tisdag 21 maj 2013

Begripligt - och oacceptabelt

Bränder, skadegörelse, våld. Det som händer i Husby är inte obegripligt. Men det är oacceptabelt.

Det går att begripa hur frustration kan rinna över i våldshandlingar. Hur ungdomar som bara sett arbetslöshet och en stigande hopplöshet hos sina föräldrar, som upplever att samhället de lever i inte är en del av ett större sammanhang utan lämnats vid sidan om, kan känna att de vill slå tillbaka mot vad... ja, vad som helst.

Det går också att förstå hur enskilda polisers övertramp med rasistiska tillmälen som sägs ha förekommit i Husby (inte osannolikt givet "apejävel"-fallet i Rosengård) ytterligare kan spä på ilskan och känslan av utanförskap. Dödsskotten förra veckan kan vara den händelse som släppte fri de spänningar som puttrat under ytan en längre tid.

Inget av detta ursäktar emellertid att ge sig på oskyldiga människors, eller kommunal, egendom. Samhället ska aldrig ställa sig förstående och tillåtande när någon tillgriper våld mot annans liv eller egendom.

Att polisens blotta närvaro hetsat ungdomarna till att starta bränder är en tanke vi måste lägga åt sidan. Ty vad är alternativet? Att låta bilarna brinna? På vilket sätt skulle det öka förtroendet för polisen och minska känslan av utanförskap i Husby?

14 kommentarer:

Anonym sa...

Det som händer i Husby är naturligtvis SDs fel. Vad annars?

Anonym sa...

Den som gräver i tidningsarkiven kan läsa om liknande händelser under Sveriges industriella revolution i arbetarstadsdelarna på 1800-talet.
Det var iövrigt därför Sverige fick ett egentligt polisväsende vid denna tid. Tidigare hade militär, detektivbyråer m.m. varit lagens väktare.
Problemen har socioekonomiska orsaker snarare än kulturella.

Anonym sa...

Det är bara nonsens att det skulle bero på arbetslöshet osv. Det finns många orter med enbart etniska svenskar som tom har högre arbetslöshet än förorterna till storstäderna. På 1980-talet var det likadant i England. Thatchers politik drabbade alla oavsett ras men det vara bara pakistanier och indier som levde rövare inte de etniska britterna. Det handlar om mentalitet och psyke och olika folkgrupper är olika funtade.

/Gryggo

Anonym sa...

@ Gryggo

Varför var det blonda och blåögda nordbor som levde rövare på 1800-talet och gav upphov till Sveriges poliskår, ofta i samma geografiska områden som var ökända för kriminalitet och sociala problem innan invandrarna kom dit?

Anonym sa...

Du kan inte gärna jämföra dessa. Det var för 200 år sedan alltså mycket tuffare rent ekonomiskt. De var nästan att betrakta som revolutionärer som kämpade för sin överlevnad. Det här packet får ju allt vad de vill. Jag bor i ett vitt område och vi få ingen service alls medan de sk utsatta områderna badar i skattepengar, läs Borgs senastebudget så får du se.

Jo, en sak till: Varför är många afrikaner och MENA folk ofta så galna medan västerländska invandrare och asiater nästan är för skötsamma. Jag tror ju inte att det var vietnameser, kineser eller finnar som misshandlade poliserna, tror du det?

/Gryggo

Anonym sa...

@ Gryggo
Du tror mycket, och när du hävdar "packet" får allt vad de vill, menar du även komma in på arbetsmarknaden som de stelbenta svenska reglerna utestänger dem från och förmögenheten till värdighet?

Anonym sa...

Ja, absolut! Dem har instegsjobb, nystarsjobb, etableringsersättning och förtur till en massa saker så ja. Men de värsta kräken är ju självfallet sionsterna inom media och finans samt politruckerna.

Det är ju dem som tagit packet.

/Gryggo

Anonym sa...

@ Gryggo
Du menar skattefinansierade låtsasjobb eller terapijobb, istället för att ta bort de fyrkantiga arbetsmarknadsreglerna som LAS m.m.? Invandrare, lågutbildade och ungdomar jublar säkert.

Anonym sa...

Ja, just det! ALLA drabbas ju! LAS, , FAS 3, trainee, komjobb osv är kosmetika. Men skillnaden är att packet får mer av den här kosmetikan än övriga. Dem har MER i (S)ossebidrag men ändå härjar dem. Somaliska damer i 60 års åldern har retoraktivt barnbidrag bara att ta ett exempel.

Vi är inte på 1960-talet längre sonen min.

/Gryggo

Anonym sa...

@ Gryggo
Skillnaden är att du menar låtsasjobb på skattebetalarnas bekostnad kan ersätta ett riktigt arbete.
Nej vi är inte på 60-talet längre, då stängdes inte invandrarna ute, men fick stå på egna ben och jobba sig uppåt i samhället, lillgrabben.

Anonym sa...

Nej, det menar kanske du. Och precis! Mina släktingar är alla invandrare från 1960-talet och har kommit längre än dig och packet, och inte heller har dem kravallat. Varför vill du byta ut vita mot rasfrämlingar? Löser det svälten och annat elände på jorden?

Gryggo/

Anonym sa...

@ Gryggo
Intressant att alla dina släktingar är invandrare och ändå är du rädd för "rasfrämlingar". Likaså att du vet hur långt jag kommit.
Den som tror protektionism och stängda gränser löser problem bör kanske googla på Gripenstedt och varför Sverige inte är ett u-land längre.
http://blogg.tianmi.info/2013/01/29/frinvandring/

Anonym sa...

Mina släktingar är alla vita. Visst, vi kommer väl hela gänget ursprungligen från Afrika så klart men det var länge sedan det.

Fortsätt att drömma du?

Kanske du hittar en blond och blåögd snygg kvinna år 2099 i Rinkabyn, det du.

Anonym sa...

Hans Engnell måste känna sig riktigt stolt över sin nya läsekrets efter hans skriverier om EU, nationalstaten och migration ;-)