torsdag 23 maj 2013

Grip in tidigare mot buset

Skadegörelsen har spridits från Husby till ett 15-tal förorter. Rågsveds centrum är sönderslaget, polisstationen delvis nedbränd.

Ilskan kokar hos människor som fått sina bilar utbrända och inte ersätts av försäkringsbolagen. Av människor som fått sitt levebröd attackerat.

DN uppger att hälften av alla som gripits för upplopp i Husby är tidigare kända av polisen. Hälften har tidigare gjort sig skyldiga till personrån, narkotikabrott och brott mot knivlagen. Vad gjordes då? Hur reagerade samhället när dessa ungdomar begick brott för första gången?

I Sverige är vi väldigt generösa mot minderåriga som begår brott. Det blir ett samtal med en socialsekreterare om de är riktigt unga. Tanken är väl att vi inte ska straffa ut unga i tidig lider utan öppna famnen och inbjuda dem i samhällsgemenskapen igen. Så att de inte faller ut helt. Men det gör samtidigt att brottslighet är ett alternativ för en 15-åring eftersom konsekvenserna uteblir.

I grunden handlar det förstås om ett föräldraansvar. Är man 15 år har föräldrarna fortfarande ansvaret, även om man är straffmyndig. Ta ett snack med era tonåringar. Och skyll inte på arbetslöshet eller polisen. Ingen har uppmanat eller tvingat er att tända eld på bilar, slå sönder tunnelbanestationen och kasta sten på polisen.

Det finns orsakssamband här - det är knappast en slump att skadegörelsen sker i förorterna och inte på Norrmalm. Men samtidigt ska man inte underskatta att ungdomar faktiskt tycker att det är spännande att slåss mot polisen och att förstöra saker.

Vad gör du när ligisterna kommer till ditt område?

Läs även:
HAX

19 kommentarer:

sven sa...

SD brukar ju skylla detta på invandrarna.
Ja på ett sätt kan det ju stämma för Sverige har fått in invandrare från kulturer där sönerna fritt kan vara ute medan döttrarna skall hållas hemma.
På så sätt uppstår ungdomsgrupper där de bara består av pojkar.
I sådana enkönade manskulturer uppstår det ju lätt bråk och våld.

Anonym sa...

Många grova generaliseringar på en gång.

Den annars så drogliberale Hans Engnell vill ta i med hårdhandskarna mot ungdomar som åker fast för att röka en växtplanta. Eller för att ha en kniv på sig (farligt för scouterna).

Våldsbrott är sin sak. Men finns det inget offer, är det knappast ett brott.

"I Sverige är vi väldigt generösa mot minderåriga som begår brott".

Vem är "vi"? Staten? Ja, det är ju generöst att polisen trakasserar minderåriga för offerlösa brott. Polismärken beviljar extra rättigheter.

sven sa...

Att var liberal är att vara kluven.

Anonym sa...

Hans Engnell är lika frihetlig som Stalin var demokratisk.

Anonym sa...

Vad hade Kina gjort?

Anonym sa...

Det enda som är spiksäkert är att man INTE kommer att låsa in förövarna.

Inkapacitering är INTE aktuellt, istället söker man naturligtvis dialog med "ungdomarna" och förväntar sig resultat. Suck.

Läs Merit Wager som beskriver hur finnarna utvisade kriminella somalier trots att de vuxit upp i Finland, skulle ALDRIG inträffa i Sverige.

sven sa...

Anonym sprider sig som Egyptens gräshoppor på alla sidor där man kan kommentera.

Hans Li Engnell sa...

Nej, jag vill inte straffa eller spärra in ungdomar som röker på. Detta borde vara rätt uppenbart för den som läser denna blogg. Däremot tror jag att det går att kväva kriminalitet i sin linda om en 14-15-åring som begår stöld eller våldsbrott möter tuffare konsekvenser än att prata med en socialsekreterare i en timme.

Anonym sa...

Och vad är "tuffare konsekvenser" om det inte är inkapacitering i någon form?

vad är det för sorts verkstad vi talar om?

Anonym sa...

Många av dem här typerna kommer från länder och kulturer där våld är det enda som gäller. Araber och afrikaner slår sina ungar i betydligt högre utsträckning än andra varför de blir våldsamma själva. Då blir det en krock när polisen är vänlig och inte auktoritär. Dem triggas helt enkelt att busa mer och mer.

Mvh SFI lärare från Malmö

Anonym sa...

> Dem triggas helt enkelt
> att busa mer och mer.
>
> Mvh SFI lärare från Malmö

Jösses. Om jag anställde SFI-lärare skulle ett av mina grundkrav vara att de i alla fall kan svenska såpass att de vet när det skall vara "de" respektive "dem".

Gammal glad gumma sa...

Alla människor söker tillhörighet och igenkännande vilket gör att man väljer att bo nära släktingar. På så sätt skapas stora invandrarområden där redan invanda kulturer och uppfattningar cementeras. Många medborgare är missbelåtna med invandringsfrågan och man får anta att invandrare möter Svenskarnas missbelåtenhet dagligen.

Invandrarområdena får fungera som en livets bubbla där föreställningar om det Svenska samhället florerar och känslan av utanförskap förstärks.
I många fall lär man sig inte språket och barnen får agera språkrör till sina föräldrar. Som resultat får man ett föräldraskap som är underminerat och barnen tar kontroll över hemmet.
Sedan är frågan om man vill in i det Svenska samhället. Vissa religiösa grupper anser att västerländska samhället är helt förkastligt och gör sitt bästa för att barnen skall vistas så lite som möjligt i den "förtappade världen".
Det enda positiva med den världen är utbetalningsblanketten.

Anonym sa...

All inlägg utom Svens är skrivna av samma nazispammare

Anonym sa...

Ät det här era äckliga obildade idioter:

https://www.realisten.se/2013/05/23/husby-forr-och-nu/

Husby var en gång blont och blåögt, idag är det en sörja av avföring.

/Gryggo

Gammal glad gumma sa...

"Anonym sa... 23 maj 2013 21:22

All inlägg utom Svens är skrivna av samma nazispammare"

Kan du beskriva hur det gick till när du kom fram till den slutsatsen?

Påstod stalinistspammaren det?

Eller har du kommit över Hans IP-logg?

Anonym sa...

Jag upprepar min fråga till Engnell:

Vad är "tuffare konsekvenser" om inte inkapacitering i någon form?

Hans Li Engnell sa...

Du anonyme som kräver svar trots att du inte vågar skriva ditt namn: Man måste inte låsa in någon för att bestraffa personen i fråga. Uppskjuten körkortsdebut, lång samhällstjänst och fotboja är tre exempel. Allt beror på ålder och brott.

Micke sa...

Han var mest angelägen att skriva ordet incapacitering.

Anonym sa...

Jag menar inte att inkapacitering är lika med inlåsning, det är ett missförstånd, utan saken är just att ta ifrån personen kapacitet.

Fotboja är utmärkt, likaså samhällstjänst kan var inkapaciterande, dock tvivlar jag på att körkortshotet har något större värde, har man den sorts sinne som skall stukas så är nog tröskeln för att köra bil utan körkort närmast obefintlig.

Fotbojan med permanent tracking är det i särklass bästa då personen då har alla möjligheter att leva ett normalt liv och därmed styra rätt.

Sannolikt är dock detta att betrakta som ett alltför stort ingrepp i individens liv, den omhuldade så kallade kränkningen ligger på lut, och därför kommer nog delinkventen istället få möjlighet att fortsätta kränka andra genom att slippa just fotboja.

Förvånad? Någon?