måndag 3 mars 2014

Nu är försvaret poppis igen (i några dagar)


Det är ett yrvaket Politikersverige som nu anser att satsningar på försvaret kanske inte är en så dum idé ändå. Till och med Vänsterpartiet uttrycker en sådan ståndpunkt, om än försiktigt och motvilligt.

Skälet är givetvis den ryska aggressionen mot det ukrainska Krim. Men hur kan detta komma som en blixt från en klar himmel? Vladimir Putin visade sitt rätta ansikte redan i Tjetjenien. Och så sent som 2008 stöddes Abchazien och Sydossetien av rysk militär i sina utbrytningsförsök från Georgien. Då slutade det med att Ryssland drog sig tillbaka när målet var uppnått.

För Sverige har ingenting egentligen förändrats. Men det obehagliga i att Ryssland skickar in trupp i ännu ett grannland gör att till och med Fredrik Reinfeldt nu tycker att Sverige (kanske, eventuellt) måste satsa lite på försvaret. Månne är det svenska försvaret inte längre ett särintresse i statsministerns ögon.

Reaktionen från svenska försvarspolitiker och partiledare är förstås pinsamt. Man bygger inte en långsiktigt trovärdig försvarspolitik genom att agera på enskilda händelser i närområdet. Även om det i dag funnits en total uppslutning för en omfattande svensk upprustning skulle det ta lång tid att nå en kapacitet som var märkbart större än den är i dag.

Inte bara svenska politiker gör bort sig. Ännu större grodor kommer från amerikanskt håll. "Inget land har rätt att oprovocerat sända in trupp i ett annat land", sa Barack Obama i kväll på en presskonferens i Vita huset. Utrikesminister John Kerry sade i går att "på 2000-talet beter du dig bara inte på 1800-talsvis genom att invadera ett annat land med en fullständigt påhittad förevändning".

Politiker borde faktiskt ha vett att hålla munnen stängd ibland.

7 kommentarer:

Amnexis sa...Så här svarade Renfäll på en fråga om Rysslands upptrappning av den militära närvaron i Ukraina:

"Den historiska läxan är: möt inte upptrappning med ytterligare upptrappning utan kyl ner och lugna ner. Möt inte våld med våld".

Talar statsministern till en dagisklass? Samme statsminister som förstod om våld drabbade SD, efter en allvarlig knivskärning av en SDare i Göteborg 2010, negligerar vapenskramlet i öst.

”Ett av de mest obehagligaste uttalanden jag kan påminna mig om” säger Wilhelm Agrell i SVD.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hard-kritik-mot-reinfeldt-obehaglig-och-felaktig-eftergiftspolitik_3322268.svd

Samme statsminister som hellre möter våld i Mellanösterns vårrevolutioner med Jasplan, och som har nedrustat vårt försvar så pass att vi inte hade beredskap att skicka upp Jas att avvisa ryssarnas bombplan när de testade hur nära våra gränser de kunde gå förra året.

Nu kommer paniksvaret om mer pengar till försvaret. Men kapten Enström vet inte hur mycket och när förstärkningen kan komma. Inte konstigt. kassan är tom efter att hela den outvecklade världen kommer till Sverige och tar för sig av våra "rikedomar"...

Anonym sa...

Det illustrerar libertarianske tänkaren Hans Hermann Hoppes tes, att politruker har kort tidspreferens, och sällan brytt sig om långsiktig förvaltning av statens egendom osv.

http://www.youtube.com/watch?v=yqKNnxBKPrQ&feature=player_embedded

Men vill man verkligen ha ett starkt försvar, ser man väl hellre till att folket är beväpnat till tänderna och att alla har bössor hemma?

Anonym sa...

> kassan är tom efter att hela den outvecklade världen
> kommer till Sverige och tar för sig av våra "rikedomar"...

Å andra sidan har vi nu massor av rekryter i lämplig ålder och med stridsserfarenhet, både från hemlandet och från urban combat i Stockholms förorter. Ryssarna trodde att Finland -39 skulle bli en lätt match...

Amnexis sa...

Anonym 20:18:

Det blir säkert piece of kaka att föra befäl över kravall-ungdomarna...

Men det är klart, man kanske kan muta dem med Ipads?

Anonym sa...

@ Amnexis

Sverigedemokrater däremot, marscherar i takt och i raka led... ;-)

Anonym sa...

Det är bara det att ungdomarna från förorterna kommer att utnyttja ev. militär träning för att bättre förberedda sig för Jihad i Syrien, Somalia eller Irak.

Micke sa...Varken högern (bortsett från Bildt) eller vänstern bryr sig om den ryska diktaturens invasionen av Ukraina.

det är talande.