fredag 16 oktober 2009

Samarbeta med Sverigedemokraterna?

Å ena sidan är Sverigedemokraterna ett inskränkt skräpparti som bygger sin politik på fördomar om andra kulturer och övertygelser om "svensk" kulturs överhöghet. Å andra sidan är isolering av partiet heller ingen framkomlig väg. Vad ska riksdagspartierna göra om Sverigedemokraterna når riksdagen nästa år?

Missnöjespartier lever på att stå i opposition. Mot makten. Överheten. Etablissemanget. Då kan de bekvämt stå vid sidan om och lova sådant som inte går att genomföra och/eller finansiera. För väljarna är det inte så viktigt. Om de etablerade partierna vägrar att debattera med dem får missnöjespartierna dessutom en för dem högst välkommen outsiderposition. Sverigedemokraterna har ända sedan sitt något mer rättframma 90-tal (innan de värsta rasistiska kampanjerna lindades in i sockersött omslagspapper) hävdat att de säger vad vi andra tänker. De vill framstå som det enda partiet som slår näven i bordet och säger det som inte är politiskt korrekt. Och det är förvisso sant. Men Sverigedemokraterna är samtidigt oerhört inskränkta, vilket inte minst Maciej Zarembas artikel om partiet i DN visar. Ty vad är egentligen "svensk" kultur? Vad innebär det att vara svensk? Det går inte att ge ett tydligt svar på de frågorna. Inte minst Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson hade problem. Och det finns väldigt litet stöd för att invandringen skulle vara skadlig för Sverige.

Jörg Haider hade som störst framgångar i Österrike när hans parti satt i opposition. Väl vid regeringsmakten slets partiet slutligen isär och föll som en sten i valet efter. Även om det bär emot, är faktiskt det effektivaste sättet att mota främlingsfientliga partier i grind att ge dem inflytande. Väljarna måste få se att Sverigedemokraterna egentligen bara har en politik, invandringspolitiken, och att den inte räcker för att regera ett land. Valet efter skulle partiet sannolikt 1) falla ur riksdagen, 2) splittras. Det kanske kunde vara värt en mandatperiods huvudvärk.

Sannolikt skulle det uppfattas som politiskt självmord för endera block att göra upp med Sverigedemokraterna för att vinna riksdagsmajoriteten. En troligare lösning blir förmodligen att Alliansen tar stöd av Miljöpartiet om oppositionen inte lyckas få en majoritet. Men att isolera Sverigedemokraterna kommer inte att få dem att försvinna. Och rätt som det är kan vi sitta med ett SD som har lockat 8-9 procent av väljarna, inte fyra. Vad gör vi då?

3 kommentarer:

Ola Berg sa...

Bra tankar där!

Back in the days tog folk faktiskt debatten med de främlingsfientliga. Det var när man slutade debattera med dem ("ge dem politisk legitimiteeeet") som de började växa.

Att ta debatten är att tvinga dem att sluta gnälla och istället ta ansvar för sin egen politik.

Om man tycker någonting, då har man nämligen ett ansvar att gilla läget om man skulle få sin vilja igenom.

Det finns inom vänstern en vilja att beslå liberalismen med fascism. Är det inte långsökta kopplingar mellan Friedman och Pinochet, så är det påhitt om att liberaler och fascister förenas i ett socialdarwinistiskt förakt för de svaga.

Vänstern använder på så sätt gärna SD som verktyg för att komma åt liberalerna, och detta kan medföra att vi - i pur vilja att visa att vänstern har fel - fastnar i peka-finger-åt-SD-fällan; och därigenom isolerar dem ännu mer.

Och ger dem ännu fler martyrpoäng.

Därför är inlägg som ditt så viktiga.

Björn Felten sa...

Huvvaligen, vilket skräckscenario du målar upp där.

Men det är nog dessvärre inte alldeles otänkbart att upp emot 10% av väljarna föredrar den enkla vägen, nämligen att skylla sina egna sociala tillkortakommanden på invandrarna i stället för att ta ansvar för sina egna val tidigare i livet.

Men nog kan man konstatera att fackföreningspamparnas envisa kramande av den (om ett par månader) 40 år gamla 40-timmarveckan blir alltmer kostsam för samhället.

Anonym sa...

Tycker att din 'analys' av läget i Sverige och av Sverigedemokraterna är extremt tunn. Faktiskt ingen analys överhuvudtaget utan endast din egen politiska vinkling.
'Och det finns väldigt litet stöd för att invandringen skulle vara skadlig för Sverige.' Jassåååå?
Nä, det är inte ett dugg skadligt för Sverige att våra förorter brinner mer eller mindre konstant, vi är Europa-ledande i våldtäkter, grov kriminalitet grasserar i stort sett överallt. Det är ju knappast lönt att du kommer med några floskler om att 'svenskar våldtar oxo', det hjälper ju föga. Senaste exemplen är ju t.ex. gruppvåldtäkter av tolv-åriga flickor i Norrköping och Göteborg.
I våra grannländer är media något mer frispråkiga och konstaterar bl.a. att samtliga överfallsvåldtäkter i Oslo dom senaste tre åren begåtts av invandrare. I Sverige lär det inte se annorlunda ut eftersom vi har en än större invandring från dessa kulturer per capita än vad Norge har. Din kommentar om att Sverigedemokraterna skulle vara ett inskränkt skräpparti faller nog mest tillbaks på dej själv. Jag vet inte om du har svårt att inse detta men jag tror att svenska folket i allt större utsträckning börjar inse fakta. Mångkultur = anarki och samhällsupplösning.
Janne