söndag 23 oktober 2011

Veckan som gick #1

Med förhoppning om att det ska gå att upprätthålla även framöver inleder jag nu en söndagstradition med en summering av veckan som gick.

# Gadaffi död. Den forne libyske diktatorn kastades ut från makten för en tid sedan och har inte varit att räkna med sedan han lämnade Tripoli. Men för dem som levt under Gadaffis förtryck under fyra decennier blev nog nyheten om tyrannens död skäl för en lättnadens suck. Nu kommer han definitivt inte tillbaka.

# Libyens befrielsedag. I dag firades befrielsen från Muammar Gadaffi i Libyen. Ett långt och komplicerat arbete med att skapa en demokratisk rättsstat börjar nu. Libyen är det tredje arablandet som befrias från en förtryckare i år, samtidigt fortsätter protesterna i Syrien och Jemen. Den "arabiska våren" har tagit tyrannerna och omvärlden på sängen. Plötsligt tvangs USA och EU ta avstånd från Mubarak, plötsligt var det inte så positivt att ha kramats och pussats med Gadaffi. Och äntligen lyckades USA, Frankrike och Storbritannien faktiskt göra något bra av sina militära styrkor. Kanske kan detta, åtminstone kortsiktigt, få den demokratiska världen att vara lite mer försiktig innan den hoppar i säng med diktatorer.

# Reinfeldt omvald. Moderaterna blir ännu nyare med sitt nya så kallade idéprogram, en text utan idéer. Fredrik Reinfeldt valdes om som ledare och ska nu leda partiet fram till 2015, över ett tredje segerrikt val, är det tänkt. Att moderatledaren lider av hybris är uppenbart. Tyvärr finns det en uppenbar risk för att han sitter kvar som statsminister även efter 2014, ty han har rätt i en sak: något regeringsalternativ finns inte just nu.

# Saab mot slutet. Efter att kineserna fått kalla fötter hänger den planerade Saabaffären på en skör tråd. Youngman och Páng Dà vill enligt nya uppgifter köpa hela Saab Automobile, dock utan att investera i Victor Mullers ägarbolag Swedish Automobile. Muller sade nej. Senaste budet är att han åter har sträckt ut handen till kineserna. Det mesta tyder dock på konkurs. Vad som händer med resterna av företaget efteråt är en öppen fråga.

Inga kommentarer: