lördag 6 april 2013

Syrienkrisen komplicerad

Konflikten i Syrien, som sedan månader eskalerat till ett inbördeskrig, är så där härligt komplicerad. Det är inte enbart en ondskefull regim som står mot frihetstörstande rebeller.

På den splittrade rebellsidan finns förutom vanliga demokratikämpar även al-Qaidaanknutna jihadister, vilket säkert bidragit till att västvärlden känner tveksamhet inför att bistå rebellerna med vapen. Det är inte osannolikt att tänka sig att en del av de självmordsbombningar mot civila som skett har genomförts av jihadisterna.

Bashar al-Assads regim har ett svagt stöd i omvärlden. Den stöds emellertid av terrorstämplade Hizbollah. Rebellerna stöds i sin tur av terrorstämplade Hamas, vars tunnelexperter (!) hjälper dem att gräva taktiska gångar in till Damaskus inför en eventuell slutstrid.

Hamas och al-Qaida tillsammans med demokratikämpar i en enda röra. Det går att förstå varför det är så tyst om Syrienkrisen här hemma. En så komplicerad konflikt skrämmer bort de som normalt brukar vara högröstat för den ena eller andra sidan.

I Syrien finns just nu inget bra alternativ. Tiden efter Bashar al-Assad kan bli precis hur blodig som helst.

3 kommentarer:

Micke sa...

Konflikten står mellan den gamla sovetiska tjänarklanen Assad,Iran och Ryssland på ena sidanoch det syriska folket på andra.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hama_massacre

Hans Li Engnell sa...

Hamas och al-Qaidakrigare står på det syriska folkets sida då. Hrm.

Micke sa...Ja och Assad har varit extremt flitig med att beskriva det som att han ensam utgör garanti för att extremister inte tar över.

Det finns en koalition och i den finns varken Al Quaida eller Hamas representerade.

Koalitionens mål är demokrati.