onsdag 26 mars 2014

Demokrati i skolan


Ett gäng ungdomar förhindrade Sverigedemokraternas ungdomsförbund från att komma in på den skola till vilken de bjudits in för att ha ett så kallat bokbord.

Argumentet som ungdomarna använde för att vägra SDU inträde var det gamla vanliga: SD är "antidemokratiska" (sic) och därför är det en demokratisk plikt, ja höjden av demokrati, att vägra släppa in dem. Samma argument används när partiets möten störs med jämna mellanrum.

Det tycks vara upp till var och en att avgöra vad som är demokrati och inte och att förvägra andra samma rätt att yttra sig som ett led i detta märkliga demokratiska arbete. Det är förstås en dålig ursäkt för att få tyst på politiska partier och åsikter man inte gillar. Den som flyr debatten på detta sätt har automatiskt förlorat den.

Rektorn Pernilla Ericols resonerade sunt när hon intervjuades av Sveriges Radio. SDU var inbjudet, precis som övriga ungdomsförbund från riksdagspartierna. Man ska inte göra skillnad på deras och andras rätt att yttra sig. Hon var förbannad över att en minoritet tog sig rätten att förhindra att ungdomsförbundet kom in på skolan.

Nu är visserligen SDU:s val av gymnasium lite anmärkningsvärt. Förmodligen fanns denna incident med i beräkningen. Globala gymnasiet är nämligen starkt vänsterpräglat - i skolvalet 2010 röstade över 50 procent på Miljöpartiet, över 15 procent på Vänsterpartiet och närmare 9 procent lade sin röst på Feministiskt initiativ. (Det ser med andra ord ut ungefär som i den svenska journalistkåren.)

Vi kan räkna med att Globala gymnasiets dörrar står öppna när vänsterextremister i både V och Fi hälsar på under valåret. Det är det plötsligt demokratiskt att få yttra sig igen.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Viktig observation:

"Nu är visserligen SDU:s val av gymnasium lite anmärkningsvärt. Förmodligen fanns denna incident med i beräkningen."

Du glömde dock utöver "vänsterpräglat" nämna invandrartätt. Att ett parti som vill etniskt rensa deras stadsdel kommer dit är naturligtvis en provokation.

Anonym sa...

Vad har du för belägg för ditt påstående att SDU vill rensa Södermalm från invandrare?

Anonym sa...

Finns det folk på Södermalm som vill ha mer (bidrags)invandrare dit?

Hur märks det?

Anonym sa...

@ anonym 26 mars 2014 10:30

Givetvis är sd-trollen på en som viktväktare på pizzakonferens innan man hunnit säga blåbärspaj. Men det är knappast en hemlighet att så kallad repatriering är en omhuldad ide inom sd-leden.

Anonym sa...

Såvitt jag vet har de flesta skolor som policy att alla eller inga partier kan bjudas in.
I det aktuella fallet var det en samling av odemokratiska vänsterelever tillsammans med utifrån kommande vänsterextremister som hindrade SDU från att komma in i skolan.
Detta säger mycket om vänsterns inställning till åsikts- och yttrande- frihet.

Anonym sa...

SD vill inte rensa Sverige på invandrare inse det! Det är därför de besöker skolor likt denna. De besökte i februari även Södertörns högskola mitt i det muliti kulti fagra Huddinge. Men de vill ha hit rätt folk. Och vad gäller begreppet demokrati så betyder det bara en sak. Vad? Jo, folkstyre. Om folket med bred majoritet röstar för att alla kyrkor eller synagoger ska brännas ned fullsatta med anhängare så är det just demokrati. Men sedan finns ju andra aspekter så som moral, etik och empati osv.

/SD 2014

Amnexis sa...

1. SDU besöker ALLA skolor. I hela Sverige. Nu råkade det vara Globala gymnasiet. Om inte annat visar det hur få vänsterextremisterna är, och på hur få platser de törs ställa till med liknande antidemokratiska aktioner.

2. Det var väl knappast SDU som planerade och genomförde blockaden av sig själva på skolan!!?

3. Vänstern är skitförbannade och skriker högt pga att deras ansvarslösa invandrings/integrationspolitik skapat SD. Vänstern protesterar mot resultatet av deras egna politik. Vilka dårar det finns...

Anonym sa...

Södermalm behöver inte rensas.

Här är vitt som på en kvällstidningsredaktion, knappast ett huckle synes.

Skönandarna vet tydligen hur man gör för att hålla undan.