tisdag 25 oktober 2011

Hemmafru poppis igen

Det har åter blivit trendigt för kvinnor att vara hemma med barnen, berättar SVT Text. Enligt en undersökning gjord av Familjeliv.se med tiotusen svarande skulle 45 procent av Sveriges mammor vilja vara hemmafru om de fick möjlighet. Andelen är ännu större i åldersgruppen 18-29 år.

Dessa siffror sticker sannolikt i ögonen på de feminister som hävdar att hemmafruidealet är könsstereotypt och kvinnoförtryckande. Runt hälften av landets mammor tycker uppenbarligen inte det. Och vem vill väl begränsa kvinnors rätt att välja?

10 kommentarer:

Medborgare X sa...

Hans!

Jo, visst har väl kvinnor all rätt i världen att drömma om att få vara hemmafruar. Frågan är dock om deras män är lika intresserade av att stå för hela försörjningen. Genusforskaren i artikeln trodde att det hade med de dåliga arbetsförhållandena att göra att fler kvinnor drömmer om att få vara hemmafruar. Tydligen förväntar de sig då att männen ska acceptera de dåliga arbetsförhållandena, medan de själva går hemma och har det allmänt mysigt. Låter ganska så egoistiskt i mina öron.

Jay sa...

Jahaja, i morgonsoffan satt Janousch och menade att de som tycker så är historielösa... dessutom menade hon att man i äktenskapet skulle "göra upp" om vad man skulle få av mannen för att göra så?

Den heliga arrogansen....

Hans Li Engnell sa...

Ja, visst är det egoistiskt. Jag skulle personligen inte vilja ha det så i mitt förhållande. Men det är lite kul att det retar knäppfeminister som Janouch.

Micke sa...

Ja där kan man säja att den strävan från högern och kapitalet i delar av västvärlden att trycka tillbaka kvinnorna till den position dom hade före 50 talet börjat slå igenom.

Det är nästan så man känner den kvävande likstelheten i den idevärld som breder ut sig.

Micke sa...

Det kanske blir lite tydligare för herrar frihetshjältar vad konskevenserna blir och hur trevlig befrielsen är när andelen kvinnor på arbetsplatser och utbildningar sjunker till 50 procent av idag.

Anonym sa...

@Micke
Varför skulle "Högern och kapitalet" vilja trycka tillbaka kvinnorna. Dom vill nog motsatsen till detta, dvs att vi alla jobbar, producerar och konsumerar för fullt.
/H

Christoffer sa...

Folk får välja vad dom vill. men den som inte ser att det finns kulturella normer som underlättar eller vissa val, eller som till viss del styr oss, är blind.

Hur många män skulle inte vilja stanna hem och slippa jobba, om detta varit mer kulturellt accepterat? En hel del, skulle jag tro. Men det anses omanligt.

Man ska absolut aldrig någonsin klandra enskilda människor för deras livsval. Men det utesluter inte att se belysa hur kulturella normer påverkar oss.

Christoffer sa...

Det är här jag tycker du är lite ute och cyklar, Hans. Det finns naturligtvis undantag, men feminism handlar genrellt sett om att förklara varför vi handlar som vi gör, vilka förväntningar som styr våra livsval, inte att anklaga enskilda människor för att "göra fel".

Att mannen går till arbetet och kvinan stannar hemma med ungarna, är en patriarkal norm. Folk som gjorde så t.ex. på 50-talet hade inte så mycket val. Det är inte fel att påpeka det. Om folk idag sedan vill leva så ändå så är det helt upp till dom. Fast jag tycker i rättvisans namn att det borde bli mer accepterat även för män att välja något annat än en karriär utan att bli sedd som nån fjolla.

Hans Li Engnell sa...

Jag håller inte med om att detta är feminismens funktion i Sverige i dag. Den har snarare utvecklats till en klandrande kraft som fördömer kvinnor som väljer "fel" och därmed sviker de feministiska idealen. Feminismen i dag har till skillnad från tidigare ett obehagligt von oben-perspektiv.

Däremot håller jag helt med dig att det vore bra om synen på manligt och kvinnligt förändrades och attityderna blev mer tillåtande. Men jag tror ändå att det är i den riktningen vi sakta vandrar. Så länge den utvecklingen sker utan att politiker lagstiftar och bestämmer åt oss hur vi lever våra liv, är jag helt för den.

Anonym sa...

Micke:
"Ja där kan man säja att den strävan från högern och kapitalet i delar av västvärlden att trycka tillbaka kvinnorna till den position dom hade före 50 talet börjat slå igenom."

Micke, nu har du fördomar som vanligt....Jag skulle älska att själv vara hemmaman medan min fru jobbade. Lycka till att hitta den frun i Sverige!!!!!!
Jag är Ayn Rand liberal och vill gärna se att min framtida fru jobbar och jag är hemma, men om jag skulle pusha för detta hade du väl kallat mig för något annat, kanske latmask, utnyttjare eller dylikt.
Känns inte som att du är på kvinnornas sida här utan vill bara klanka ner på folk som inte är sossar eller vad du nu är för sorts patrask....

P.S. jag är varken allians eller oppositionsanhängare så måla inte på mig deras ideer eller åsikter tack....