måndag 31 oktober 2011

Sju miljarder

I dag blir vi sju miljarder människor på Jorden. Enligt tidigare beräkningar borde vi vara betydligt fler än så, men den snabba utvecklingen i många länder har resulterat i ett lägre barnafödande än vad som tidigare antagits. Inte heller domedagsprofetiorna om att världen inte klarar att utfodra en så stor bedfolkning har visat sig stämma.

Någon exakt vetenskap är nu inte denna beräkning, men det spelar egentligen inte så stor roll. Faktum kvarstår: det föds färre barn än tidigare i många länder - däremot blir vi allt äldre. Vi kommer behöva planera för en global befolkning på nio till tio miljarder framöver innan ökningstakten avtar.

I takt med att vi blir allt fler kommer också utvecklingen av förnyelsebar energi att accelerera, utsläppen att minska och medvetenheten om att hushålla med det vi har att öka. Samtidigt kommer vi att bli friskare och leva allt längre. Vi har spännande decennier att vänta.

2 kommentarer:

Peter Adler sa...

Du skriver "idag" - officiellt, ja. Tror du på de officiella siffrorna t ex i Kina - eller finns det fler kineser än så?

Hans Li Engnell sa...

Nu pågår ju ingen befolkningsexplosion i Kina främst p.g.a ettbarnspolitiken, men visst har det väl hetat "1,3 miljarder" kineser rätt länge nu...