


Efter att proffsligister slagit Avenyn sönder och samman under EU-toppmötet i Göteborg sommaren 2001 fokuserade vänstern inte på den massiva förstörelsen av privat och kommunal egendom utan på polisens misslyckade insats. Den kom att överskugga det faktum att polisen faktiskt genomförde insatsen just därför att en hel gata slogs i bitar och gatsten kastades mot poliserna.

Det fanns skäl att kritisera polisen den gången. Men genom att lägga hela skulden för det inträffade på polisen glömdes själva det faktum att våldsvänsterns fottrupper rest till Göteborg i ett enda syfte - att ställa till med bråk och förstörelse - bort. Mikael Wiehe var en av dem som ryckte på axlarna åt förödelsen med de bevingade orden "Vad är väl ett krossat skyltfönster mot ett skövlat folkhem?".

Den där raljanta inställningen till våld och upplopp finns fortfarande kvar i de röda leden. Den dyker upp varje gång det kastas sten på polis och räddningspersonal i förorten. Ursäkten då är att de som kastar sten är utsatta för "rasism", "diskriminering" och "strukturellt förtryck". Åter igen är det, naturligtvis, polisernas fel när någon kastar sten mot dem. Eller samhällets.

Det finns två spår att utforska här: utvecklingen av vårt politiska klimat och den växande lättkränktheten i samhället. Incidenten på Östermalmstorgs tunnelbanestation var ett exempel på båda.

I Aktuelltstudion samma kväll stod initiativtagaren till demonstrationen, Emma Dominguez, från vänsterextrema Megafonen (inget som nämndes i presentationen) och hävdade att "yttrandefrihet ska värna om jämlikhet och jämställdhet". Denna korta mening avslöjar att Dominguez över huvud taget inte har förstått vad yttrandefrihet är.

Tyvärr är hon inte ensam. Politiker och tyckare på vänsterkanten har hyllat tilltaget att riva ned reklamaffischerna, som vore det ett slags moralisk plikt. Politiska budskap på reklamplats ska alltså inte bemötas med en egen kampanj utan med att man helt sonika river ned allt man inte instämmer i.

Jag upplever att det finns en växande rädsla för åsikter i samhället. Åsikter som inte passar in. Åsikter som upprör. Åsikter som anses kränka. Det är dessa som nyvänstern vill rensa ut, och privilegiet att definiera exakt vad som är rasistiskt, sexistiskt och allmänt kränkande tar dessa godhetens riddare givetvis själva. Detta föder ett minst sagt ängsligt debattklimat - plötsligt kan pöbeln slå till med full kraft.

Kampen mot yttrandefriheten förs sällan med öppna krav på förbud. Den sker genom hänvisningar till att vi måste skydda påstått "svaga grupper" (tiggare, kvinnor, sexuella minoriteter, invandrare). Det är förstås en djupt oärlig argumentation, men väldigt typiskt för den vänster som ser kollektiv och inte individer.

Risken är att vi börjar anpassa oss efter nyvänsterns inskränkta moral och snäva gränser för vad som är acceptabelt. Det vore ett nederlag för alla som vill ha en öppen demokrati där vi bemöter åsiktsmotståndares argument med egna argument i stället för med våld. Men givetvis en storslagen seger för de lättkränkta, som då kan flytta fram sina positioner ytterligare. Denna kamp varken börjar eller slutar med Sverigedemokraterna.

Yttrandefriheten är utsatt för ett konstant krypskytte. Frågan är bara vem som avfyrar nästa skott. 

Läs även:
Fnordspotting, Håkan Boström, Johan Westerholm, HAX, Karl Sigfrid

27 kommentarer:

Anonym sa...

Vänstern är alltid lika argumentationsfattig och det är tycka, känna, tro och uppleva som är maximen.

Den egna upprördheten är paradnumret.

"Ser ni inte hur upprörd jag är!? Det visar hur fel NI har som har gjort mig så här upprörd!".

Hjärtat till vänster och huvudet under armen.

Anonym sa...

