måndag 8 april 2013

Principernas drottning


Margaret Thatcher har avlidit. Nätet fylls nu av hyllningar från höger och fnysningar eller rent av jubel från vänster. Reaktionerna säger ganska mycket om hur Thatcher betraktades även när hon i livet. Alla hade en åsikt om henne.

Jag delar inte Thatchers uppfattning i alla frågor - långt därifrån. Men hon var en politisk ledare som till skillnad från många av dagens vågade ta strid, vågade stå för något och inte kompromissade bort sina åsikter. Det respekterar jag högt. Att hon som kvinnlig ledare i en manligt dominerad värld satte så starkt avtryck i ett land som Storbritannien gjorde henne förstås ännu större.

Fredrik Reinfeldt, som inte har någon annan princip än att han inte har några principer, säger att han imponerats av hennes styrka och principfasthet. På sätt och vis kan man säga att Reinfeldt är just den sortens politiker som är Thatchers raka motsats: Lågmäld, kompromissivrig och ryggradslös.

Politiker som Thatcher finns inte längre.

2 kommentarer:

Micke sa...http://www.expressen.se/kultur/gardell-margaret-thatcher-ingen-hjalte/
"När sjukdomen aids kom till England i början av 80-talet satt Margaret Thatcher vid makten och en lokal tory-pamp uttalade sig och sa att fikusarna borde sändas till de ”jävla gaskamrarna” hellre än att tillåtas sprida sitt snusk över landet.

Det var ett tilltal som ansågs helt acceptabelt.

Inte heller Margaret Thatcher själv tvekade när hon på en konferens 1987 uttalade sig: ”Barn som skulle behöva lära sig respektera traditionella moralvärderingar får i stället lära sig att de har någon omistlig rätt att vara homosexuell."

Bara någon månad senare infördes i Storbritannien Clause 28 – ett förbud mot ”homo-propaganda”, att tala positivt om homosexualitet, liknande det som Ryssland infört nu 201 "Micke sa...Det stämmer dock att hon höll sig till sina principer. Det kom tydligt till uttryck när hon öppet satt i knäna på den tidigare chilenska diktator som banade väg för Friedman i Chile genom att låta mörda och tortera tusentals chilenare.