söndag 16 mars 2014

En nedlagd kinesisk röst


Både Ryssland och Kina har i alla tänkbara sammanhang drivit tesen att ingen utomstående har rätt att blanda sig i ett lands inre angelägenheter. Så motiverades exempelvis motståndet mot att någon fick ingripa mot slaktaren i Damaskus, Bashar al-Assad.

Nu när Ryssland i både bildlig mening och praktisk handling gått över gränsen i Ukraina betyder denna tes om varje lands rätt till självbestämmande plötsligt ingenting för Putin längre. Han vill "skydda ryska liv", ganska exakt samma motivering som Hitler använde när han intog Sudetenland.

Kritiken från Kina har uteblivit, men kineserna visade åtminstone i FN:s säkerhetsråd att de inte stöder den ryska aggressionen. Ryssland såg som väntat till att lägga in sitt veto mot den resolution som skulle ha ogiltigförklarat folkomröstningen på Krim. Kina valde att lägga ned sin röst.

Detta får ses som en markering, även om den kinesiska ledning öppet inte har uttalat ett avståndstagande. Det är ändå rimligt att anta att Kina ser på utvecklingen med oro. Den kinesiska ledningen står helt och fullt bakom Ett Kina-policyn (一个中国政策, yī gè Zhōngguó zhèngcè). Det kan således inte ligga i Kinas intresse att stödja utbrytningar av det slag som det nu under farsartade former röstas om på Krim.

Diskussionen leder osökt in på Tibet (西藏) och Xinjiang (新疆). Det ena en provins som omvärlden verkar se som ockuperad mark tillhörande dalai laman, det andra en problemfylld autonom provins med en minoritetsbefolkning som anser sig vara förtryckt av hankineserna.

Med detta som ursäkt har uigurer genomfört en rad massakrer på oskyldiga civila runt om i Kina, nu senast i Kunming (昆明) och Changsha (长沙). Det finns i nuläget skäl att åtminstone överväga om inte den östturkestanska islamiska rörelsen ETIM kan ha något med det mystiska försvinnandet av flyg MH370 att göra, givet planets destination (Beijing) och att huvuddelen av de ombordvarande var kineser.

Vi vet inte vad Kina säger till Ryssland i intima samtal över telefon (NSA kanske vet). Men vi vet att den kinesiska regeringen kommer fortsätta bestrida provinsers rätt att bryta sig fria från Kina och att landet konsekvent motsätter sig militära lösningar i världssamfundet.

Det finns därför goda skäl för Kina att inta en tuffare hållning mot Ryssland om det skulle visa sig att Putins aptit inte är mättad när Krim har blivit ryskt.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Om Krim röstar för secession från Ukraina, på vilken grund skulle vi och i synnerhet libertarianer, vilja förneka dem rätten?

https://www.lewrockwell.com/2014/03/michael-s-rozeff/what-el-jefe-should-be-saying-about-ukraine-and-crimea/

Hans Li Engnell sa...

Om omröstningen varit fri från rysk påtryckning och inte tvärtom styrd av Putin, hade det argumentet haft legitimitet.

Anonym sa...

@ Hans

De flesta libertarianer tycks inte hålla med.

"Crimeans should be allowed to break away from Kiev.

“I think everyone should have right to express themselves,” he said. “It is messy, that is for sure, because two big governments are very much involved in trying to tell the Ukranians what to do.”

However he said Russia had a more justifiable basis for being involved in Crimea than the US, and no government should prevent locals on the peninsula from determining their future.

“That is our how our country was started,” he said. “It was the right of self-determination, and voting, and asking and even fighting for it, and seceding. Of course libertarians were delighted with the secession of the various countries and units of government away from the Soviet Union, so yes, we want the people to make the decisions.”

He added: “The people of Ukraine would probably have a loose-knit association, with a rather independent east and west, and an independent Crimea. It would work quite well.”"

http://www.theguardian.com/world/2014/mar/15/ron-paul-crimea-russia-sanctions-act-of-war

http://original.antiwar.com/justin/2014/03/13/let-crimea-go/

http://www.lewrockwell.com/2014/03/patrick-j-buchanan/tune-out-the-war-party/

Hans Li Engnell sa...

Att först ta militär kontroll över ett område och sedan tvinga fram en folkomröstning - det är inte så man skapar ett legitimt valresultat.

Micke sa...

Garry Kasparov ✔ @Kasparov63
Follow

All the major opposition news websites were just wiped off the internet in Russia. No court order, simply blocked. Welcome to China.
10:01 PM - 13 Mar 2014

Hemulen sa...

Nu blir jag besviken på dig. Det är inte en tolkningsfråga ("anser," "påstår") huruvida tibetanerna eller uigurerna är diskriminerade och förtryckta av den kinesiska staten. Det är fakta som du i dagens uppkopplade värld inte behöver leta länge efter. Om du sedan skiter i det för att det tjänar ett högre syfte är en annan sak, men försök inte låtsas som förtrycket i Tibet och Xinjiang är ett externt påfund.