För länge sedan brändes de till döds på bål, för den då avvikande åsikten att jorden snurrade runt solen.Idag får man inte kritisera "sanningarna"i koranen utan att bli anklagad för islamofobi.

Anonym sa...

" Denna kamp varken börjar eller slutar med Sverigedemokraterna."

Må så vara, men jag och många med mig ser ingen annan än SD som överhuvudtaget tar kampen.
Alliansen har lagt sig på rygg och leker död hund.
Det är självklart därför vänsterns fotsoldater skickas ut varje gång SD så mycket som andas.
Man ser en opposition,ett uppror,som måste kväsas.
Det är också därför SD fortsätter växa och förhoppningsvis är största parti ganska snart.
Då måste nämligen demokratin visa sitt rätta ansikte och förbjuda de upproriska!

Anonym sa...

Att rösta SD är självförsvar.

Anonym sa...

I Skåne behöver polisen förstärkning av bla helikoptrar för att jaga bomb/granat-sprängare.
I Trelleborg har det exploderat ett par dagar på rad och I Boden och Uppsala skjuts det på tiggare.Ett axplock från dagens Sverige.
Men det är affischerna det talas om.Det är det som är nyheter om man är journalist.
Där ligger problemet om man är politiker.

Och det är det som är problemet.Strutspolitiken har fört ett fredligt land som Sverige till något som bara väntar på att få hända.Vi har nått vägs ände nu.Samförståndets konsensus-Sverige, mellanmjölkens hemvist på jorden,vänsterliberalernas våta dröm, har förändrats.
Och som det står i Bibeln som man sår får man skörda.

Anonym sa...

JK lägger ner och det blir ingen undersökning.Dvs anmälningarna bedöms för vad de är.Trams.
Nu blir inte vice statsministern tillika juristen Åsa Romson glad.Samarbetet med juridikens högborg fungerar inte som det ska.
Desto större tur att samarbetet med SL och polisen flyter på i beställd riktning.
Och allra bäst regeringens fotsoldater, de i LöfvenJugend accepterar inga snedsteg utan korrigerar på plats de som trilskas.

Riga sa...

"Jag upplever att det finns en växande rädsla för åsikter i samhället"

Håller med, har alltid varit debattglad men senaste åren har något hänt, att prata politik eller överhuvudtaget om något som har en samhällsanknytningkan är inte görligt längre, varken på min arbetsplats eller bland min släkt.
Mycket tråkigt och mycket fattigt.

Anonym sa...

Någon mer än jag som inte tror Romson klarar helgen utan att grodorna flyger ur munnen på henne nu?

Anonym sa...

@Riga

Skönt att höra att det inte bara är jag som känner så. Utanför kretsen med nära vänner har jag slutat prata politik, förr var det något jag gladeligen gjorde.Politiker, aktivister och kulturelit har effektivt dödat den lusten och fått mig att sluta bry mig om mycket.

Utlandssvensk sa...

"Jag upplever att det finns en växande rädsla för åsikter i samhället."

Det är tvärtom. Du verkar inte inse att vänstern systematiskt har hållit på med att riva ner SD reklam i minst 15 år. Vidare har de varit extremt våldsamma och hotfulla mot alla som har företrätt SD publikt. Många, många Sdare har misshandlats, blivit hotade, lämnat landet, begått självmord, etc. Det som har förändrats är att folk nu börjar reagera mot det. Tyvärr har hela vårt land blivit förstört under dessa år, när de goda stod tysta..............

Anonym sa...

Dumma dumma affischerna...

'If Sweden's three leftist parties are so fucking incompetent they must censor SwedenDemocrats to "win debates", then they deserve to die"

- sa Bard, och nÿvänster-mobben blir såpass bortgjord att de skriker sig hesa av indignation. Vilket bara gör poängen pinsamt tydlig: Skrik, förbud/censur, hot och våld är enda verktygen* man har. Socialismen klarar inte dialog bara monolog.


*(Förutom smädelser, invektiv och versaler på twitter)

utlandssvensk sa...

