söndag 9 mars 2014

Det enda rätta är att ge Snowden asyl


Edward Snowden hade inte valt att gömma sig i Ryssland om han haft ett annat val. Det hade han inte. Hela västvärlden har krupit för USA och vägrat att lova Snowden skydd. Flygplan har tvingats ned. Ryssland var det enda alternativet i en väldigt pressad situation där hans liv och frihet stod på spel.

Det Snowden har gjort är att avslöja för allmänheten att demokratiska staters underrättelseverksamhet används för att massövervaka vanligt folk. Att kampen mot terrorismen har fått rättsstaten att hamna på glid har vi vetat länge, men att övervakningen av all vår elektroniska kommunikation är så här pass omfattande var en chock för de flesta.

Det har blivit uppenbart att myndigheterna använder alla tänkbara metoder för att komma åt vår kommunikation. Och inte bara det. Våra bankuppgifter skickas till USA och NSA ägnar sig i praktiken åt industrispionage. Den enda part som tjänar på massövervakningen är således den amerikanska regeringen.

Alla har rätt till ett privatliv - i synnerhet den som inte är misstänkt för något brott. Massövervakningen måste upphöra. Synen på vår rätt till personlig integritet måste förändras, och statens befogenheter att samla in information om oss begränsas. De röster som kräver detta är fortfarande förfärande få.

Snowdens uppehållstillstånd i Ryssland går ut i sommar. Något land måste ta emot honom, och det vore att föredra att det var ett demokratiskt pålitligt land. Sverige har en hög svansföring men saknar tyvärr helt trovärdighet i integritetsfrågorna. Den svenska regeringen och riksdagen har inte bara passivt åsett utvecklingen av ett globalt övervakningssamhälle utan aktivt bidragit till det.

Det enda rätta vore att ge Edward Snowden asyl. Han har satt sin egen frihet och säkerhet på spel för att avslöja att västvärldens demokratier, i USA:s ledband, gör våld på grundläggande fri- och rättigheter för alla världens människor. Omfattningen av övervakningen är monstruös.

Men de snuskigt nära banden till USA gör Sverige till en otänkbar destination för Snowden. Han kommer heller aldrig att erbjudas asyl här. Som svensk skäms jag över detta, och jag önskar att fler hade vett att göra det. Särskilt de som sitter i riksdag och regering.

Läs även:
HAX

7 kommentarer:

Anonym sa...

Varför skäms du och borde fler ha "vett att göra det"?

Du är inte svensk, du är en person.

Gangstergänget i Mälardalen som kallar sig riksdag och regering har däremot anledning att skämmas.

Anonym sa...

Bra skrivet. Jag är glad att det finns fler som inser att frihet är en grundläggande mänsklig rättighet även om inte våra folkvalda vill kämpa för det.Jag skäms däremot inte, jag mår illa.

Anonym sa...

Vi måste inse att övervakningen inte går att hindra om man följer regelverket. För även om, låt säga, Sverige lagstiftar att staten inte får övervaka någon datatrafik över huvud taget, vad skulle hindra dem från att inte göra det, förutom att det är något pinsamt för statens del? För att staten ska bli upptäckta i sitt spionerande av medborgaren måste en sådan som Snowden framträda. Och hur ofta sker det? Samt ska denna upptäckt ske av en svensk, vilket gör chansen förhållandevis liten.

Enda tillvägagångssättet som jag kan tänka mig fungera är om Sveriges medborgare har tillräckligt kunniga datapersoner, till exempel ett stort utbud av personer som "Per Gottfrid Svartholm Warg", som kan ta sig in i statens databaser, och därigenom avslöja statens spioneri.

Vi kan prata om att alla borde använda Tor (anonym webbläsare), men staten kommer definitivt komma åt din trafik om de så vill. Enda sättet är nog om medborgaren hackar staten, inte staten medborgaren. Kan låta som en anarkistisk idé, men jag försäkrar er att jag definitivt inte är anarkist (bara en smula i "cybervärlden").

PS.

Anonym 9 mars 2014 21:38:

Är han en person, jag som trodde han var en snigel, giraff, leopard eller kanske en guldfisk. Bra att du förklarade för oss att han inte är svensk utan en person! Inte alltid alla som förstår det.

// Magne

Anonym sa...

@ Magne

Förstår att det väcker känslor bland sverigenazister ;-)

Anonym sa...

@ Anonym 11 mars 2014 10:36:

Man får väl ta det som en komplimang eftersom "Sverigenazist" förmodligen för dig betyder: person som är svensk och i större sammanhang europé. Då är jag gladeligen en "Sverigenazist"!.

// Magne

Anonym sa...

@ Magne

Ja hellre jämtar, gutar, smålänningar etc, i regionernas Europa än Stockholms underdåniga medborgare är något du verkligen står för eller hur? ;-)

http://motpol.blogspot.se/2013/12/den-politiska-korrekthetens-land.html?m=1

Anonym sa...

@ Anonym 11 mars 2014 13:05

Förstår inte poängen med att hänvisa till jämtar, gutar och smålänningar i regionernas Europa gentemot Stockholms underdåniga medborgare. Vad är det du påstår? Att gutar, jämtar och smålänningar är något som jag föredrar framför Stockholms underdåniga medborgare?

Om jag nu ska försöka besvara den frågeställningen så finns det ett värde i att bevara sin historia och tala gott om jämtarna, gutarna och smålänningarna, de har trots allt levt i Norden och det är tydligt att de är svenskarnas förfäder, eller Stockholms underdåniga medborgare som nu lever i Stockholm.

Du länkade nu väldigt konstigt, dessutom. Vad vill du säga med den? Texten som länken innehåller, har bloggaren, som jag anser det, rätt i alla sina antaganden. Han verkar ha förstått orsak-verkan synnerligen väl.

// Magne