tisdag 11 mars 2014

SR-journalist mördad


Sveriges Radios Nils Horner är död. Han sköts i huvudet bakifrån på Kabuls gator när han gjorde en intervju.

Det är förstås i första hand en förlust för hans anhöriga men det är också en förlust för journalistiken i stort. Journalister är ett villebråd när stridande parter vill söka få kontroll över informationen. Vilket motivet att mörda just Nils Horner var kan vi bara spekulera i. Månne kan det ha med det kommande valet att göra.

Journalister kidnappas och hotas. Mest drabbade är lokala journalister, inte de utländska. Det som drabbade Nils Horner är därför inte typiskt utan tvärtom ovanligt. För inte så länge sedan misshandlades och kidnappades SVT:s Bert Sundström. Han slapp undan med livet i behåll.

Dessa journalister gör ett oerhört viktigt jobb. Demokratin behöver dem. Det är därför alltid en sorg när sådant här inträffar.

13 kommentarer:

Amnexis sa...

Demokratin klarar sig utmärkt utan P1-morgon i Sveriges Radio, som är som nyårsaftonens "grevinnan och betjänten". Man vet redan vad som ska hända, vad som kommer att sägas, eftersom man sett och hört det till leda.

Morgonens inslag om vad som skett (eller inte skett) i Malmö var inget undantag. "Demokratiminister"...ähum...Birgitta Ohlsson intervjuas om huruvida Sverige "underskattar hotet från nazismen".
Programledaren Johar Bendjelloul missar - i vanlig ordning - att ställa väsentliga frågor. Istället får Ohlsson pladdra på som det anstår en propagandaminister.
Ett par av de frågor som borde ha ställts:
- Är det inte för tidigt att dra växlar på händelsen? Vet vi ens vad som har inträffat?
- I dagens Sverige finns många, så väl enskilda som organisationer och makthavare som du själv, som har mycket att vinna på att piska upp en skräck för påstådd nazism, eftersom det drar fokus från andra viktiga frågor. Det gäller till exempel vår säkerhet, Sverige som nationalstat, vårt självbestämmande, demokrati och yttrandefrihet med mera. Hur ser Hans på det, och hur bör man agera för att undvika att spela dessa krafter i händerna?

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/nya-uppgifter-om-knivbraket

Hans Li Engnell sa...

Men döm inte en enskild journalist efter arbetsgivaren. Horner var i alla fall en journalist som gav sig ut i verkligheten, inte en av de toppmötesjournalister som endast står utanför Europaparlamentet och försöker få lite glans från de toppolitiker som rusar förbi.

Amnexis sa...

Det var lite så jag menade. Jag var otydlig. Tänk om fler journalister vore mer som Horner och mindre som packet som huserar i P1...

Hans Li Engnell sa...

Då är jag med!

Micke sa...

Amnexis slår ett slag för svenska nazisters rätt att inte bli ifrågasatta om dom begår angriper människor som demonstrerar och dessutom punkterar lungor på folk med kniv i en tråd som handlar om en journalist som blivit mördad i Kabul.

Så ser svensk fascism ut 2014.
Enfald.Enfald och Enfald.

Anonym sa...

De sämsta är i varje fall Expo. Det mesta av deras material kommer ju från TT och dyl och sedan kommenterar de lite hit och dit kring materialet. Expo vågar knappt besöka ett torg där Åkesson är på plats, jag tror de hade fått rea ränder i kallingarna bara av tt höra namnet NH.

/SD 2014

Amnexis sa...

Micke:

Nu uppger ju Kvällsposten att polisen hävdar att vänsterextremisterna jagade nazisterna som sedan försvarade sig.

Micke tillhör f.ö. de som har mycket att vinna på att sprida skräck för påstådd nazism. Om socialisterna och vänstern inte har rasist och nazist-argumenten, vad har de då?

Micke sa...

Nej dina nazivänner agerade efter detta klassiska nazischema som bygger på iden att utöva terror för att skapa kaos och injaga skräck för att på sikt kunna bygga den nazistiska pissdiktatur som dom (ni) eftersträvar.Ett recept som delar med alla andra obildade dumma jävla as som t.ex kommunister och islamister.


http://www.sydsvenskan.se/malmo/nazister-gar-till-mollan-for-att-skada/

Anonym sa...

@ Amnexis

SD är socialister och identifierar sig själva som socialdemokratin för 60 år sedan.

Om socialdemokratin blev skeptiska gentemot invandrare och EU, är SD lika rökta som en gotländsk fårfiol. Socialdemokratin är traditionellt mycket nationell.

LO-ledet och gräsrötterna är betydlig konservativare än moder-hbt-partiet.

Micke sa...

SD är nazister på samma sätt som vänsterpartiet är kommunister.

Du är således nazist.

Amnexis sa...

Om man blir kallad nazist av micketrollet så vet jag att man är på rätt spår.

Micke sa...

Du har aldrig dolt din naziagenda så du behöver inte bli kallad nazist av mig att att tydliggöra det.

Hans Li Engnell sa...

Streck i personangreppsdebatten.