Här är en gammal godbit från det som 2011 var Sveriges största M-blogg:

http://tokmoderaten.blogspot.se/2011/05/sverige-demokratin-och-en-stenad.html

Detta skrevs efter att en riksdagsledamot för SD hade blivit utsatt för stenkastning med verklig livsfara. Skribentens åsikt sammanfattades väl bäst i kommentarerna där han skrev:

"Vad gäller stenkastningen utanför Hvitfeldtska så är naturligtvis båda lika illa - att SD får sympatier och att en demokratiskt vald riksdagsman för samma parti får stenar på sig för sina åsikter."

Detta fångar ganska väl hur de flesta borgerliga debattörer såg på saken under många, långa år.

Den stenade riksdagsledamoten tog även senare livet av sig.

PS
Han som skrev blogginlägget verkar senare ha ångrat det men han drev en extremt smutsig kampanj mot SD i flera år.
DS

Utlandssvensk sa...

Ursäkta om jag blir tjatig, men här är en direkt parallell till dagens händelser från 2005:

"För första gången har Skånetrafiken beslutat att acceptera reklam från Sverigedemokraterna. Sedan i tisdags har samtliga Malmös stadsbussar - totalt 220 stycken - en reklamskylt från Sverigedemokraterna."

"Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung vänster genomförde i tisdags kväll en sabotageaktion mot sd:s kampanj. Flera Ung vänster-medlemmar tog med sig svarta sopsäckar in i bussar på Södervärn och stal Sverigedemokraternas skyltar.

- Sammanlagt tog vi ett femtiotal skyltar på två timmar, berättar Kenny Hjälte från Ung vänster.
Han säger att sabotageaktionerna från Ung vänster ska fortsätta, om inte Skånetrafiken ångrar sig och drar in reklamen."

http://www.sydsvenskan.se/sverige/sd-reklam-okej-pa-skanebussar/

Hjälte blev inte ens åtalad och kunde lugnt sitta kvar på sina uppdrag inom V och sen gå vidare till en karriär som journalist på Kvällsposten och Expressen.

Anonym sa...

Lilly Svahn fd Näslund och V(som nämndeman) och numera AFA på heltid är kvinnan som misshandlade journalisten på tunnelbanestationen utan något ingripande från polisens sida.
Det är heller inte första gången frk Svahn beter sig olagligt som vem som helst kan konstatera mha Google.Förhoppningsvis är det i varje fall första gången hon gör det och blir godkänd av både polisen och Aftonbladet?
Men knappast den sista misstänker jag...

Anonym sa...

Hanna Gunnarsson som uppmanade vänstern till kravaller och vandalism gråter ut i Sydsvenskan.
"– Många runt omkring mig backar upp mig. Det finns alltid en hård stämning när man pratar om rasism och antirasism. Men det är jätteviktiga frågor. Det är ett kallare samhälle, vi måste ta i de här frågorna, säger hon."
Som vän av ordning har jag svårt att förstå varför Hanna polisanmäler lite missnöjesyttringar av politiska orsaker och i solidaritet med de svaga?

http://www.sydsvenskan.se/lund/vansterpartist-fick-farg-slangd-pa-sin-bil/

Anonym sa...

Ja det är jävligt konstigt att polisen inte vet vem damen är när hon både finns på bild och ligger ute på i princip hela nätet!Men vill man inte så vill man inte.

Anonym sa...

Ja det är intressant men inte helt otippat att liberala Expressen teamar upp med sina kompisar bland vänsterextremisterna igen

Anonym sa...

Vem eller vilka är vänstern ? och motsvarande vem eller vilka är externvänstern ? Finns det någon bra definition ?

Hans Li Engnell sa...

"Vänstern" är förstås en generaliserande term, precis som "högern". Jag räknar in politiskt aktiva och sympatisörer med partier och organisationer till vänster om socialdemokratin som "vänstern". "Nyvänstern" är ett begrepp jag också använder, och där avses den del av vänstern som börjat ge upp det klassiska klasskampsperspektivet för identitetspolitik, "antirasism", antidiskriminering och radikalfeminism.

Anonym sa...

