måndag 1 april 2013

April, april, Centern

Det var bara vinnare när Centerpartiets framtidsstämma avslutades häromveckan. Feministerna var glada då Centern kallar sig feministiskt. Socialliberalerna var glada eftersom de mest radikala förslagen togs bort ur idéprogrammet och allt kunde återgå till det normala. Även (ny)liberalerna var glada eftersom partiet nu kallar sig liberalt.

Problemet är att Centerpartiet kallar sig väldigt mycket just nu. Partiet är grönt, feministiskt, liberalt. Och dess liberalism är inte bara "social, decentralistisk och grön" och utan också "jordnära och frihetlig". Samtidigt står man för en feminism som handlar om att "försvara rätten och friheten att vara den man är". Jo, jo. Var det någon som sade att Centerpartiet skulle bli tydligare?

Partiet slog bland annat fast att det vill se ett samhälle "fritt från våld i hemmet, människohandel och prostitution" (ja, för de hänger ju verkligen ihop). Följdriktigt passar Centerkvinnorna på att slå ett slag för den gamla feministiska idén att förbjuda sexköp utomlands. Att läsa artikeln är göra en resa 15 år tillbaka i tiden. Argumenten - att sexköp är en form av våld mot kvinnor och barn - härrör direkt ur den kvinnofridsproposition som resulterade i sexköpsförbudet. Men så är ju Centern för återvinning också.

Egentligen är det här inte så förvånande. Centerpartiet var med och röstade igenom sexköpslagen i Sveriges riksdag 1998 och har, frånsett motstånd från liberala stjärnskott som Fredrick Federley och Hanna Wagenius, inte opponerat sig mot lagen sedan dess. Allt är således som det en gång var i Centern.

Det är ingen mening att använda etiketter om man inte fyller dem med innehåll. Och det är ingen mening att fylla något med innehåll om man ändå inte menar allvar. Liberal är man i praktiken. Att vara liberal handlar om att ta strid för människors fri- och rättigheter. Dit hör rätten att bestämma över sin egen kropp och den rätten gäller, tro det eller ej, även en person som säljer sex. Att vara liberal handlar om att ta kampen mot moralism och inskränkthet. Sexköpslagen bygger på bådadera. Att vara liberal handlar om att öka individens makt över sitt eget liv, och minska statens. Sexköpslagen innebär det motsatta.

Jag tänker att eftersom Centerpartiet numera säger sig vara ett liberalt parti måste det väl vara ett aprilskämt att dess kvinnoförbund vill förbjuda svenskar att köpa sex i andra länder? Men så slår det mig att det nog var den där liberala etiketten som var själva aprilskämtet.

Tidigare bloggat:
Att kalla sig liberal - och att vara det

2 kommentarer:

Christoffer sa...

Fast, Hans, du såg väl Hanna Wagenius svar? C är delade då CUF och Stureplanscentern ej håller med kvinnoförbundet.

Hans Li Engnell sa...

Jodå. Vem som vinner kampen återstår dock att se. C tar ju ställning mot prostitution i programmet. Ingen bra grund för att tillåta sexköp.