söndag 23 oktober 2011

De politiska hushållssysslorna

I Sverige är det en politisk fråga vem som diskar, lagar mat och tvättar. Partier på vänsterkanten ser det som ett strukturellt problem att kvinnor tenderar att göra mer av detta än män och partierna på den borgerliga kanten hänger i allt högre grad på i det strukturella tänkandet.

Wendelakrönikören Åsa Erlandson hävdar att hon aldrig träffat en man som gör allt hemma. Må så vara. Men varför är detta så intressant att hon väljer att skriva en krönika om det? Vad vill hon ha sagt? Jo, sannolikt att Sverige är ojämställt och att kvinnor utstår något slags vardagsförtryck då de tar ansvar för barn och hem. Jag har ingen aning om vad hon vill göra åt detta, det framkommer inte. Men eftersom hon uppenbarligen är tillräckligt intresserad av andras familjeliv för att skriva en krönika om det, lär hon vilja se några slags åtgärder.

Vad jag inte riktigt förstår är detta närmast sjukliga intresse för andras familjeliv, närmare bestämt vem som gör vad i hemmet. Medan kvinnor i högre grad än män lagar mat, tvättar och städar - ty så ser det fortfarande ut i många hem - tar män på sig ansvaret för bilen, huset och jobbar normalt mer och drar därmed in den största delen av månadsinkomsten. Denna schablonbild har naturligtvis tusen variationer - kvinnor som fixar med bilen, män som lagar mat och tvättar och så vidare.

Det jag inte begriper är varför dessa familjebestyr betraktas som något slags allmänintresse. Alla par som inte är nöjda med sin uppdelning av hushållssysslor får helt enkelt sätta sig ned och diskutera detta. Varför intresserar det dig hur dina grannar väljer att dela tiden med barnen eller fördela sysslorna framför spisen och i tvättstugan?

För att använda en knytnäve från Paolo Roberto: om du inte är nöjd, om du får göra allting hemma medan din kille sitter och tittar på fotboll, då tycker jag faktiskt att du ska skaffa en annan man.

11 kommentarer:

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Micke sa...

Men varför är detta så intressant att hon väljer att skriva en krönika om det?
----------------
Därför att det historiskt varit så att mannen låst fast kvinnan vid diskbänken och att högern inte haft några problem med det samt att den idag ägnar sig åt att sopa ihop smulorna av sina egna argument från den tiden och försöker att få oss att tro att dessa smulor representerar argumentation för frihet.

Därför att högern idag driver en AKTIV politik för att ställa tillbaka klockan.Det ÄR frihetligt att hävda att bägge parter i ett förhållande normalt har samma ansvar för detta förhållande.

Denna insikt är inte något som måste dölja

Anonym sa...

Micke,

Som vanligt har du din alldeles egna tolkning... Det är inte frihet när staten bestämmer hur vi ska lägga upp vårt privat- och familjeliv. Har du problem med att din tjej/kille inte gör något hemarbete är det faktiskt inte en sak för folkvalda politiker att åtgärda utan ditt eget jäkla ansvar som vuxen tänkande människa att lösa.

Micke sa...

Staten bestämmer inte om du eller din fru ska diska.

Anonym sa...

Många politiker vill dock bestämma hur jag och frun ska fördela tiden med barnen och uppenbarligen är frågan om vem som diskar, städar och lagar mat också politisk för somliga.

Micke sa...

Tja det är inte konstigare än att det finns politiker som vill att jag ska gå med på att man lägger ut staten på entreprenad men du menar att just du ska slippa politiker med fel åsikter?

Micke sa...

ch uppenbarligen är frågan om vem som diskar, städar och lagar mat också politisk för somliga
----------------


Det är uppenbarligen en politisk fråga även för dig.

Ditt Och Egnells problem är att ni är oroliga över att inte få definiera lösningen.

Anonym sa...

Nej, skillnaden är att vi förmår definiera politikens gränser.

Micke sa...

Att använda sig av politik för att driva ett intresse är inte att definiera gränser.

När ni kräver att politiska partier INTE ska lägga sig i maktfördelningen mellan män och kvinnor så ÄR det politik.

Ett beslut till er fördel ÄR ett politiskt beslut.

Anonym sa...

JaG tycker vi ska lagstifta mot Mickes höga häst eftersom det gör ont när han gång på gång faller.

Ska skriva en krönika om det......

Micke sa...

Höga hästar.....inte höga häst.

0k?