Emma skriver klokt om vänster och höger.
http://opassande.se/2015/08/07/du-ser-lat-ut-nar-du-anvander-hoger-och-vanster-som-skallsord/

Anonym sa...

Alla vet att det finns en extrem-höger som är fascister och nationalister och rasister och nazister.Eller hur?
Alltså måste dom andra vara vänstern och de extremaste av dem blir då vänster-extremisterna.

Lite som med pelikaner och örnar helt enkelt.
Finns det verkligen ingen som studerat sin Arnstad på den här bloggen?

Anonym sa...

Det var en försvinnande liten men högjudd minoritet som kastade gatsten.Tiotusentals demonstranter var medborgare som utövade sina demokratiska rättigheter att säga sin mening offentligt.
Kritisera gärna dom som utövade våld men kritisera också polisen som utövade övervåld gånger flera.
Bara för att demonstranterna råkade vara av fel sort för dig, den du kallar vänstern så bör ändå beskrivningen av händelserna kring Göteborg vara rimligt balanserade.
Det är imo mer intressant med politiska tyckare som kan argumenetera för sin egen agenda i stället för att mest skälla argt åt ett visst håll.

T. Falk sa...

Att bunta ihop extrem-högern som fascister, nationalister,rasister och nazister är lika insiktsfullt som att bunta ihop "vänstern" under samma fana. Gå tillbaka till 70-talet då olika vänstergrupper lade mer energi på att bekämpa varandra än deras verkliga oppossition.
Genom att ta ett steg tillbaka blir skillnaden mer synlig. F.D. SVP hade nästan mer svårt för SD än kommunisterna eftersom de sågs som förrädare. Men visst, ska man generalisera så kan man ju säga att vi har tre "sosse"-partier idag: Sosse 1: SD, Sosse 2: "Sossarna" och "Sosse 3" :
Nya Moderaterna.

Anonym sa...

Detta problem bara växer och växer. Vi har reklamer mot zigenare, vänster som ska ha antirasistiska aktioner, identitetspolitik etc. Detta är oundviklig i en stat där mångkultur och allt för stor etnisk heterogenitet måste leva tillsammans. Detta går inte att motverka. Vänstern/Nyvänstern gör helt fel i att riva ned SDs affischer när de fått laglig rätt att sätta upp affischer. Men det är också naivt att tro att detta inte skulle hända i Sverige när vi verkligen pushar för mångkultur och stor etnisk heterogenitet.

Luta er tillbaka, drick en god grogg, köp en fin bostad i ett bra område om ni kan, flytta utomlands osv., och låt polis skydda er eller skaffa batong eller annat vapen att freda er med om inte staten kan skydda er.

Magne

Anonym sa...

Indelninar vänster-höger utan generaliseringar?
Den ende som inte generaliserar är jag.
Och det är inte att generalisera.

Anonym sa...

Jenny Madestam oberoende expert tillhandahåller en snuttefilt till alla som behöver tröst och vill tro att invandringen snart är en icke-fråga igen.
Politiken återgår till en vänster-högerskala och allt är frid och fröjd igen.

http://www.expressen.se/ledare/jenny-madestam/invandringsdebatten-kan-snart-vara-over/

Anonym sa...

Det är väl ingenting konstigt med att sittande etablissemang gör allt för att vi ska tro att det är lugnt.Vi har en feministisk regering,alla är jämlika,Sverige har en självklar plats i FN:s säkerhetsråd och övriga Europa är alldeles till sig för att få lära sig hur de snabbast kan efterlikna Sverige.Svensk sjukvård är bäst i världen.Den svenska skolan är bättre än den svenska sjukvården,det är bara det att alla inte förstår det.Kriminaliteten är avskaffad och vi behöver inget försvar inom överskådlig tid.Integrationen fungerar bättre än bäst och lönsamheten är enorm.Sverige har dessutom lägst arbetslöshet i Europa, om inte i världen, och någon lånebubbla behöver vi inte oroa oss för.
Punkt för punkt kan vi slå fast att vi är en framgångsrik humanitär stormakt.Och vi gör just inget annat mest hela tiden.

Sen finns det ju en verklighet som vi måste förhålla oss till också...