lördag 18 maj 2013

Latinamerika diskuterar cannabislegalisering


När CUF nyligen tog beslutet på sin stämma att driva frågan om att legalisera cannabis blev reaktionerna, som väntat, ömsom fnysningar, ömsom himlande ögon.

Härskarteknikerna finns alltid nära till hans när någon ifrågasätter den svenska nolltoleranspolitiken. Men sett ur ett globalt perspektiv blir det pinsamt tydligt hur förbudspolitikens försvarare guppar omkring i en ankdamm och kvackar. Verklighetsförankringen imponerar inte.

Den amerikanska samarbetsorganisationen OAS (Organization of American States) släppte på fredagen en rapport i vilken efterfrågas seriösa diskussioner om att legalisera marijuana, sänka straffen för övriga narkotikabrott och i stället lägga fokus på vård och rehabilitering.

Detta är ett både humanistiskt och realistiskt perspektiv. Drogmissbruk ska ses som en socialpolitisk, inte kriminalpolitisk, fråga. Förbudspolitiken har fått sin chans, misslyckandet är tämligen uppenbart. Låt oss gå en annan väg. Ju fler som gör det, desto bättre.

I Latinamerika, där ett flertal länder har omfattande problem med drogrelaterad kriminalitet, är frågan om en ny drogpolitik brännhet. Det vore därför naturligt att många länder tillsammans fattade ett beslut om en skadereduceringslinje.

Sverige kommer med tiden att stå alltmer ensamt med sin rigida narkotikapolitik.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Samma lögner inom drogpolitiken som i invandringspolitiken.

Sverige är ett ruttet träd...

B.t.w; Svenskarna ett av de minst rasistiska folken enligt undersökning gjord av Washington Post. Konstigt att människor som kommer till Sverige från länder som till högre andel är rasister kan anklaga svenskar för strukturell rasism...

Läs själva:

http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2013/05/15/a-fascinating-map-of-the-worlds-most-and-least-racially-tolerant-countries/

Anonym sa...

Vad har knark med invandring att göra mer precist? Själv tycker jag att vi ha en alltför stor invandring och alltför restriktiv drogpolitik.

Mvh Piss Bosse

Anonym sa...

Vad de har gemensamt? Jo den kvävande konsensus-politiken i Sverige som gör att frågorna knappt får debatteras, och om någon sticker ut hakan och gör det ändå så blir det gatlopp i pressen eller sparken från jobbet o.dyl.

De har inget att göra med varandra mer än det.

Micke sa...

Vilket är syftet med att hävda att det är förbjudet att ha problem med muslimer och att det inte går att köpa heroin på kiosken?

Anonym sa...

Syfte? Jag fiskar mickestalinister och kan mina agn...

Micke sa...

Nej du är inte så begåvad och dina inlägg blir därefter. Goja.

Anonym sa...

För att läsa dina kryptiska meddelanden behöver man tolk. Eller sprit...

Förbjudet att ha problem med muslimer - är det ju inte såå...?? (däremot kan du bli av med jobbet eller få twitter maffian efter dig. Eller AFA)

Hans inlägg handlade om cannabis. Jag förstår inte varför alla anticannabis-nissar börjar yla om heroin i kiosker?

Inlägg efter begåvning var det ja...

Anonym sa...

Förövrigt är ju Micke inte direkt rätt person att recensera andras begåvningsnivå.

Micke sa...

Ingen förstår vad du säger.

Anonym sa...

Micke förstår inte vad någon säger.