fredag 23 oktober 2009

Är Sverigedemokraterna värre än Vänsterpartiet?

Under gårdagens talarkväll med Frihetsfronten tog Fredrik Segerfeldt upp frågan om det egentligen inte är värre att ha Vänsterpartiet i riksdagen än Sverigedemokraterna. Varför skulle nationalisterna i SD vara värre än kommunisterna i V?

Frågan är berättigad. I svensk politisk kontext har kommunismen både skönmålats och ursäktats. Nu går Socialdemokraternas ledare till val på att samregera med kommunister, vilket är historiskt. Vi kan efter nästa års val ha kommunister i regeringen. Människor som på fullt allvar tror på det klasslösa samhället, som förnekar eller bagatelliserar kommunistiska brott mot mänskligheten, kan alltså styra Sverige. Det är en skrämmande tanke.

Samtidigt försöker både opposition och regeringspartier överrösta varandra i avståndstagande från Sverigedemokraterna. Om SD kommer in, regerar Alliansen gärna vidare med stöd av Miljöpartiet, hävdar Reinfeldt. Björklund är inne på samma linje. Om Alliansen blir störst men saknar majoritet efter nästa val, är det möjligt att vi även får se samtal med mittenpartierna som efter valet 2002?

En sak är säker: Sverigedemokraterna har skrämt slag på Sveriges politiska elit. Det är i sig lite underhållande. Och partipolitiskt otrogen som jag är kan jag tycka att det behöver röras om i grytan lite. Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti, men de står i mångt och mycket för saker som redan representeras i riksdagen och som folk tycker ute i stugorna. Folkhemsideal. Begränsad invandring. Att alla ska anpassa sig till det svenska samhället. Låt Sverige förbli Sverige. Det är i sig inte särskilt kontroversiella åsikter om du tar dig en titt på vad vanliga svenska väljare tycker.

Om man vill skjuta Sverigedemokraterna i sank finns det ett enkelt men smärtsamt sätt: sätt dem i regeringen. Ge dem inflytande. Erfarenheter från andra länder visar att partier som Sverigedemokraterna lever på att stå utanför och kritisera etablissemanget och därför lider svårt av att få ta politiskt ansvar.

Nu är det inget parti i riksdagen som vill samarbeta med SD. Vilket gör att de även i riksdagen kommer kunna stå lite utanför, kritisera alla partier med hela handen. Och växa.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra skrivet! Pest eller kolera som Hägglund sa men jag tycker inte det stämmer heller. Vänstern är värre med en hemsk människosyn som trycker ner och ser ner på människor.