lördag 24 oktober 2009

Nu börjar det bli riktigt obehagligt

Den här bloggen fokuserar inte på nätfrågorna, vilket har gjort att IPRED, FRA eller Stockholmsprogrammet inte har varit mitt fokus. Jag skriver desto mer om kroppslig integritet. Det betyder emellertid inte att jag inte har följt utvecklingen och ibland även skrivit om den. Ty något är på väg att gå rakt åt helsike utan att den stora massan reagerar. Det är som att bevittna en olycka i ultrarapid där endast ett fåtal kunniga och engagerade människor står vid sidan om och ser vad som håller på att ske, frenetiskt viftande för att få någon att förstå.

För varje vecka som går dyker det upp något nytt fanskap. Inte sällan med EU som avsändare. Det finns förslag om att införa ett ID-kort för EU-medborgare (European Citizen Card). Samtidigt vill VD:n för säkerhetsföretaget Kaspersky Labs, Internetfascisten Eugene Kaspersky, införa ett internetpass (multipass?) för alla nätanvändare och även ha en Internetpolis. Om vi inför ett kortsystem i alla nya hemdatorer och lägger ihop två och två kan vi plötsligt ha obligatorisk identifiering av alla Internetanvändare. I hela EU. Tanken är inte ny, i Kina har det redan gjorts försök att få den så kallade Green Dam-mjukvaran (som är ett censureringsprogram) installerad på alla nya datorer som säljs. Emellertid drogs kravet tillbaka och gäller, åtminstone tills vidare, enbart myndigheter och skolor, inte privatpersoner. Kinas ledning lär dock knappast ha gett upp tanken på hårdare Internetkontroll.

Ett ID-kort som kan användas för att identifiera dig när du surfar, handlar och reser är en våt dröm för politiker. Internet har ända sedan det exploderade som fenomen på 90-talet varit en huvudvärk för regleringsivriga politiker. Inom några år kan de börja få kontroll. Inser alla väljare vad det här kan innebära för den personliga integriteten på sikt? Möjligheterna är egentligen oändliga. Politiker, polis och säkerhetstjänst kommer att behöva haklapp för att inte söla ned sig av upphetsning när de begrundar vilka kontrollmöjligheter som detta erbjuder dem.

Ett någorlunda fritt Internet riskerar att bli en historisk parentes om inte vanliga europeiska nätanvändare reser sig upp och säger att nog är nog. För länge sedan. Om bönderna kan protestera högljutt, borde väl vi kunna?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är en utveckling som måste stoppas med alla till buds stående medel och då menar jag ALLA till buds stående medel. Inklusive utomparlamentarisk verksamhet, civil olydnad, lagbrott (lagar som inte respekterar medborgarna skall vare sig respekteras eller åtlydas) och om inget annat hjälper, som allra sista utväg, väpnat motstånd. Jag ser hellre ett inbördeskrig i EU än att ett nytt Sovjet föds.

Anonym sa...

Jag sitter som Svensk representant för ECC som officellt heter CEN TC224 WG15 - European Citizen Card.

ECC är en standard motsvarande den Svenska SS 61 43 31/32. Inga konstigheter alltså.

Just nu pågår arbetet med att ta fram en svensk profil som passar in med den tyska och franska.

/Roberth Lundin
roberth.lundin@cybercomgroup.com