söndag 2 mars 2014

Ryssland agerar som stormakter brukar


Västvärlden tävlar just nu i att ta avstånd från Rysslands militära operation på ukrainskt territorium på Krim.

Det är inte svårt att kritisera Vladimir Putin den här gången heller. Men egentligen gör Ryssland nu exakt det stormakter alltid brukar göra - stärker sitt inflytande i den egna intressesfären. Putin är knappast den förste och heller inte den siste ledaren som gör detta.

Ukraina är definitivt en rysk intressesfär, och när nu Viktor Janukovitj har flytt fältet (och verkar befinna sig i Ryssland) kan Putin gå miste om inflytande. På Krim bor dessutom en rysk majoritet, vilket komplicerar frågan ytterligare. 

Moderaten Gunnar Hökmark tycker att väst måste vända Ryssland ryggen. Detta eftersom Ryssand nu har som mål att "invadera ett annat land med militära förband, att upprätta en lydstat under Moskvas styre och att strunta i allt vad internationella regler och lagar säger". 

Precis som Carl Bildt är Hökmark väldigt pigg på att kritisera Ryssland när felaktigheter begås - men fullständigt ointresserad när USA begår dem. Hyckleriet är häpnadsväckande. Ty vad gjorde inte USA i Irak om att invadera ett annat land med militära förband, att upprätta en lydstat under Washingtons inflytande och strunta i allt vad internationella regler och lagar säger?

Inte heller Putin lär önska ett storskaligt krig mot Ukraina. Det han främst vill är att markera mot väst, att visa Ukraina vem som bestämmer. Att besätta Krim är ett sätt att uppnå bådadera.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag instämmer med det mesta. Utan att försöka framhäva mig själv så reagerade jag på USA:s invasion av Irak med att anta att nu står dörren öppen för rysk agrression. I och för sig misstänkte jag då att den skulle ske i Baltikum.

Här har vi nu något som påminner om irakkriget....

Det som skiljer är att rysk nationalism betraktar alla områden där det finns eller funnits ryssar som någon form av rysk intressesfär, åtminstone moraliskt (nåja, Alaska har de väl gett upp). Den ryska cynismen gör att de utgår från att andra för samma resonemang bakom kulisserna och att västs/USA:s tal om demokrati bara är ett sätt att maskera de egentliga avsikterna. Märk att ryssarna också slänger omkring sig begrepp som "brott mot mänskliga rättigheter", "skydd av utsatta grupper" etc.

//Rick

Anonym sa...

Och värstingen i ligan är Israel. Helt okänsliga för omvärldens reaktioner.

Anonym sa...

Israel utövar enbart ett legitimt försvar mot krafter som vill förinta den judiska staten. Ockupationen av Judea och Samaria är enbart naturlig efter att Israels fiender försökt att militärt utrota landet och förlorade.

Anonym sa...

Usa invaderade också Tyskland på 40-talet helt utan fördömanden från omvärlden. Makalös dubbelmoral