fredag 30 oktober 2009

Rätten att bestämma över andra

"Själviskhet är inte att leva som man själv vill utan att tvinga någon annan att leva som man själv vill."

I mina politiska ställningstaganden faller jag alltid tillbaka på en enda sak. Det handlar inte om religion, att vara bokstavstrogen någon ideologi eller personlig vinning. Det handlar om allas vår rätt att få leva våra liv som vi själva vill. Göra våra egna val. I mataffären, på bostadsmarknaden, i utbildningsväsendet, på arbetsmarknaden, i sänghalmen. Oj, vad självklart det låter. Men det är väldigt, väldigt få som ställer upp på detta när det väl kommer till kritan. Oftast är det någon fråga (inte sällan droger eller sex) som fungerar som ett slags gräns de flesta inte vill passera. Gränsen kan flyttas beroende på hur inskränkt personen i fråga är.

Denna simpla tanke om leva och låta leva utgör inget hot mot någon eftersom den ger dig rätten att bestämma över ditt liv - ändå är den så provocerande för så många. Detta eftersom så många vill bestämma över oss. Gudrun Schyman tar på sig rätten att bestämma över både min och din sexualitet när hon definierar vad som är sex och hur "okej" sex ska se ut. Lars Ohly tar på sig rätten att bestämma hur rätt skolundervisning för alla ska se ut när han säger nej till friskolor. Politiker från alla möjliga läger vill också bestämma vem som ska passa barnen hemma hos dig. De vill kontrollera din konsumtion genom att straffbeskatta vissa varor och/eller göra dem mindre tillgängliga än andra. De tvingar helt enkelt sin moral på dig och har mage att påstå att det är för ditt eget bästa.

Det är märkligt att det från både socialistiskt och konservativt håll hävdas att liberaler, som bara vill leva sina liv i fred, är själviska. Det är ju precis tvärtom. En liberal person tvingar inte någon annan att dansa efter hans/hennes pipa. Vi är nöjda om vi får leva våra liv i frihet och slipper påbud från människor som Schyman, Ohly, Reinfeldt och Hägglund.

Men det får vi inte. I stället lever vi i sönderreglerade samhällen där även små vardagsbeslut måste gå via omröstningar i ett stort hus i Stockholm där välbetalda gubbar och gummor sitter och tycker saker om hur resten av befolkningen ska bete sig när de är ölsugna, vill ha sex, ska dela på barnansvaret eller vad det nu kan röra sig om. Och alla Svenssons bara sitter tysta och accepterar denna förnedring - i hopp om att deras lag ska vinna nästa val så att de under de kommande fyra åren kan få chansen att påtvinga alla andra just sina värderingar.

Snart riskerar dessutom vår frihet att ytterligare begränsas i "klimathotets" spår när politiker, glada som barn som hittat nyckeln till godisskafferiet, har tillverkat nya argument för att reglera, kontrollera och beskära våra liv. Det är så att man vill kräkas.

När känner du dig fri?

4 kommentarer:

Jay sa...

Hear! Hear!

Anonym sa...

Visst handlande, som hindrar andras rätt till självbestämmande, måste dock förbjudas enligt min mening. Det är inte okej att själv bestämma att en ska leva sitt liv som en seriemördare, eller misshandlare. På samma sätt är det inte okej att generera orimligt mycket växthusgaser, då det hindrar andras (personer som drabbas av den globala uppvärmningen) rätt till självbestämmande. Rätten till självbestämmande är inte heller den enda rättigheten; rätten till en rättssäker rättegång, rätten till ett privatliv skyddat från godtyckligt ingripande och de andra mänskliga rättigheterna som listas i FN:s deklaration är också viktig.

"Det handlar inte om religion, att vara bokstavstrogen någon ideologi eller personlig vinning. Det handlar om allas vår rätt att få leva våra liv som vi själva vill."
Rätten att få leva våra liv som vi själva vill är precis lika subjektiv som agerande utifrån personlig vinning, bokstavstrogenhet någon ideologi eller någon religiös uppfattning.

Magnus i Solna sa...

Grymt bra skrivet!
Det är lätt en av dina bästa imo.

Anonym sa...

Jag brukar be folk förklara hur de rättfärdigar tvång. Dvs att tvinga mig till att leva som de vill så länge jag inte skadar någon annan.

Jag röker gräs, varför skall jag inte få göra det? Samtidigt frågar jag folk vad de skulle säga om jag tog bort deras alkohol, men det är ju inte samma sak säger de då.

Sheople, folk i Sverige är tyvär mentalt efterblivna.