onsdag 3 april 2013

Lätt som en plätt


Stefan Löfven vill halvera arbetslösheten på sex år om Socialdemokraterna vinner valet 2014. Den ska vara lägst i hela EU vid 2020.

Ett storstilat mål, kan tyckas. Men det är nu inte så svårt som det låter. Vi som minns tidigare socialdemokratiska regeringar vet att de lyckades minska den öppna arbetslösheten genom att dels låta förtidspensionera en massa människor, dels sätta dem i "utbildningar" av varierande betydelse.

Eftersom Löfven inte har någon offensiv och tydlig plan för hur jobben ska växa under rödgrönt styre, är det troligast att vägen till halverad arbetslöshet kommer att stavas arbetsmarknadspolitiska åtgärder. 

4 kommentarer:

Trash sa...

Ungdomskullarna minskar också. Den som vinner nästa val, kommer gå till valet 2018 med minskad ungdomsarbetslöshet.

Trash sa...

Ungdomskullarna minskar också. Den som vinner nästa val, kommer gå till valet 2018 med minskad ungdomsarbetslöshet.

Micke sa...

Bäst vore om dom återupprepade moderaternas upplägg när Reinfeld tog över som landsfader efter Person och hävdade att arbetslösheten är 25-30 procent och att dom ska minska den till den faktiska talet istället för det påhittade.

FASORNA sa...

Alliansen är ju också rätt duktiga på arbetmarknadspolitiska åtgärder. Svt har ju i dag flera reportage om hur coachföretagen har snuvat åt sig miljardbelopp till mycket liten nytta. Sedan har alliansen varit mycket bra på att skyffla ut bidrag och gratis personal till arbetsgivarna. Det finns väl ingen som är så du att de andställer när de vet att de kan få både 5000 i månaden + arbetskraft om de tar in en fas3a. Kontrollen på om detta missbrukas eller ej är i stort sett obefintlig och skulle arbetsgivarna utnyttja alla möjligheter till bidrag som finns skulle det kosta staten nästan 33 miljarder om året. http://fasan.svenskablogg.se/2013/03/26/anstallningsstods-bubbla/