fredag 24 maj 2013

Kanske dags att bränna lite kvällstidningar...

Uppgifterna att kvällsblaskorna Expressen och Aftonbladet ger tipspengar till den som filmar eller fotograferar den bil de just tänt på i de pågående upploppen i Stockholms förorter är skakande.

Joakim Lamottes blogg hittas följande:

Jag möter upp med några killar som börjar berätta om hur mycket de avskyr "journalistfittorna" som åker till Husby och bidrar till eskalerande stenkastning och våld.
"Aftonbladet och Expressen kan dra åt helvete", säger de."Man måste väl få rapportera vad som händer här", säger jag."Ja, men de vill ju betala oss för att bränna bilar. De säger åt oss att filma när vi bränner bilar i Husby, och att vi får sjutusen för en bra film", säger de.
Det låter konstigt tänker jag och frågar vidare. Några ungdomar visar att de har telefonnummer till Expressen i sina mobiler. En av dem säger sig ha sålt en bild för fyratusen till nämnda tidning.

Jag vet inte vilken sanningshalt som ligger i påståendena. Om de stämmer, om kvällstidningarna betalar för och därmed uppmanar någon att bränna annans egendom, är det direkt avskyvärt. Och om uppgifterna stämmer borde det göras en polisanmälan för att utreda om tidningarna gjort sig skyldiga till uppvigling.

Tyvärr tror jag inte att det är särskilt osannolikt att Expressen och Aftonbladet skulle kunna göra något sådant här. Särskilt som båda tidningarna satsar allt mer på rörlig bild, och vem vill inte ha fina bilder på en brinnande förort på sin förstasida på nätet? Etiken har sedan länge vädrats ut på respektive redaktion.

På ett personligt plan känns det skönt att jag inte kan minnas när jag senast köpte en kvällstidning. Jag önskar bara att vi var lite fler.

Uppdatering: Expressen dementerar uppgifterna.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Framförallt som dessa journalister är vänstervridna kommunister.

Micke sa...

Uppgifterna är felaktiga och fascisterna får köpa och driva egna fascistidningar om dom inte står ut med kommunisterna på Expressen tills dom upprättat fjärde riket.

Anonym sa...

"Förtydligande: Vi uppmanar inte till bränder. Vi har också hört uppgifter om eldande mot bildersättning, kan dementera för Expressen"

https://twitter.com/expressen/status/337872462316462080

P sa...

Men, har inte dessa tidningar mycket länge betalat för bilder/filmer som man skickar in, detta är ju inte specifikt för brinnande bilar i Husby utan ett av deras sätt att få in bilder från gemene man då de knappast alltid kan ha en fotograf närvarande om något händer. Sedan att vissa företagsamma ungdomar tycker att det är en bra idé att tutta eld på en bil och sedan fota/filma sitt stordåd och få cash från slaskpressen kan väl snarare ses som en oförutsedd konsekvens?

Anonym sa...

Att svenska national-etatister skulle vilja bli en del av ett Stortyskland var en nyhet.

Första riket var som bekant medeltidens tysk-romerska rike. Andra riket var Bismarcks tyska kejsardöme.

De letar nog snarare efter en svensk landsfader som skall återupprätta Volkhemmet.

Hans Li Engnell sa...

P:

Skillnaden skulle här ligga i att kvällstidningarna haft kontakt med ligisterna och erbjudit dem pengar om de filmar de brott de begår. Om det är sant eller inte är svårt att säga eftersom ord just nu står mot ord. Men förtroendet för kvällspressen är väl inte sådär värst högt sedan tidigare. Å andra sidan ska vi inte ta ligisters ord för sanning heller.