fredag 10 maj 2013

CUF säger ja till legalisering: nu börjar arbetet

Centerns ungdomsförbund har röstat för en legalisering av cannabis. Drogen bör jämställas med alkohol, tycker CUF.

Att ett av regeringspartiernas ungdomsförbund rekommenderar en legalisering är positivt. Ställningstagandet i sig är jättebra. Men att som Algot Thorin föreslå att Systembolaget ska sköta försäljningen av cannabis drar ett löjets skimmer över legaliseringsförslaget. Självfallet ska inte en alkoholmonopolist sälja ännu en drog. Försäljning bör skötas av privata företag, rimligen sådana med dokumenterade kunskaper på området så att kunden kan erbjudas god service.

Viktigast är att först få till stånd en avkriminalisering så att polisens och rättsväsendets resurser kan användas till bättre saker än att jaga och lagföra cannabisrökare. Därefter kan vi diskutera exakt hur vi ska slita drogen ur de kriminellas händer. Inspirationskällorna är många - allt från vissa amerikanska delstater till Nederländerna och inte minst Portugal. Det finns massor att lära.

För CUF gäller framgent att med sakliga agrument - företrädesvis skadereduceringsargumentet - försöka öka stödet för en ny narkotikapolitik i partiet. Ett stämmobeslut innebär att frågan kan drivas bredare av hela förbundet.

Här och nu säger moderpartiet föga oväntat nej till CUF:s förslag. Motiveringen är talande för hur partiet resonerar: "Vi ser inget behov av att introducera nya droger på den marknad som finns". På vilket sätt cannabis inte redan finns på marknaden i ett land som enligt polisen är självförsörjande på drogen i fråga vore intressant att få veta.

7 kommentarer:

Micke sa...

Jag tror inte att det är bra.

Anonym sa...

För bara något år sedan så hördes väldigt få seriösa positiva röster i legaliseringsdebatten, det är skönt att vi är på väg mot ett bättre debattklimat där frågan kan lyftas på allvar. Finns ännu en del "drugs is drugs" reliker kvar som tyvärr måste dö ut (Maria Larsson) fören vi kan hoppas på legalisering.

Kanske till och med kan hoppas på att Norml startar upp igen, förhoppningsvis med fler kostymer a la USA.

Micke sa...


Hur många av alla som är alkoholberoende anser att alkohol har negativa konsekvenser?

Människor som dricker regelbunder ser inte ens baksmällan som en faktisk negativ konsekvens.

Anonym sa...

Micke sluta hata nu... Känn kärleken istället.

Micke sa...


Svara på inlägget i sak eller håll käften som du lovade Egnell när han lät dig börja kommentera anonymt igen.

Anonym sa...

Men Micke, Hans skriver om cannabis och du börjar svamla om de som missbrukar den mycket farligare drogen alkohol...

Kräver man att andra ska svara i sak kan det vara en fördel om man själv håller sig till sakfrågan och inte blandar alkohol med cannabis. Vilket kan orsaka yrsel ;-)

Anonym sa...

Men för att svara på mickes "frågor":

1. "Hur många av alla som är alkoholberoende anser att alkohol har negativa konsekvenser?"

-Ganska många faktiskt. Det är bara att prata med en a-lagare. Dock är den procentuella delen av befolkningen som njuter av alkoholen på ett måttfullt sätt mycket högre.

2. "Människor som dricker regelbunder ser inte ens baksmällan som en faktisk negativ konsekvens."

-Källa på det? De vänner jag har som jobbar inom krogbranschen (och därmed dricker ganska ofta) är inte speciellt omedvetna om att det är alkoholen som orsakar huvudvärken dan efter. Men egentligen kommer Micke här med ytterligare ett argument FÖR cannabis, vars rus inte ger någon huvudvärk alls dagen efter.